Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 11 lutego 2017

Aromatyczna szynka gotowana


Nie ma nic lepszego od swojskiej szynki.

Zachęcam do przygotowania swojskiej szyneczki gotowanej, jest naprawdę doskonała i długo zachowuje świeżość, bardzo polecam.

Szynkę tą wykonałam według przepisu z książki Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin opisanej u mnie na blogu tutaj.



Zapraszam na przepis.









Metoda peklowania: nastrzykiwanie domięśniowe.
Stężenie zalewy 10 stopni.
Temperatura gotowania 75 stopni.
Temperatura w środku mięsa 68-75 stopni.








Najpierw przygotowujemy zalewę przyprawową. Możemy użyć do tego wszelkich dostępnych ziół, najlepiej pasujących do pory roku (wczesną wiosną będzie czosnek niedźwiedzi a w sezonie szparagowym szparagi itd.).
Zalewę możemy też zagotować z jagodami jałowca, liściem laurowym lub ich mieszanką. Wystudzonym wywarem nastrzykujemy kawałki mięsa, następnie układamy je w naczyniu do peklowania i zalewamy zalewą. Po 2-3 dniach szynka jest równomiernie zapeklowana (jeśli była właściwie nastrzykiwana). Możemy też wędzić szynkę na gorąco ok.godziny. Poprawia to jej kolor i aromat. Teraz gotujemy ją w formie do gotowania szynek, w ten sposób otrzymujemy kształt wedle życzenia. Po ugotowaniu pozostawiamy wyrób w formie aż do wystygnięcia.



Ja w tym przepisie do zalewy wykorzystałam czosnek, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i pieprz czarny.

Zalewa o stężeniu 10 stopni składa się z dziewięciu części wody jednej części soli. Jeżeli obliczymy stężenie dla jednego litra wody, wówczas otrzymujemy następujące równanie.

(10 X 100): 9 = 111 g soli.


Smacznego.


Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin

Witam.
Dzisiaj kochani pragnę przedstawić wam świetny poradnik, w którym doświadczony masaż przedstawia zasady prawidłowego wyrobu wędlin.

Wędzenie
oraz domowy wyrób wędlin
Bernhard Gahm
Wydawnictwo REA-SJ



Ponieważ jestem wielbicielką domowych wyrobów wędliniarskich, z wielką przyjemnością zapoznałam się z tą książką, znalazłam w niej wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Np.:
Obróbka mięsa przed soleniem.
Materiały wędzarnicze.
Stężenie zalewy.

Znalazłam w niej wiele świetnych porad oraz przepisów, książka opisuje zasady samodzielnego peklowania i wędzenia, oraz opisuje sposób rozbioru tuszy i zastosowania poszczególnych części tuszy.
Poradnik ten zawiera wiele świetnych przepisów na peklowanie i wędzenie, peklowanie i suszenie, peklowanie i gotowanie widać, że przepisy te są oparte o długoletnie doświadczenia autora.
Znajdziemy wszystkie niezbędne informacje, począwszy od wzmianki na temat hodowli ras mięsnych poprzez rozbiór tuszy, sposoby peklowania i wędzenia, opis sprzętów wykorzystywanych przy produkcji wędlin i substancji pomocniczych, tabele stężenia zalewy aż po przepisy oparte na naturalnych składnikach, całość jest obszernie opatrzona fotografiami.





Sama po przeczytaniu tej książki, zamierzam spróbować również wędzenia wędlin.
Na chwilę obecną przygotowałam szynkę, na podstawie przepisu z tej książki, tutaj ją znajdziecie.
Mogę z czystym sumieniem, polecić tę pozycję osobą początkującym w tej dziedzinie, jak również tym, dla których wyrób wędlin to chleb powszedni, na pewno znajdziecie tutaj informacje, które wykorzystacie podczas własnej produkcji.



Jeszcze raz polecam książkę i jej świetne przepisy na wędzonkę hamburską, wędzoną pierś gęsią, golonki w galarecie, peklowane żeberka, ozorki i wiele innych przepisów, które zamierzam wykorzystać.


poniedziałek, 6 lutego 2017

Jabłka pod kruszonką


Zapraszam na wspaniały deser zdecydowanie ten deser to mój faworyt "Jabłka pod kruszonką".
Zapach pieczonych jabłek zaczaruje wszystkich domowników, a ja nie znam nikogo, kto by się temu deserowi oparł, świetnie poprawia nastrój w pochmurne dni.

