Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 2 kwietnia 2017

Pasztet z gęśi



Witam.



Dostałam w prezencie ogromną gęś, a że za gęsiną w moim domu nie przepadają, postanowiłam przerobić ją na domowy pasztet w słoikach.
I tak przystąpiłam do realizacji swojego planu, nie chciałam dodawać żadnych warzyw poza cebulą, to też obawiałam się, że może wyjść suchy, ale efekt zaskoczył mnie samą, pasztet wyszedł bardzo smaczny i doskonale się rozsmarowuje, może na zdjęciach nie jest to aż tak widoczne, ale w momencie robienia zdjęć pasztet jeszcze nie był całkowicie schłodzony.
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.






Składniki:

Gęś 5 kg.
Boczek 1 kg.
Wątróbka drobiowa 1\2 kg.
Cebula średnia 5 szt.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Majeranek.
Sól.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Niewielka ilość oleju do zeszklenia cebuli.




Wykonanie:


Gęś i boczek zalać wodą dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, posolić i gotować do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości.
Mięso z gęsi oddzielić od kości.
Wątróbkę zaparzyć nie gotować, ja zalałam gorącym rosołem z gęsi.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.


Mięso z gęsi, boczek i cebulę mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy według własnych upodobań, na końcu dolewam rosół z gęsi ja zbieram tłuszcz który podpłynął do góry, w takiej ilości aż konsystencja mięsa będzie pulchniutka i kremowa.
Pasztet nakładam do wyparzonych słoików i zagotowuję 1,5 godziny pierwszego dnia i 1 godzinę dnia następnego.




Pasztet wyszedł przepyszny, nie jest suchy, czego najbardziej się obawiałam.
Myślę, że gęś spokojnie można zastąpić innym mięsem drobiowym, zachęcam do zrobienia takiego pasztetu niebo w gębie.


Smacznego :)



3 komentarze: