Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 27 stycznia 2017

Kasza manna z masłem, cukrem i cynamonem


Ta kaszka musi być dobra- przypomni wam smaki z dzieciństwa, jest doskonała dla maluchów i dorosłych na ciepłe śniadanie lub podwieczorek.
Bardzo szybka i prosta w wykonaniu zachęcam do wypróbowania.


Danie wykonałam według przepisu z książki  Kaszomaniak którą, opisałam na jednym z moich
postów,tutaj.







Zapraszam na przepis


Składniki:

Kasza manna 350 gr.
Masło klarowane 100 gr.
Mleko gorące 2 szkl.
Mleko zimne 1 szkl.
Cukier brązowy.
Cynamon.
Sól szczypta.







Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem. Wlej do gorącego mleka, wymieszaj i zagotuj, dodaj szczyptę soli. Rondel zdejmij z ognia, przykryj i wstaw do piekarnika. Gdy kasza dobrze napęcznieje, będzie miękka i puszysta, rozpuść masło. Polej nim kaszę. Następnie posyp z wierzchu cukrem, oprósz cynamonem i podawaj. Kaszę można też polać sosem na słodko i posypać owocami sezonowymi.


Smacznego:)




Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem



Zapraszam dzisiaj na pierogi z kaszą gryczaną.
Powiem szczerze, że nie robiłam nigdy wcześniej takich pierogów, jakoś nie miałam do nich przekonania. No i to był błąd, te pierogi to po prostu rarytas musicie je wypróbować, są przepyszne.

Zapraszam.







Danie wykonałam według przepisu z książki  Kaszomaniak którą, opisałam w jednym z moich
postów, tutajTutaj

Składniki:

Farsz:
Kasza gryczana 200 g.
Ser twarogowy 200 g.
Ząbek czosnku.
Posiekany szczypiorek 1 łyżka.
Sól.
Pieprz biały.
Olej.



Ciasto:
Mąka pszenna 300-400 g.
Jajko 1 szt.
Ciepła woda.
Sól.

Wykonanie:

Czosnek obierz, zmiażdż. Kaszę ugotuj, wystudź. Twaróg połącz z czosnkiem i szczypiorkiem, dodaj kaszę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotowane nadzienie dziel na małe porcje i nakładaj na rozwałkowane kawałki ciasta. Najpierw zwyczajnie zlep je dookoła, a następnie zlepione brzegi zaginaj raz koło razu- powstanie ozdobna falbanka. W dużym rondlu zagotuj lekko osoloną wodę, dodaj pół łyżeczki oleju. Przygotowane pierogi wkładaj i powoli na średnim ogniu gotuj do wypłynięcia. Wykładaj na półmisek łyżką cedzakową. Pierogi, które czekają na ugotowanie, trzeba przykryć ściereczką, aby się nie wysuszyły.

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Dodaj jajo, wymieszaj i wlewając stopniowo ciepłą wodę, ile mąka zabierze, zagnieć dość luźne ciasto. Z twardego, które źle się skleja, nie zrobisz pierogów. Z ciasta zrób wałeczek, odcinaj małe równe kawałki, które należy cienko rozwałkować. Im ciasto jest cieńsze, tym pierogi są smaczniejsze.


Przepis podałam ściśle według książki, ale przyznam się, że ja ciasto wałkowałam na placek i wycinałam krążki szklanką, a falbankę sobie odpuściłam:) ser też dodałam bez mielenia :)





Kaszomaniak

Witam.
Dzisiaj mam dla was bardzo fajną książkę, cieszę się, że trafiła w moje ręce i to, co już mogę o niej powiedzieć to to, że na pewno będę z niej często korzystała.

Kaszomaniak

Wanda Jackowska
Wydawnictwo REA_SJ 2016.




Na początek przytoczę fragment wstępu, który mi się bardzo spodobał.

O tym, jak trwałe miejsce ma kasza w polskiej kulturze, a nie tylko w rondlu i misie niech poświadczą liczne przysłowia: nie dać sobie w kaszę dmuchać...

Tak jak autorka pisze we wstępie książki, dawniej kasze wiodły prym w polskiej kuchni, a później zostały zapomniane i dziś pomału wracają na nasze stoły. I bardzo dobrze, ponieważ właściwości zdrowotne i odżywcze kasz nie podlegają dyskusji.

W książce znajdziemy bardzo pożyteczne wskazówki -jak dobrze ugotować kaszę
np.:
Na sypko.
Na gęsto.
Na dodatki do zup.
Na kleik lub mus.

Bardzo mi się spodobały praktyczne oznaczenia graficzne określające liczbę porcji, czas gotowania i stopień trudności, świetna sprawa.




Książka zawiera całą gamę przepisów, każdy nawet bardzo wybredny niejadek coś dla siebie znajdzie.
Myślę, że na pewno zwróci uwagę osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Autorka zamieściła ciekawe przepisy na buliony, sosy pikantne, sosy na słodko, co jest dodatkowym plusem.
Wśród przepisów znajdziemy ciekawe propozycje z dodatkiem przeróżnych kasz.
Np.:
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem -znajdziecie je u mnie na blogu tutaj.
Kaszanka domowa
Zapiekanki
Wiele przepisów w wydaniu na słodko
Np.:
Kuskus z czekoladą
Manna z likierem i bananami
Kasz manna z masłem, cukrem i cynamonem -znajdziecie u mnie na blogu,tutaj.

Przepisy na zupy, musy, ciasta, sałatki, ciekawe dodatki z kasz do zup.




Ta książka pokazuje nam wiele możliwości wykorzystania naszych polskich kasz, a jest to produkt tani i dostępny przez cały rok, co jest bardzo istotne.
Z szerokiej gamy naszych kasz warto korzystać, bo tak jak pisze autorka.
Drobne ziarenka - ogromna siła
więc tylko na tym skorzystamy.

W książce znajdziemy również, piękne fotografie, które zachęcają do wypróbowania  potraw. Książka ta wydana jest na dobrym papierze i świetnie nadaje się na prezent.






czwartek, 26 stycznia 2017

Kapuśniak


Zapraszam na kapuśniak w moim wydaniu :)
Mój nie jest tak tłusty, jak tradycyjny na wieprzowinie ani tak kwaśny, jak typowy kapuśniak,
spokojnie można powiedzieć, że jest to wersja light.





Składnik:

Kapusta 0,5 kg.
Udko kurczaka 1 szt.
Ziemniaki średnie 5 szt.
Pietruszka 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Seler 1\4 szt.
Por kawałek.
Czosnek 3 ząbki.
Śmietana.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Lubczyk suszony.
Sól.
Pieprz czarny.






Wykonanie:

Udko wstawiamy do gotowania w około 2,5 litra wody, kapustę wkładamy do innego garnka i zalewamy wodą, tak żeby woda ją przykryła i gotujemy do miękkości.
Kroimy marchewkę, pietruszkę, seler i pora w drobną kostkę, i dodajemy do udka razem z liściem i zielem, Następnie kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i gdy marchewka będzie lekko miękkawa, to dodajemy do garnka, i nadal całość gotujemy.
W momencie, gdy kapusta jest miękka, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ugotowane udko z kurczaka, wyjmuję i obieram z mięsa, siekam mięso, rozgniatam czosnek i razem z kapustą dodaję do garnka z zupą, przyprawiam przyprawami i gotuję jeszcze przez chwilę, jeżeli woda się wygotowała, uzupełniam, ma wyjść 3 litry gotowej zupy, na samym końcu zabielam całość śmietaną.
Jeżeli wolicie bardziej kwaśny kapuśniak, to dokwaście wodą, w której gotowała, się kapusta.

Smacznego.

wtorek, 24 stycznia 2017

Śliwki suszone w szynce i mozzarelli

Witam wieczorową porą.

