Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 30 maja 2017

Wiosenna botwinka


Prosta zupa, która wiosną króluje na naszych stołach.
Smaczna o pięknym kolorze zachęcającym do jedzenia, nie wyobrażam sobie wiosennego menu bez botwinki.
Pierwsze młode buraczki mają nie powtarzalny smak a ugotowana z nich zupa
podana z młodymi ziemniakami, jajkiem lub serem fetą jest wyborna.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Młode buraczki(6 sztuk średniej wielkości) 1 pęczek
Marchewka duża 1 szt.
Cebula 1 szt.
Kawałek szkieletu ja użyłam z kaczki.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk.
Koperek
Zielona pietruszka
Cytryna 1\2 szt.


Dodatki


Jogurt naturalny.
Jajka ugotowane na twardo.
Ser feta.
Ugotowane młode ziemniaki.









Wykonanie:



Szkielet kaczki zalewamy 3 l wody, wrzucamy cebulę i stawiamy do gotowania.
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, buraczki korzonki trę na tarce, liście drobno siekam.
Do gotującego się szkieletu dodajemy marchewkę i przyprawy, gotujemy do momentu, aż resztki mięsa będą odchodziły od kości, wówczas wyjmujemy szkielet i dodajemy do wywaru buraczki.






Ubytek wody uzupełniamy tak, aby gotowej zupy powstało nam około 3 litrów.
Gotujemy do momentu, aż buraczki będą miękkie, doprawiamy sokiem z cytryny i mamy zupę gotową do podania.






Botwinkę podałam w miseczkach dodając.

*  1 łyżka jogurtu plus gotowane jajko.
*  1 łyżka jogurtu pokruszony ser feta.
*  1 łyżka jogurtu gotowane młode ziemniaki.
Całość posypałam siekaną pietruszką z lubczykiem.





Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam botwinkę, a tak dawno juz nie jadłam :) Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń