Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 24 lutego 2017

Sałatka z kaszy jaglanej i awokado


Mimo rosnącego zainteresowania kaszą jaglaną nadal zbyt rzadko gości ona na naszych stołach.
A to tylko od nas zależy czy wprowadzimy jaglankę do naszej diety.
Gdzieś kiedyś przeczytałam, że te drobne ziarenka to odżywcze złoto dla naszego organizmu.
Myślę, że każdy, kto trochę poczytał o właściwościach odżywczych kaszy jaglanej, też się z tym zgodzi.
Najważniejszą zaletą tej kaszy, jest jej zasadotwórcze działanie, reguluje pracę całego układu pokarmowego, odkwasza organizm, a jak wiadomo organizm zakwaszony, powoduje ciągłe zmęczenie i osłabieni.
Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, przez co wpływa korzystnie na pracę serca.
Doskonale nadaje się dla dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania.

Warto pamiętać że, należy ją odpowiednio przygotować, przed gotowaniem kaszę musimy dobrze wypłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem i dopiero gotować, w ten sposób pozbywamy się goryczki z nasion.

Dzisiaj przygotowałam dla was sałatkę właśnie z tej cudownej kaszy i awokado.


Zapraszam na przepis mojego autorstwa.







Składniki:

Kasza jaglana 250 g.
Ser mozzarella ( kulki) 150 g.
Awokado 1 szt.
Cytryna 1\2 szt.
Pomidory suszone w oleju nie więcej iż 1\2 słoiczka.
Szczypiorek
Sól.
Pieprz czarny.
Olej z suszonych pomidorów 2-3 łyżki.







Wykonanie:

Kaszę ugotować na sypko.
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, pomidory pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek.
Serowe kulki przekroiłam na połówki.
Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku.
Dodałam jeszcze kilka kaparów razem z oliwą z pomidorów, można dodać 1-2 ząbki czosnku dla wyostrzenia smaku.

Bardzo polecam, przygotujcie zdrową sałatkę dla swoich bliskich.


Smacznego :)



czwartek, 23 lutego 2017

Faszerowane pieczarki


Pieczarki- najczęściej wykorzystywane grzyby w naszej kuchni, smaczne i proste w przygotowaniu.
Dzisiaj mam dla was przepis na pieczarki nadziewane mięsem, można podawać je jako danie obiadowe z ziemniaczkiem i sałatką, ale półmisek takich pieczarek, podany podczas imprezy rodzinnej czy świąt też będzie wzbudzał zainteresowanie gości.


Zapraszam na przepis.




Składniki:

Mięso mielone 300 g.
Pieczarki duże 10 szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Pieprz czarny.
Sól.
Lubczyk.




Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, wyciąć ogonki.
Do mielonego mięsa dodać pokrojone w kostkę ogonki, potartą cebulę, jajko i przyprawy.
Wszystkie składniki razem połączyć w jednolitą masę.




Pieczarki nadziewać dość obficie przygotowaną masą mięsną, następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem i piec w 180 stopniach do momentu aż się mięso zarumieni.
Pod koniec pieczenia można posypać potartym żółtym serem lub podać z sosen z jogurtu i serka ziołowego.

Ja tym razem podałam z pieczywem, na pieczarki nałożyłam odrobinę masła bazyliowego, tutaj obok zrobiłam kleksa z ostrego ketchupu i serka kremowego.

Smacznego :)


środa, 22 lutego 2017

Pasta śledziowa


Nie ma nić smaczniejszego niż domowa pasta do chleba, uważam, że powinniśmy robić je jak najczęściej, urozmaicają naszą dietę i są miłą odmianą od tradycyjnej kanapki z wędliną i serem.
Dzisiaj podam wam przepis na pastę śledziową, szybka, zdrowa i smaczna doskonale sprawdza się jako pyszne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia.
Nie powstydzicie się też, podając ją jako przekąskę na małym trójkąciku z chleba żytniego podczas wystawnego przyjęcia.

Zapraszam na przepis.





Składniki:

Śledzie matjas w oleju 2 płaty
Jajka 4 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Szczypiorek
Majonez 1 łyżka.
Pieprz czarny.





Wykonanie:

Śledzie drobno posiekać, cebulę i szczypiorek drobno pokroić, jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dokładnie wymieszać, dodać majonez i przyprawić pieprzem nie solić, ponieważ śledzie są dość słone.
Pasta najsmaczniejsza jest jak trochę postoi i się przegryzie.

Smacznego :)





wtorek, 21 lutego 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem



Smaczna, szybka i łatwa w wykonaniu, sałatka warstwowa z tuńczykiem, na pewno przyciągnie oko twoich gości, a jej smak wywoła zadowolenie na ich twarzy.
Podana w taki sposób wygląda bardzo efektownie, świetnie sprawdza się na imprezach domowych.

