Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 7 stycznia 2017

Kapusta z grzybami i suszoną śliwką

Witam, ponieważ dzisiaj mamy świąteczny dzień" Trzech Króli " to mój przepis jest jak najbardziej na czasie .Kapustka jest bardzo smaczna, u mnie robiona na wigilię.
Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego polecam.

Skład:

2 kg kapusty kiszonej
1 duży ziemniak
2 duże cebule
10 g. grzybków suszonych u mnie prawdziwki
1 garść suszonych śliwek
olej

Wykonanie:

Kapustę dobrze wypłukać i obgotować.
Grzyby można wcześniej namoczyć i lekko podgotować między czasie posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oleju.
Obgotowaną kapustę pokroić dodać obranego ziemniaka (pokrojonego ) dodać podsmażoną cebulkę i grzybki razem z wywarem.
Gotować wszystko na wolnym ogniu podlewając wodą lub wywarem z warzyw .
Przyprawiam pieprzem, papryką, solą,liść laurowy - można dodać kostkę rosołową jak ktoś lubi.
Kapustę gotować tak długo aż ziemniak całkiem się rozgotuje i nie będzie go widać.  Podczas gotowania robić przerwy ja gotuję 2 dni.
Śliwki kroimy w paski jeżeli chcemy żeby było widać owoce w kapuście dodajemy nieco później jak kapusta jest dobrze ugotowana i dusimy jeszcze dobrą chwilę razem a jeżeli wolimy rozgotowane dodajemy wcześniej.
Smacznego.






czwartek, 5 stycznia 2017

Kruche Gwiazdeczki

Witam Przed nami kilka wolnych dni, a ty masz ochotę na domowe ciasteczka.
Więc zapraszam, dziś w programie "Kruche Gwiazdeczki".Pyszne, chrupiące, przekładane powidłami, w sam raz, do porannej kawy i jako smakołyk dla malucha.

Składniki:
250 g. mąki
80   g. cukru pudru
150 g. masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
powidła śliwkowe
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy tak aby wyszło gładkie i błyszczące ciasto.
Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.
Placki wałkujemy na grubość ok. 0,5 centymetra wykrawamy gwiazdeczki po 2 sztuki na jedno ciastko w jednym wykrawamy na środku dziurkę.
Pieczemy ok.10 minut w 175-180 stopniach.
Po ostudzeniu przekładamy powidłami zmieszanymi z dżemem ja na mały słoik powideł daję 2-3 łyżki dżemu następnie wierzch ciastek posypuję cukrem pudrem.

  Zapraszam od upieczenia ciastek naprawdę są bardzo smaczne.

wtorek, 3 stycznia 2017

Nalewka Jeżynowa

Jeszcze do niedawna, przekazywane receptury nalewek uchodziły, za cenne wiano i były, pilnie strzeżone przed ciekawskimi. 
Dzisiaj chcę wam zdradzić przepis, na moją ulubioną nalewkę, odznacza się ona doskonałym smakiem i aromatem, a jej moc przyjemnie rozgrzewa w zimowe wieczory.

Skład:
2 kg Jeżyn
1 kg Cukru
0,5 l Wódki
0,5 l Spirytusu

Sposób przyrządzania:

Jeżyny zasypać cukrem i postawić w ciepłe miejsce, na około 2 tygodnie, (cukier musi się rozpuścić).
Puszczą sok i przefermentują.
W następnej kolejności odlewamy i przefiltrowujemy sok, (ja robię to przez gazę rozłożoną na sicie).
Wlewamy do słoja razem z wódką i spirytusem, odstawiamy na miesiąc, i po tym czasie rozlewamy do butelek.
Jeżeli ktoś preferuje słabsze trunki, to może dodać 0,25 l spirytusu.

Polecam bardzo smaczna.


poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pierniki Dojrzewające

Pierniczki które pragnę wam przedstawić, są smaczne i bardzo długo zachowują świeżość.  Zrobienie masy piernikowej, na 4 do 6 tygodni przed wypiekiem, nie powinno was zrażać, ponieważ zajmuje to dosłownie chwilę, a efekt jest zaskakujący i wart czekania.Podczas pieczenia pierników, rozchodzi się niesamowity zapach korzenny, który zawsze będzie nam przypominał święta w rodzinnym domu.



Składniki: 
 0,5 kg. miodu
250 gr. margaryny
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg. mąki
2 opakowania przyprawy do pierników
1,5 szklanki cukru
3 jajka 
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Wykonanie masy piernikowej:

Masło cukier i miód
doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu i następnie po przestudzeniu
dodajemy mąkę i sodę rozpuszczoną w 1/2 szklanki mleka.
W następnej kolejności dodaję przyprawę do pierników i jajka,
wyrabiam składniki na jednolitą masę, przekładam do naczynia kamionkowego lub żaroodpornego i przykrywam ścierką oraz zabezpieczam folią.
Przechowujemy 4 do 6 tygodni w chłodnej spiżarni lub lodówce .

Po tym czasie ciasto zgęstnieje -  wyrabiam i wałkuję na grubość około 0,5 centymetra
wykrawam ciasteczka i piekę  10-15 minut w 175 stopniach

Ciastka lukruję kolorowymi lukrami i ozdabiam cukierkami.
( Przepis na lukier podam w innym poście)

Zachęcam do wypieku dojrzewających pierniczków jet to stary i tradycyjny sposób warty kultywowania .

niedziela, 1 stycznia 2017

Przetwory w gospodarstwie domowym


"Przetwory w gospodarstwie domowym"

Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 
Warszawa 1984 rok.
inż. Kazimiera Pyszkowska.

Moją przygodę z recenzją książki kucharskiej chciałabym zacząć od najstarszej pozycji, jaką posiadam w swojej kolekcji.
Książka ta zawiera wiele przydatnych informacji na temat metod przetwórstwa domowego jak 
np.:
Pasteryzacja
Suszenie
Utrwalanie cukrem, solą, octem, alkoholem.
Marynowanie i kwaszenie.

Znajdziemy w niej wiele  ciekawych i nie rzadko zapomnianych przepisów na różnorodne
sałatki, kiszonki, soki i wina domowe.
Od wielu lat sama korzystam z przepisu na kiszenie kapusty właśnie z tej książki,tutaj
sprawdza się on, fenomenalnie kapusta jest smaczna i doskonale się przechowuje aż do samego lata.
Bardzo dobre i wykorzystywane  przeze mnie są również przepisy na sałatki i marynaty.

Następnym działem wartym uwagi w tej pozycji jest "Przetwórstwo mięsne"
znajdziemy tam wiele ciekawych przepisów na domowe wędliny jak np.:
Kiełbasa z mięsa króliczego
Salami polskie
Kiełbasa suszona
Kiszki wątrobiane, podgardlane, z kaszy gryczanej.
Salcesony
Pasztety
Konserwy mięsne i drobiowe.
I jeszcze wiele innych ciekawych przepisów, które postaram się przygotować dla was na moim blogu.
Zachęcam do śledzenia wpisów.

Jako ciekawostkę chciałabym jeszcze podać cenę tejże książki, która na owe czasy wynosiła 150 zł. 









Zapiekane ziemniaki

Prosty łatwy i szybki przepis na ziemniaczki do obiadu lub samodzielnej przekąski z sosem jogurtowym z czosnkiem.
Ziemniaki dobrze umyć pokroić w ćwiartki i lekko obgotować, następnie odcedzić.
Lekko przestudzone ziemniaki polać oliwą z oliwek, (można zastosować oliwę smakową np. chilli) posypać przyprawą do ziemniaków lub doprawić według własnego uznania. Ja przyprawiam solą, pieprzem, rozmarynem, mieloną papryczką chilli. Dobrze obtoczyć ziemniaki w oliwie i przyprawach następnie wstawić do piekarnika, piec do zrumienienia w 180 stopniach z termoobiegiem.



Polecam ten sposób ponieważ, lekkie obgotowanie ziemniaków przyśpiesza czas przygotowania potrawy, życzę smacznego :)