Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 21 stycznia 2017

Karp w śmietanie

Kto nie zna Karpia :)


Ta tradycyjna ryba naszych stawów zapewne już nie jednemu się znudziła, ale ja jednak podam wam mój stary przepis na karpia w śmietanie.


Zapraszam:





Składniki:


Karp 1\2.
Cebula duża 1 szt.
Śmietana 30% 1\2 małego kubeczka.
Sól.
Pieprz.
Papryka ostra chili nie koniecznie zazwyczaj nie dodaję.
Olej.

Wykonanie:

Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Gdy cebula jest gotowa,na patelnię dokładamy pokrojonego karpia i obsmażamy z każdej strony,
następnie przyprawiamy i zalewamy śmietaną.
Dusimy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż śmietana zgęstnieje.









Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa 


Sałatki jarzynowe są  stałą pozycja w menu naszych domowych uroczystości,
pomimo różnych trendów kulinarnych zwykła jarzynówka nadal wiedzie prym i jest często przyrządzana.

Zapraszam na jedną z takich sałatek.




Składniku:

Ziemniaki średniej wielkości 4 szt.
Marchewka średniej wielkości 4 szt.
Seler duży 1 szt.
jajka 6 szt.
Kukurydza 1 puszka
Majonez 4-6 łyżek
Szczypiorek 1 pęczek
pieprz
Sól


Wykonanie:

Warzywa i jajka gotujemy i drobno kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy, dodajemy majonez, kukurydzę i przyprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego.








czwartek, 19 stycznia 2017

Bigos cygański


Bigos w naszej tradycyjnej kuchni kojarzy nam się z kapustą jednak ta potrawa z kapustą nie ma nic wspólnego .
Ten bigos to jednogarnkowe danie idealne na zimowe chłody.

Zapraszam na "BIGOS CYGAŃSKI" w moim wydaniu.

Składniki klopsików:

Mięso mielone wieprzowe 1 kg.
1 jajko
Sól.
Pieprz.
Papryka.

Składniki sosu:

Pieczarki 1 kg.
Cebula 3 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Ogórki kiszone 4 szt.  ( można też użyć konserwowych)
Ketchup pikantny 350 ml.
Koncentrat pomidorowy 350 ml.

Wykonanie:

Składniki na klopsiki razem połączyć dobrze wyrobić i mokrymi rękami formować kulki .
Kuleczki obsmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
W momencie kiedy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy ogórki pokrojone w słupki, paprykę pokrojoną w paski oraz ketchup i przecier pomidorowy, całość dusić na wolnym ogniu można podlać wodą lub sokiem pomidorowym.
Powstała masa ma być gęsta i aromatyczna, następnie dodajemy klopsiki mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą.

Smacznego :)











wtorek, 17 stycznia 2017

Jajka Faszerowane

Jajka faszerowane pikantnym twarożkiem, to przystawka która, świetnie nadaje się na imprezy domowe .


Składniki:


Jajka 4 szt.
Ser twarogowy 3 czubate łyżki.
Przecier pomidorowy 2 łyżeczki.
Suszone pomidory w oleju 3-4 szt.
Sól.
Pieprz.
Papryka.
Szczypiorek.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółta.
Żółtka rozdrobnić widelcem dodać ser, przecier pomidorowy, szczypiorek i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Wszystkie składniki razem połączyć doprawić przyprawami i nadziewać wydrążone białka.

Smacznego.











poniedziałek, 16 stycznia 2017

Pomidory nadziewane groszkiem i mozzarellą

Dzisiaj na talerzu mamy, pomidory nadziewane groszkiem z mozzarellą i zapiekane.
Jest to świetny dodatek do pieczonych mięs lub jako danie samodzielne.


Składniki:

Pomidory.
Groszek zielony mrożony.
Mozzarella.
Sól.
Pieprz.
Bazylia.


Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki odciąć wierzchołki i łyżką wydrążyć.
Groszek ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Na jednego pomidora średnio daję 2 łyżki groszku i 2 łyżki mozzarelli.
Groszek mieszam razem z serem i przyprawiam.
Gotowym farszem nadziewam pomidory, jeżeli zostaje mi farsz to posypuję pomidory ułożone w naczyniu, można również posypać pomidory po wierzchu samym serem.
Zapiekam w piekarniku do momentu aż będą miękkie.











niedziela, 15 stycznia 2017

Kotlety z kalafiora

Dla odmiany, kotlety kalafiorowe są bardzo łatwe w wykonaniu, i doskonale smakują z sosem grzybowym. Można też je podawać z innymi warzywami.

Składniki :

Kalafior średni 1 szt.
Jajka 2 szt.
Bułka tarta 2 łyżki.
Pieprz czarny.
Sól.

Wykonanie:

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1\2 łyżeczki cukru.
Po ugotowaniu wystudzony kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać jajka bułkę tartą i przyprawić do smaku, następnie formować kulki i obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.









Zielony groszek z czosnkiem

Zielony groszek z czosnkiem na ciepło.
Jest świetny, jako dodatek do mięs, lub do zwykłego sadzonego jajka z ziemniaczkami.
Myślę że wegetarianie też nim nie pogardzą.

Składniki:

Groszek mrożony 450 gr.
Czosnek 3 ząbki
Masło lub oleju 2-3 łyżki


Wykonanie:

Groszek ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Na maśle zeszklić potarty czosnek i wrzucić groszek, jeszcze przez chwilę razem poddusić i odparować .

I to wszystko łatwy i szybki polecam.



Nalewka wiśniowa

Nalewki, dawna specjalność kuchni staropolskiej, dziś niestety zaniedbane a przecież, przypisywano im rozliczne właściwości lecznicze.
Mam dla was przepis, na nalewkę wiśniową, bardzo prostą w przygotowaniu jest mocna i rozgrzewająca :)

Składniki:

Wiśnie 1 kg.
Cukier 1 kg.
Wódka 1\2  litra.
Spirytus 1\2  litra.

Wykonanie:

Wiśnie zasypać cukrem na 3 dnia, żeby puściły sok, po upływie zalecanego czasu, odcedzić sok, zagotować i wystudzić.
Następnie, połączyć z wódką i spirytusem.
Przelać do butelek, trunek jest gotowy do spożycia, po kilku tygodniach.

W przepisie było jeszcze 10 liści wiśniowych, ale ja nie dodaję.

Bardzo polecam-mały kieliszeczek do gorącej
herbaty zimą wspaniałe.