Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 7 stycznia 2017

Kapusta z grzybami i suszoną śliwką

Witam, ponieważ dzisiaj mamy świąteczny dzień" Trzech Króli " to mój przepis jest jak najbardziej na czasie .Kapustka jest bardzo smaczna, u mnie robiona na wigilię.
Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego polecam.

Skład:

2 kg kapusty kiszonej
1 duży ziemniak
2 duże cebule
10 g. grzybków suszonych u mnie prawdziwki
1 garść suszonych śliwek
olej

Wykonanie:

Kapustę dobrze wypłukać i obgotować.
Grzyby można wcześniej namoczyć i lekko podgotować między czasie posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oleju.
Obgotowaną kapustę pokroić dodać obranego ziemniaka (pokrojonego ) dodać podsmażoną cebulkę i grzybki razem z wywarem.
Gotować wszystko na wolnym ogniu podlewając wodą lub wywarem z warzyw .
Przyprawiam pieprzem, papryką, solą,liść laurowy - można dodać kostkę rosołową jak ktoś lubi.
Kapustę gotować tak długo aż ziemniak całkiem się rozgotuje i nie będzie go widać.  Podczas gotowania robić przerwy ja gotuję 2 dni.
Śliwki kroimy w paski jeżeli chcemy żeby było widać owoce w kapuście dodajemy nieco później jak kapusta jest dobrze ugotowana i dusimy jeszcze dobrą chwilę razem a jeżeli wolimy rozgotowane dodajemy wcześniej.
Smacznego.






4 komentarze:

  1. Ciekawi mnie, dlaczego do kapusty dodany był ziemniak?...dla mnie i bez tego dodatku, kapusta z grzybkami i śliwkami jest pyszna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda ale z ziemniakiem o wiele lepsza jest konsystencja
    kapusty i też łagodzi smak kwaszonej kapusty w potrawie polecam spróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. I bardzo łatwy w wykonaniu .

    OdpowiedzUsuń