Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 3 stycznia 2017

Nalewka Jeżynowa

Jeszcze do niedawna, przekazywane receptury nalewek uchodziły, za cenne wiano i były, pilnie strzeżone przed ciekawskimi. 
Dzisiaj chcę wam zdradzić przepis, na moją ulubioną nalewkę, odznacza się ona doskonałym smakiem i aromatem, a jej moc przyjemnie rozgrzewa w zimowe wieczory.

Skład:
2 kg Jeżyn
1 kg Cukru
0,5 l Wódki
0,5 l Spirytusu

Sposób przyrządzania:

Jeżyny zasypać cukrem i postawić w ciepłe miejsce, na około 2 tygodnie, (cukier musi się rozpuścić).
Puszczą sok i przefermentują.
W następnej kolejności odlewamy i przefiltrowujemy sok, (ja robię to przez gazę rozłożoną na sicie).
Wlewamy do słoja razem z wódką i spirytusem, odstawiamy na miesiąc, i po tym czasie rozlewamy do butelek.
Jeżeli ktoś preferuje słabsze trunki, to może dodać 0,25 l spirytusu.

Polecam bardzo smaczna.


2 komentarze: