Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 10 czerwca 2017

Schab z garnka rzymskiego


Wiele osób zna zapewne garnek rzymski, ale tak dla przypomnienia kilka zasad, o których musimy pamiętać, używając tego naczynia.

* Przed każdym użyciem garnek należy zanurzyć w wodzie, razem z pokrywką na około 20 minut.
* Nie używamy tłuszczu do pieczenia.
* Przygotowane naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i uruchamiamy piec.
* Aby uzyskać chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę.


Dzisiaj przygotowałam schab z garnka rzymskiego, jest bardzo smaczny i soczysty, jeżeli jeszcze nie próbowaliście dań z takiego naczynia, to zachęcam, dania mają zupełnie inny smak.



Zapraszam na przepis.








Składniki:



Schab bez kości około 1 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4-5 ząbków.

Zioła z własnego ogródka

Rozmaryn.
Liść laurowy świeży.
Lubczyk.

Przyprawy

Sól.
Pieprz.
Papryka chilli.








Wykonanie:



Schab płuczemy i osączamy w papierowym ręczniku i dokładnie posypujemy przyprawami z każdej strony.
Czosnek rozgniatamy.
Mięso wkładamy do glinianego garnka razem z ziołami, wstawiamy do piekarnika, pamiętając o zasadach, które opisałam powyżej.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.






Cebula i czosnek pięknie się udusi i doskonale smakuje rozsmarowana na mięsie :)





Potrawy przygotowane w garnku rzymskim są bardzo smaczne i zdrowe, a podczas gotowania nie trzeba używać tłuszczu co sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne.




Smacznego :)

1 komentarz: