Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 7 czerwca 2017

Chłopski garnek z wołowiną


Jest wiele wersji chłopskiego - wiejskiego garnka dania które, jest bardzo smaczne i ma wielu zwolenników.
Moja dzisiejsza propozycja to chłopski garnek z wołowiną, danie według mojego pomysłu wyszło bardzo smaczne, myślę, że amatorzy dań jednogarnkowych chętnie skorzystają z przepisu.


Zapraszam na przepis.




Składniki:

Łopatka wołowa 0,5 kg.
Kalarepa 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ziemniaki młode 2 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Natka pietruszki.
Czosnek 2-3 ząbki.
Lubczyk.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Pieprz.
Sól.
Sok pomidorowy 1-2 filiżanki.
Olej.




Wykonanie:

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w piórka marchewkę w pół talarki.
Kalarepę, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, czosnek miażdżymy, matkę oraz młode listki kalarepy siekamy.



Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy mięso, dodajemy sypką paprykę i pozostałe przyprawy chwilę dusimy.
Dodajemy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem.



Gdy mięso zrobi się miękkawe, dodajemy marchewkę i nadal dusimy, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać wodą.
W momencie, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i kalarepę, zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy.



Pod koniec gdy, ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy paprykę i nadal dusimy pod przykryciem.


Młode ziemniaki częściowo się rozpadną, mięso będzie miękkie, a połączone smaki stworzą niesamowity aromat.



Gotową potrawę posypujemy przed podaniem siekaną natką pietruszki.

Smacznego :) 

3 komentarze: