Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 14 stycznia 2017

Pierś z kurczaka w warzywach

Witam wszystkich 
Propozycją na dzisiaj, jest bardzo szybka i pożywna potrawa, idealna dla zapracowanych miłośników domowej kuchni.



Składniki:

Duża pierś z kurczaka 1 szt.
Cukinia średnia 1 szt.
Por około 1\2 szt.
Papryka 1 szt.
Czosnek 2-3 ząbki.
Kukurydza 1 puszka.
Sok pomidorowy 100% 1- 1,5 szkl.
olej


Przyprawy:

Sól
Pieprz czarny
Papryka słodka
papryka ostra
Curry


Wykonanie:


Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju, dodajemy pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek, dusimy na wolnym ogniu.
Kroimy pozostałe warzywa i dodajemy w pierwszej kolejności cukinię i zalewamy sokiem pomidorowym chwilkę dusimy.
Dodajemy paprykę i kukurydzę dusimy potrawę do momentu aż papryka będzie miękka ale nie dopuszczamy żeby schodziła z niej skórka.
Całość przyprawiamy według własnego gustu u mnie jest dość ostro, potrawa ma mieć konsystencję gęstawą  .












piątek, 13 stycznia 2017

Pasta z awokado i jajek

Ponoć Aztekowie nazywali je masłem "Boga"
Nie będę wam wyliczać, wszystkich właściwości za które cenimy awokado.
Jedynie chcę was zachęcić, do wprowadzenia tego owocu do domowego menu, ponieważ tylko na tym zyskacie .

Przygotowałam dzisiaj dla was, szybką pastę z awokado i jajek, jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa.


Zapraszam do wypróbowania.



Składniki:


Awokado 1 szt.
Jajka 4 szt.
czosnek 2-3 ząbki
Cytryna 1\2
Pieprz
Sól


Wykonanie:


Awokado rozdrobnić widelcem i skropić sokiem z cytryny .
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Wszystkie składniki razem połączyć i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego.







czwartek, 12 stycznia 2017

Nalewki staropolskie

Witam wszystkich w zimowy dzień.
Chociaż to nie czas na robienie nalewek jednak chciałabym napisać kilka słów o książce, która na pewno zaciekawi każdego miłośnika rozgrzewających trunków.

Nalewki staropolskie 
Wydawnictwo - SBM.pl

Sam wstęp już bardzo zachęca do dalszego zgłębiania jej zawartości.


"Jeszcze nie tak dawno nieodłącznym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek napełniony owocami "

Jest to zbiór tradycyjnych receptur oraz przepięknych zdjęć.
Znajdziemy w niej również pożyteczne informacje- o czym warto, pamiętać nastawiając nalewki.
Receptury syropów.
Receptury na nalewy i zaprawy.
I oczywiście wiele receptur na nalewki, owocowe, korzenne, miodowe i ratafie.

Książkę tą poleciłabym nie tylko osobą początkującym, ale również tym którzy latami parają się wyrobem domowych napitków.
Znajdziecie w niej wiele ciekawych połączeń,  które na pewno zechcecie wypróbować.

Myślę, że zimowe wieczory można wykorzystać na zgłębienie własnej wiedzy na ten temat a przy okazji nastawić jakąś Kminkówkę lub Miodówkę, czekając na letnie owoce.

Sama mam chrapkę na nalewkę na ananasach :)

Zachęcam do poczytania.















środa, 11 stycznia 2017

Domowe płatki śniadaniowe - granola

Witam,dzisiaj chciałam podzielić się z wami, moim przepisem na płatki śniadaniowe.
Po wielu próbach - czasu prażenia oraz doboru ilości, i różnorodności składników, w końcu dopracowałam przepis. Obecny skład najbardziej mi odpowiada. Płatki są zdrowe i pożywne, jadam je na śniadanie z owocami i jogurtem.
Zapraszam do wypróbowania.



Składniki:


Płatki owsiane 1\2 kg
Śiemie lniane 1 szklank
Słonecznik 1 szklanka
Orzechy włoskie 1 szklanka
Nasiona dyni 1 szklanka
Żurawina 1 szklanka
Rodzynki 1 szklanka
Miód prawdziwy 1 szklanka

Wykonanie:


Płatki, siemię lniane, nasiona dyni, słonecznik, orzechy włoskie oraz miód razem mieszam i wykładam na blachę do pieczenia.
Prażę mieszankę w piekarniku mieszając od czasu do czasu przez 20-25 minut w 170 stopniach.
Czas i temperatura pieczenia jest uzależniona od piekarnika musicie sami ocenić, ważne żeby płatków nie przypalić.
Po upływie tego czasu wyłączam piekarnik i dodaję suszone owoce mieszam razem i zostawiam w zamkniętym i ciepłym piekarniku jeszcze na jakieś 15 minut.







wtorek, 10 stycznia 2017

Schab peklowany

Swojski domowy jest najlepszy !

Przygotowałam dla was dzisiaj domowy schab peklowany. Bez problemu każdy z was przygotuje go sam w domu, jest bardzo smaczny i na pewno zdrowszy od gotowych wędlin z konserwantami.

Składniki:

Kawałek schabu. 
Sól do peklowania.
Czosnek 2-3 ząbki.
Ziele angielskie.
Pieprz czarny ziarna
Liść laurowy.
Jałowiec.

Marynata:

Marynatę przygotowuje się z wody i soli do peklowania, ja na litr wody daję od 8 do 10 g soli.

Wodę musimy zagotować, rozpuścić w niej sól i wystudzić.
Mięso wkładamy do głębokiego naczynia, wrzucamy przyprawy po kilka ziaren i liści.
Czosnek rozgniatamy razem z łupinkami i wrzucamy, zalewamy całość wystudzoną marynatą tak, aby przykryła mięso, można docisnąć talerzykiem, żeby nie podpływało do góry. Wstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Następną czynnością jest nastrzykiwanie mięsa marynatą, do tego celu musicie się zaopatrzyć w dużą strzykawkę i grubą igłę.
Jeżeli chcemy gotować wędlinę na 4 dzień od zalania marynatą, to musimy nakłuwać mięso w drugi   i 3 dzień od zalania. A jeżeli będziemy marynować tydzień to wystarczy nakłuć tylko dwa razy w tym okresie.Moja wędlina jest marynowana cztery dni.
Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i wpuszczamy marynatę do środka, po upływie czasu marynowania wyjmujemy, myjemy i wiążemy lub nakładamy siatkę wędliniarską i mamy już przygotowane schaby do gotowania.
Gotowanie przebiega następująco, do wrzącej wody wkładamy mięso, zmniejszamy ogień, mięso nie może się ostro gotować, musi się parzyć lub bardzo lekko-mówiąc potocznie pyrkać.
Czas gotowania określam następująco na 1 kg mięsa 1 godzina.
Po upływie czasu gotowania mięso zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.

Może na początek spróbujcie mały kawałek jak ugotujecie beż siatki też będzie dobrze :)
Peklowane mięso można również upiec jest pyszne.
Namawiam was do zrobienia takiego schabu ta cała procedura tylko tak strasznie wygląda :)











poniedziałek, 9 stycznia 2017

Zupa pomidorowa

Po prostu zwykła szybka pomidorowa doskonała 
na zimowe dni.


Składniki:

3 l Wody.
2 Marchewki.
1 Pietruszka.
1 Udko z kurczaka.
1 Mały przecier pomidorowy.
2 Garści makaronu kokardki.
2-3 Łyżki śmietany.

Przyprawy:

Pieprz. 
Sól.
Lubczyk suszony.
Pietruszka.
Jeżeli ktoś lubi kostka rosołowa. 


Wykonanie: 
Zagotowuję udko w wodzie, wrzucam pokrojone warzywa i gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam, dodaję makaron i przecier pomidorowy.
Na samym końcu po zdjęciu z ognia zabielam śmietaną i dodaję pietruszkę.

Makaron powinno się ugotować oddzielnie, ale tym razem czas mnie gonił więc, poszłam na skróty i ugotowałam wszystko razem.
Mięso z zupy można zjeść samodzielnie lub pokroić i dodać do zupy.



