Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 27 lipca 2017

Ogórki meksykańskie


Sezon ogórkowy trwa w najlepsze a ja wykorzystuję go na maksa :)
Następną moją propozycją na domowe przetwory są ogórki meksykańskie.
Ogórki są bardzo smaczne i znikają od ręki, zdecydowanie są moim faworytem,
nie może zabraknąć ich w waszej spiżarni.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Ogórki  2 kg.
Sól  4 łyżki
Papryka chilli 2 łyżeczki.
Olej  1 szklanka.
Czosnek  1 i 1\2 główki.
Ocet 10 %  1 i 1\2 szklanki.
Cukier 50 dkg.
Liście laurowe 3 szt.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Papryka słodka 1\2 łyżki.
Gorczyca 1-2 łyżki.






Wykonanie:

Ogórki kroimy w plastry grubości około 2 cm, posypujemy 4 łyżkami soli mieszamy i odstawiamy na 8-12 godzin, zasolone ogórki co jakiś czas mieszamy.
Po upływie 8-12 godzić odlewamy wodę z ogórków.




Zagotować olej i gorącym zalać ogórki, dodać zmiażdżony czosnek paprykę chilli, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i słodką paprykę.
Całość dokładnie mieszamy.



Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki.
Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszamy.




Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 5 -10 minut.





Smacznego:)