Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 31 grudnia 2016

Nadziewana kaczka bez kości


Chcę zaprosić was do wypróbowania mojego starego przepisu, na nadziewaną kaczkę bez kości.

Tak przyrządzona kaczka zachwyci wszystkich biesiadników, jest świetną pozycją w świątecznym menu.
Możemy podać na ciepło podczas uroczystego obiadu lub na zimno pokrojoną w plastry jako smakowitą przystawkę.




Zapraszam na przepis.








Składniki:


Średniej wielkości kaczka wyluzowana z kości.
Dobrze nacieram przyprawami w środku i na zewnątrz.

Luzowanie kaczki.

Czynność, luzowania kaczki (czyli usuwania kości) jest naprawdę bardzo łatwa i nie należy się poddawać, warto spróbować i potraktować to jako zabawę.
Proces luzowania zaczynam od tyłu kaczki, delikatnie oddzielam nożem mięso od kości, wywracając je na lewą stronę:) mięsem do zewnątrz.
I tak przechodzę aż do szyjki ptaka, pozostawiam tylko jedną kostkę, w każdym udku i skrzydełku.

Jest to moja technika dla mnie najłatwiejsza, ale każdy sposób będzie dobry, ważne, żeby nie porobić dziur w skórze.
Tym też nie ma co się przejmować, jeżeli już do tego dojdzie, zawsze można zaszyć.


Przyprawy:


Papryka mielona, w zależności od upodobań ostra lub łagodna.
Pieprz czarny.
Sól.


Składniki nadzienia:


1 kg. Mięsa wieprzowego, można zastąpić drobiowym lub pomieszać.
0,25 dkg. Wątróbki drobiowej.
3 Całe jajka.
2 Cebule.
2-3 Ząbki czosnku.
5-6 Łyżek tartej bułki.
Można dodać pęczek zielonej pietruszki.


Przygotowanie nadzienia.


Mielimy mięso, wątróbkę i podsmażoną cebulkę oraz czosnek.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam na jednolitą masę.
Przyprawiamy według uznania, ja stosuję przyprawy podane powyżej.

Proces nadziewania.

Kaczkę rozkładam na desce, zszywam białą nitką górną część przy szyjce.
Następnie nadziewam przygotowaną masą, dół kaczki również zszywam, ja dodatkowo wiążę kaczkę sznurkiem do szynki, ale to nie jest konieczne.
Na dno naczynia, w którym będziemy piec, wlewam odrobinę oliwy i układam kaczkę.
Posypuję jeszcze odrobiną przypraw i piekę w 180 st. z termoobiegiem około 2 godzin, ale to jest uzależnione od piekarnika.
Podczas pieczenia polewam kaczkę 2-3 razy tłuszczem, który się wytopił podczas pieczenia.
Do przyprawienia, można zastosować gotowe przyprawy do drobiu, idealnie pasują.










Smacznego :)






9 komentarzy:

  1. I jest bardzo smaczna i na ciepło jak również na zimno spokojnie resztki po wystawnym obiedzie zastąpią wędlinę do kanapek polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem do kogo wpadam na obiad :) apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie przepadam za kaczką

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso kaczki ma specyficzny smak i to prawda że nie każdy za nią przepada.
    Podobnie jest z dziczyzną
    ale dobrze przyrządzona jest naprawdę super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się rewelacyjnie :-) Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak powinno się robić kaczkę faszerowaną - ja zamiast oleju podkładam tłuszcz z kaczki smaruję masłem, a po ostatnim polewaniu do tłuszczu wytopionego dodaję miód i polewam ,robi się piękna chrupiąca bordowa skórka

    OdpowiedzUsuń