Myślę, że każdy z nas lubi małe przekąski, ciekawe połączenia smaków i kolorów.
Ja za nimi przepadam, zawsze przyciągają moje oko.
Dlatego też chciałabym zaprezentować jeden z takich smakołyków.
Zapraszam:


Składniki: 

Suszone śliwki.
Ser mozzarella w plastrach
Szynka suszona długo dojrzewająca w plastrach

Wykonanie:

Na plaster szynki kładziemy pasek sera o szerokości suszonej śliwki, następnie owijamy szynką z serem suszoną śliwkę i przekłuwamy wykałaczką.







poniedziałek, 23 stycznia 2017

Makaron pełnoziarnisty z sosem z awokado



Jeżeli lubicie awokado, to jest to danie dla was, dzisiaj mamy makaron pełnoziarnisty z sosem z awokado i serka topionego.
Jest to super szybka potrawa a co najważniejsze smaczna i pożywna.

Zapraszam:





Składniki:

Makaron wstążki lub Tagliatelle jak kto woli 1\2 opakowania 
Duży serek topiony śmietankowy 1 szt.
Awokado dojrzałe 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Woda 1\2 do 3\4 szklanki.
Słonecznik łuskany 1 łyżka.
Cytryna 1\2.
Sól.
Pieprz czarny.
Ser twardy dojrzewający niewiele do potarcia.




Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.
Następna czynność to przygotowanie sosu, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy serek topiony i potarty czosnek, doprowadzamy całość do wrzenia następnie zmniejszamy ogień, awokado rozdrabniamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
W momencie, gdy serek połączy się z wodą, dodajemy awokado i energicznie mieszamy, podgrzewając całość na wolnym ogniu, ma powstać kremowa aksamitna masa.
I to jest nasz pyszny sos :)
Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Na suchej patelni prażymy słonecznik.








Nakładamy makaron na talerz polewamy sosem ścieramy odrobinę twardego sera i posypujemy słonecznikiem.

Smacznego.









niedziela, 22 stycznia 2017

Kucharz Polski

Witam, dzisiaj chcę zaprezentować wam następną ciekawą książkę z mojej kolekcji.

"KUCHARZ POLSKI"

Maria Śleżańska
Wydanie ósme
Poprawione i powiększone
Poznań księgarnia J. leitgebera i S-ki 1932

Moja książka to reprint z 1990 roku, którego dokonało wydawnictwo "WIGOR" nakład 100 000 egz.

Poniżej zamieszczę fragment wstępu, którym wita nas autorka książki.
Jedną z najważniejszych czynności gospodarstwa kobiecego jest bez wątpienia gotowanie. Ale nie tak łatwo zadanie to spełnić, jak by się zdawało i gospodyni nieobeznana z sztuką kucharską, chociażby nie żałowała pracy i kosztów, sama nie będzie mogła go spełnić jak należy.
I to prawda lata praktyki sprawiły, że się z tymi słowami zgadzam dobra receptura to podstawa
a dobra książka kucharska w ręce to sama przyjemność.
I choć czasy się zmieniły, a postęp gna jak szalony, to jednak nie zapominajmy o dobrej kuchni i zapachach naszego domu.

Książkę dostałam bardzo dawno temu w prezencie od mojego ojca, zapewne chciał, abym nauczyła się gotować te wszystkie pyszne potrawy.
Jednak dobre lata przeleżała w kącie, zanim zaczęłam z niej korzystać, czego nie mogę przeboleć.

Ja z ogromną przyjemnością, wykorzystuję przepisy z tej książki, na przykład zapiekane pomidory, które znajdziecie u mnie na blogu, tutaj ten przepis zmodyfikowałam (dodałam ser). Następny przepis to kotlety z kalafiora tutaj (zgodnie z oryginałem).
Ponadto znajdziemy w niej  przepisy na wspaniałe pasztety (postaram się coś dla was przygotować ).
Oraz masę przepisów na zupy, dodatki do zup, przekąski i paszteciki, pasztety i pierogi, sosy do mięs.
Dania z wołowiny, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, drobiu, ryb, raków, żab.
Jarzyny, desery, ciasta, kremy i galarety, wódki i likiery i jeszcze wiele innych wartościowych porad.

Wiem, nie jest to nowe wydanie i raczej w księgarni jej nie dostaniecie, ale gdyby wam wpadła, w ręce to bardzo polecam szczególnie miłośnikom tradycyjnej kuchni i tym którzy szukają kulinarnych inspiracji.