Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 11 marca 2017

Zapiekana polenta z kozim serem i pieczarki



Witam.


Dzisiaj polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej, uniwersalny dodatek do mięs, ryb, zup i przekąsek.
Moja polenta jest zapiekana z serem kozim, a jako dodatek do dania przygotowałam pieczarki smażone i zapiekłam kilka pomidorków koktajlowych.
Pieczarki dość ostro przyprawiłam, natomiast polenta była łagodna, całość świetnie się zrównoważyła i danie wyszło bardzo pyszne.


Zapraszam na przepis.






Składniki:

Na jedną porcję.

Kaszka kukurydziana 1\4 szklanki
Woda 1\2 szklanki
Ser kozi w plastrach 3 plastry.
Pieczarki 250 gr.
Olej.
Masło.
Pieprz.
Sól.
Papryka chilli.







Wykonanie:

Polentę gotuje dzień wcześniej według przepisu na opakowaniu, czyli tak jak podałam powyżej 
1 część kaszki 2 części wody, ugotowaną wylewam na papier do pieczenia i formuję prostokąt
10 × 20 cm (w przybliżeniu) zawijam i wstawiam do lodówki.
Pieczarki dobrze opłukać nie obierać, większe pokroić na cztery części mniejsze na połowę,
Zeszklić cebulę na oleju i dorzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, i papryczką chilli, smażyć do momentu aż uzyskają złotawy kolor.








Polentę kroję na połowę i przecinam w poprzek, tak aby powstały cztery płaty, następnie przekładam kozim serem.
Ostatnią górną warstwę polenty smaruje masłem.
Całość wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem, obok wkładam pomidorki koktajlowe i zapiekam w piekarniku 30 minut w 175-180 stopniach.


Smacznego :)






piątek, 10 marca 2017

Schab peklowany pieczony



Witam.

Dzisiaj mam dla was peklowany schab pieczony, wyszedł pyszny.
Zrobiłam go jako domową wędlinę, ale jest wspaniały również jako pieczyste do obiadu.
Jest tak smaczny, że na pewno zrobię go na nadchodzące święta.
Dobra koniec tego gadania już przechodzę do rzeczy :)


Zapraszam na przepis.






Składniki:

Schab 1,5 kg.
Czosnek 4 ząbki.
Cebula 1 szt.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Olej.











Wykonanie:

Schab zamarynować na kilka dni wcześniej, ja marynowałam 3 dni, na 4 dzień piekłam. Tutaj przepis na peklowanie mięsa.
Zapeklowany schab wyjąć z marynaty i dokładnie opłukać, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypujemy schab przyprawami i polewamy olejem, dokładnie nacieramy schab.
Układamy mięso w  brytfannie, wkładamy obok pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku,
Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach 1,5 godziny.

Bardzo polecam peklowany schab, po upieczeniu jest bardzo kruchy, ma śliczny różowy kolor i oczywiście bardzo smaczny.



Smacznego :)










czwartek, 9 marca 2017

Zdrowe śniadanie



Witam.

Dzisiaj pomysł na zdrowe drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Drugie śniadanie jest niezwykle ważne, wychodząc do pracy, nie powinniśmy robić tak długich przerw między posiłkami,
ponieważ jet to dla nas niezdrowe.
Nie zaniedbujmy drugiego śniadania, ale wcale nie musimy jadać tylko kanapek.
Poniżej przedstawiam wam kolorowe, zdrowe drugie śniadanie, które odmieni nasz posiłek w pracy.

Zapraszam na przepis.





Składniki:

Ananas 1\4 szt.
Truskawki 100-150 gr.
Płatki domowe - granola 5 łyżek.  z mojego przepisu tutaj.
Jogurt mały 1 kubeczek.





Wykonanie:

Ananasa pokroić w kostkę, truskawki rozdrobnić blenderem.
Układamy warstwami w słoiku, ananas, granola, truskawki, jogurt.
Zakręcamy słoik i zabieramy do pracy.


Smacznego :)

środa, 8 marca 2017

Galareta drobiowo-warzywna


Witam.


