Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 19 stycznia 2017

Bigos cygański


Bigos w naszej tradycyjnej kuchni kojarzy nam się z kapustą jednak ta potrawa z kapustą nie ma nic wspólnego .
Ten bigos to jednogarnkowe danie idealne na zimowe chłody.

Zapraszam na "BIGOS CYGAŃSKI" w moim wydaniu.

Składniki klopsików:

Mięso mielone wieprzowe 1 kg.
1 jajko
Sól.
Pieprz.
Papryka.

Składniki sosu:

Pieczarki 1 kg.
Cebula 3 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Ogórki kiszone 4 szt.  ( można też użyć konserwowych)
Ketchup pikantny 350 ml.
Koncentrat pomidorowy 350 ml.

Wykonanie:

Składniki na klopsiki razem połączyć dobrze wyrobić i mokrymi rękami formować kulki .
Kuleczki obsmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
W momencie kiedy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy ogórki pokrojone w słupki, paprykę pokrojoną w paski oraz ketchup i przecier pomidorowy, całość dusić na wolnym ogniu można podlać wodą lub sokiem pomidorowym.
Powstała masa ma być gęsta i aromatyczna, następnie dodajemy klopsiki mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą.

Smacznego :)











3 komentarze: