Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Grillowana cukinia w oliwie


Cukinia jest świetnym produktem, charakteryzuje się  delikatnym smakiem i możemy podawać ją pod każdą postacią 
surową, smażoną, duszoną i marynowaną.
Cukinia przyrządzona według tej receptury nabiera charakteru i pełni smaku.
Grillowana z aromatycznymi dodatkami jest fantastyczną przystawką do mięs serów i kanapek.

Posiadając kilka takich słoików w zanadrzu, żaden niespodziewany gość nie jest nam straszny :)




Zapraszam na przepis.








Składniki:

Cukinia średniej wielkości.
Pomidory suszone do każdego słoika 3-4 szt. (możemy pominąć).
Ocet balsamiczny.
Tymianek suszony.
Pieprz.
Sól.
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Bazylia świeża.
Czosnek 4-6 ząbków.






Wykonanie:


Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, następie grillujemy lub obsmażamy na patelni z oby stron, bez tłuszczu.
Przygotowaną cukinię przekładamy do miski, obsypujemy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym, delikatnie mieszamy.








Plastry cukinii układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę solimy, wkładamy po kilka suszonych pomidorów i listki świeżej bazylii.







Do oliwy wrzucamy czosnek i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy oleju do wrzenia.
Gorącą oliwą z czosnkiem zalewam słoiki z cukinią, mocno zakręcam i przechowuję w lodówce.





Po kilku dniach cukinia jest gotowa do spożycia.
Jeżeli chcemy cukinię dłużej przechowywać, pasteryzujemy słoiki 20 minut.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią i chętnie bym wypróbowała cukinię, którą prezentujesz ☺

    OdpowiedzUsuń