Smacznego :)



niedziela, 8 stycznia 2017

Kotlety mielone

Tradycyjne, proste, ale jak smaczne zwykłe mielone. Doskonały pomysł na obiad, moje kotlety mielone,  nadają się również do hamburgerów, wystarczy, że usmażymy je bez obtaczania w tartej bułce i gotowe.
Zapraszam na mielone kotlety  :)

Składniki:

2 kg Mielonej szynki wieprzowej.
4 Jajka.
4 Średnie cebule.
4 Ząbki czosnku.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Papryczka chili.
Sól.
Tarta bułka.

Robiłam z dość dużej porcji mięsa, ale zawsze proporcje można pomniejszyć.

Wykonanie:

Cebule trę na tarce, czosnek rozgniatam w prasce, dodaję do mielonego mięsa razem z jajkami i przyprawami.
Wszystkie składniki dobrze wyrabiam, na jednolitą masę, formuję dość płaskie kotlety, i obtaczam w tartej bułce, smażę na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Jeżeli ktoś lubi trochę tłuszczyku, można użyć, mielonego karczku zamiast szynki.

Smacznego.








Kiszona kapusta

"Kapusta kiszona" - naturalne lekarstwo.
Jak powszechnie wiadomo, kapusta kiszona jest bogatym źródłem, głównie witaminy "C" ale też oczyszcza organizm i wzmacnia odporność, dlatego też jest najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu, w okresie jesienno -zimowym.

Poniżej chciałam wam podać, przepis z książki tutaj o której wspominałam w jednym ze swoich postów.

Składnik:


Kapusta 10 kg.
Sól kamienna (nie jodowana) 15 - 30 dkg.
Nasiona kopru lub kminku 1 dkg.
Marchew 30-50 dkg.
Jabłka 10 dkg.

Składniki podałam zgodnie z przepisem w książce do której link znajduje się powyżej .
Ja do swojej kapusty nie dodaję nasion kopru-kminku ponieważ domownicy nie przepadają za nimi oraz nie dodaję jabłek.
Natomiast dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:


Kapustę kupuję już poszatkowaną, dodaję do niej potartą marchewkę i posypuję solą na 10 kg. kapusty daję 20-25 dkg. soli następnie dodaję przyprawy i mieszam wszystko razem, dość mocno aż kapusta zacznie puszczać soki w tym momencie można wkładać kapustę do beczki.
Kiszę kapustę w beczce którą wykładam dużym workiem foliowym następnie warstwami układam i ubijam.
Kiedy mam już ubitą ostatnią warstwę robię w kapuście otwory, przebijam drążkiem kapustę aż do dna aby umożliwić ujście wytworzonym gazą i gorzkim olejkom.
Ostatnim etapem jest zabezpieczenie beczki.
worek skręcam mocno pozbawiając kapustę powietrza przykładam na wierzch deskę i przyciskam ciężarkiem przykrywam beczkę wstawiam do chłodnej spiżarni i zapominam o niej :) 
Kapusta jest dobra do spożycia już po 2-3 tygodniach.
Kiszenie kapusty w worku to super metoda nie musimy nic dodatkowo robić po prostu gdy masz ochotę na kapustę rozwijasz worek bierzesz kapustę a następnie ponownie zabezpieczasz i koniec.





Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Śledź z suszonymi pomidorami, jest świetną przekąską podczas karnawałowych imprez.
Zapraszam, do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:

2 kg. śledzi solonych 
3 duże cebule
1 słoiczek suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
pieprz 
majeranek


Wykonanie:

Śledzie moczę około 3 godzin w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli,opłukane płaty śledziowe kroję w kawałki .Cebulę kroję drobno i lekko podsmażam na kilku łyżkach oleju (ma się tylko zeszklić).Pomidory kroję w paseczki ja użyłam pomidorów z żurawiną ale można użyć pomidorów z różnymi dodatkami i poeksperymentować ze smakami.
Żurawina dodała lekkiej nuty słodyczy.
Łączymy składniki : Do śledzi dodajemy pomidory razem z olejem i przyprawami w którym były zakonserwowane następnie dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawy ilość według uznania wszystko razem mieszamy dolewając oliwy z oliwek.


Smacznego :)