Dzisiaj mam dla was kolorową galaretę drobiowo-warzywną.
Galareta jest delikatna w smaku, kolorowa co jest miłym akcentem na stole, świetnie nadaje się jako potrawa świąteczna.
A ponieważ są to gotowane warzywa i chude mięso więc nie musimy martwić się o nadmiar kalorii :)


Zapraszam na przepis.











Składniki:


Ćwiartka z kurczaka 1 szt.
Mrożonka warzywna firmy Hortex (kalafior, brokuł, marchewka ) 450 g.
Pieprz.
Sól.
Cebula 1 szt.
Liść laurowy.
Żelatyna.


Wykonanie:

Udko zalać wodą 1- 1\5 l, (tak, aby po ugotowaniu został 1 l wywaru), dodać liść, cebulę, sól, pieprz i gotować do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ugotowane mięso drobno pokroić, wywar przecedzić przez drobne sito, gdyby wywaru było mało to uzupełnić przegotowaną wodą.
Warzywa ugotować oddzielne w osolonej wodzie, musicie uważać, żeby się nie rozgotowały, ja zawsze wybieram z Hortexu, ponieważ są dobrej jakości.
W salaterce na dnie układam mięso, następnie warzywa i zalewa wywarem, w którym rozpuściłam żelatynę według proporcji na opakowaniu, wywar przed zalaniem doprawiamy do smaku.
Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce i czekamy, aż zastygnie.


Smacznego :)



Przepis bierze udział w akcji.











Mój dzień z Hortex

wtorek, 7 marca 2017

Roladki drobiowe z papryką



Witam.


Dzisiejsza propozycja kochani to roladki drobiowe nadziewane papryką i cebulą, smaczne chudziutkie mięsko nadziane warzywami, doskonały posiłek na wiosenną dietę ;)
Bardzo polecam, świetne nadają się na niedzielny obiad, jestem pewna, że przypadną do gustu waszej rodzinie.
Ja swoje roladki podałam z surówką z kiszonej kapusty, przepis na kapustę tutaj.


Zapraszam na przepis.









Składniki:


Piersi z kurczaka 3 szt.
Papryka 1\2 szt.
Cebula 1|2 szt.
koperek.
Musztarda.
Sól.
Pieprz.











Wykonanie:


Pierś z kurczaka nadciąć tak, żeby powstał większy płat, delikatnie rozbić tłuczkiem, następnie posypać solą, pieprzem i posmarować musztardą.
Pokroić w pół krążki cebulę, paprykę w paski i posiekać koperek.
Warzywa ułożyć na posmarowanej piersi tak jak na zdjęciu powyżej, następnie zwijamy pierś, dokładnie ściskając, żeby nie wydostały się warzywa i spinamy wykałaczkami.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, przykrywamy pokrywką i dusimy, podlewając wodą w momencie, gdy mięso jest miękkie i kruche roladki są gotowe.
Jeżeli ktoś jest miłośnikiem sosów to, wówczas można dorobić sosik.


Smacznego :)







poniedziałek, 6 marca 2017

Surówka z kiszonej kapusty



Witam.

Jak powszechnie wiadomo, nie ma nic lepszego niż naturalne witaminy a szczególnie na przedwiośniu.
Kapusta kiszona - możemy spokojnie powiedzieć zdrowie na talerzu.
Zawiera duże pokłady witaminy C, A komplet niezbędnej dla organizmu witaminy B, jest skarbnicą wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz kwasu foliowego.
Warto też wspomnieć o bakteriach mlekowych, które znajdują się w kiszonej kapuście i mają wspaniały wpływ na nasz układ pokarmowy.
Najlepsza jest kapusta kiszona własnoręcznie, do czego bardzo zachęcam, dla zainteresowanych przepis na kiszenie kapusty tutaj.
Dzisiaj surówka z kapusty, którą własnoręcznie kisiłam.


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Kapusta kiszona 0,5 kg.
Cebula czerwona 1 szt.
Jabłko 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Koperek
Olej.
Pieprz.
Cukier szczypta.




Wykonanie:


Kapustę wypłukać, odcisną wodę i posiekać.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, koperek i cebulę drobno pokroić.
Wszystkie składniki razem połączyć, przyprawić, dodać olej i dokładnie wymieszać.


Smacznego :)