Zapraszam na przepis.



Składniki:

Tuńczyk w oleju 1 puszka.
Cebula 1 szt.
Jajka 4-5 szt.
Majonez 3-4 łyżki.
Szczypiorek do dekoracji.





Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek, cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
Z tuńczyka odlać nadmiar oleju i rozdrobnić widelcem, można też zastosować tuńczyka w sosie własnym ja jednak wolę w oleju.
Następną czynnością jest układanie warstw sałatki.
Pierwszą warstwą na dnie naczynia jest tuńczyk, następna warstwa to potarte na tarce białka jajek.
Kolejną warstwą jest majonez, a na niego równomiernie nakładamy warstwę cebuli na wierzch potarte żółtka jajek i to jest ostatnia warstwa, dekorujemy, posypując szczypiorkiem.
Sałatkę podajemy schłodzoną.



Zachęcam do wypróbowania tej sałatki, jest idealna na szybką kolację dla niespodziewanych gości.

Smacznego :)


poniedziałek, 20 lutego 2017

Klops z jajkiem



Witam.

Zobacz jak łatwo i szybko wyczarować pysznego klopsa.
Świetnie sprawdza się na ciepło do obiadu, jak również na zimno z pieczywem i musztardą.
Zawsze warto powracać do starych sprawdzonych przepisów naszych mam i babć.
Klops, choć to hit PRL-u  nadal smakuje znakomicie.

Zapraszam na przepis.





Składniki:

Mięso mielone szynka 0,5 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Jajka 2 szt.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Jedno jajko ugotować włożymy je do środka klopsa.
Do mielonego mięsa dodać startą cebulę, zmiażdżony czosnek surowe jajko i przyprawy, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, następnie uformować kulę lekko rozpłaszczyć i włożyć w środek ugotowane jajko, dokładnie zasklepić masę mięsną i wstawić do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Piec do momentu aż mięso się ładnie zarumieni.


Smacznego.






niedziela, 19 lutego 2017

Komosa ryżowa z bananami



Komosa ryżowa.
 Jej spożywanie usprawnia pracę układu pokarmowego i hamuje apetyt, spala tkankę tłuszczową, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, opóźnia starzenia i przyśpiesza regenerację.
Nie wywołuje uczuleń, z powodzeniem może być spożywane przez dzieci.
Myślę, że to wystarczy, żeby zachęcić was do przyrządzenia mojego deseru czy też słodkiego śniadania z komosy ryżowej.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Komosa ryżowa 100 g.
Woda 1 szkl.
Mleko 1 szkl.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Masło 1 łyżka.
Banan 1 szt.
Sok wyciśnięty z 1\2 pomarańczy
Cynamon 1 łyżeczka.
Miód 1 łyżka.






Wykonanie:

Komosę dobrze wypłukać i wsypać do gorącej wody.
Gotować przez chwilę następnie dolać mleko, gotować tak długo aż komosa uzyska gęstą konsystencję, wyłączyć i zostawić pod przykryciem na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni stopić masło, następnie wrzucić pokrojonego banana i cynamon, miód oraz sok z pomarańczy.
Całość podsmażać tak długo aż banan zacznie się karmelizować.

Ugotowaną ciepłą komosę polać miodowym karmelem z bananem.

Smacznego.



Nadziewane ziemniaki w rosole

Witam.

Dzisiaj może zechcecie wypróbować coś innego, są to ziemniaki nadziewane mielonym mięsem gotowane w rosole. Pyszna potrawa doskonale nadaje się na niedzielny obiad.
Przygotowanie wbrew pozorom nie pochłania wiele czasu, a efekt jest naprawdę wspaniały.
Bardzo zachęcam do przygotowania tego dania.

Zapraszam na przepis.




Składniki :

Mięso mielone 0,5 kg.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Ziemniaki średniej wielkości 20 szt.
Marchewka 1-2 szt.
Por średni kawałek.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1/4 szt.
Pieprz czarny ziarna około 20 szt.
Lubczyk 1 łyżka.
Sól
Kostka rosołowa lub bulion.




Wykonanie:

Do mielonego mięsa dodać startą na tarce cebulę, jajko i przyprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Warzywa przygotować tak jak do każdej zupy.
Ziemniaki obrać i wydrążyć środki, ja to robię małym nożykiem, możecie też spróbować małą łyżeczką sami zdecydujecie który sposób jest dla was poręczniejszy. 
Następnie ziemniaki nadziewamy masą mięsną i układamy w garnku otworami do góry, wkładamy warzywa przyprawy i zalewamy wodą lub bulionem tak, aby ziemniaki były w całości przykryte.




Ja zalałam wodą i dodałam kostkę rosołową.
Doskonale nadają się duże ziemniaki do zrobienia tego dania.
Na wolnym ogniu gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
I gotowe możemy zasiadać do stołu.

Smacznego :)