Zapraszam na przepis.


Jabłka te  wykonałam według przepisu z książki Polskie jabłka tutaj, jest opisana na moim blogu.












Składniki:

Jabłka 1 kg,
Cytryna 1\2 szt.
Mąka pszenna 150 g.
Cukier 100 g.
Cukier waniliowy.
Masło zimne 100 g.
Rodzynki 1\2 szklanki.
Cynamon.











Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać rodzynkami. W misce wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

Smacznego :)





Racuszki z jabłkami i płatkami owsianymi


Dzisiaj podam przepis na przepyszne racuszki jabłkowe z płatkami owsianymi doskonałe dla naszych małych i dużych domowników.

Racuszki wykonałam według przepisu z książki Polskie jabłka tutaj jest opisana na moim blogu.


Zapraszam na przepis:





Składniki:

Płatki owsiane górskie 150 g.
Jabłka 3 szt.
Mleko 400 ml.
Mąka pszenna 3 łyżki.
Jajko 1 szt.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki.
Soda oczyszczona 1 łyżeczka.
Rodzynki 3 łyżki.
Sól do smaku.
Olej do smażenia.
Cukier puder do posypania.








Wykonanie:

Mleko zagotować z odrobiną soli, wsypać płatki owsiane i gotować około 5 minut, zdjąć z kuchenki, wystudzić. Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do płatków dodać żółtko, mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym, zamieszać. Dodać pokrojone jabłka, rodzynki i sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


Polskie jabłka


Witam, dzisiaj zapraszam was na następną bardzo ciekawą pozycją z mojej kolekcji.
Jest to książka, która zaspokoi gusta każdego miłośnika jabłek, znajdziemy w niej ponad 100 pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni.

Książka ta wprowadza nas w miły klimat wiejskiego sadu, pachnącego domową szarlotką i ciepłym jabłkowym kompotem.
 Zaczynasz przygotowywać pyszny jabłkowy deser i robisz się natychmiast szczęśliwszy :)

Polskie jabłka
Joanna Tołłoczko
Wydawnictwo REA-SJ





Tak jak pisze autorka we wstępie.

Smak polskich jabłek jest jedyny w swoim rodzaju.
I to prawda ja do dzisiaj czuję smak jabłek, które zrywałam ze starych pokrzywionych jabłonek w dzieciństwie.

Myślę, że spodoba wam się ta książka, znajdziecie w niej przepisy na napoje, sałatki, zupy, potrawy bezmięsne, potrawy z mięsem, sosy, ciasta, desery i przetwory.
Np.:
Cydr domowy ostatnimi czasy bardzo modny napój.
Sałatka z pora z jajkiem.
Racuszki z jabłkami i płatkami owsianymi - znajdziecie u mnie na blogu tutaj.
Łosoś z jabłkami i papryką.
Jabłka pod kruszonką - znajdziecie u mnie na blogu tutaj.







Te przepisy, o których wspomniałam to tylko nieliczne, w książce znajdziecie jeszcze wiele innych wspaniałych receptur, z których na pewno coś wybierzecie i wprowadzicie do swojej kuchni.
Na końcu książki autorka opisuje popularne odmiany jabłek, kraj pochodzenia i czym się charakteryzują. Do wielu przedstawionych przepisów dołączone są piękne zdjęcia potraw, co dodatkowo zachęca nas do kulinarnej przygody z jabłkami.
Myślę, że warto mieć taką książkę w swoich domowych zbiorach.




niedziela, 5 lutego 2017

Łosoś z piekarnika


Witam dzisiaj łatwo, szybko i smacznie. Łosoś pieczony w piekarniku, którego podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach z masełkiem bazyliowym, przepis tutaj, i surówką z marchewki i chrzanu, przepis tutaj. Jeżeli ktoś nie chce tracić dużo czasu, na stanie przy garach a chce podać coś dobrego, to polecam.

Zapraszam.






Składniki:

Łosoś płat wielkość zależy od ilości porcji.
Olej.
Pieprz cytrynowy.
Sól.






Wykonanie:

Z łososia usuwam łuskę, dokładne myję i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie polewam olejem i oprószam przyprawami. Tak przygotowany płat ryby układam w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, wkładam do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika. Piekę do momentu, aż ryba będzie złocista, a pod naciśnięciem widelca będzie ładnie się rozchodziła, piekę bez przykrycia.


Smacznego.