Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 24 marca 2017

Babka jogurtowa



Witam.


Dzisiaj dla osłody pyszna babka jogurtowa lekko cytrynowa.
Pomyślałam, że przygotuję dla was babkę, a że czas przedświąteczny to może ktoś zechce wypróbować mój przepis.
Babka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje :) w kilka minut mamy pyszne ciasto do kawy, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, myślę, że będzie wam smakowała.
Podane proporcje są na małą formę o średnicy 18 cm, jeżeli będziecie chcieli upiec większą babkę, musicie wówczas podwoić ilość składników.


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Masło miękkie 120 g.
Cukier 100 g.
Cukier waniliowy 1 szt.
Skórka otarta z 1\2 cytryny.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Jajka 2 szt.
Mąka pszenna 220 g.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Sól 1 szczypta.
Jogurt mały 1 szt.
Cukier puder do posypania.







Wykonanie:

Formę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką cytrynową.
Do dobrze utartego masła dodajemy całe jajka i ucieramy na mniejszych obrotach, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i solą, ucieramy na małych obrotach do połączenia składników.
Na końcu dodajemy jogurt i sok cytrynowy i tak jak powyżej ucieramy mikserem do połączenia składników.
Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 50-60 minut.
Moją babkę posypałam cukrem pudrem, ale można ją polać lukrem lub polewą czekoladową.






Smacznego :)





czwartek, 23 marca 2017

Tort owocowy z masą z bitej śmietany i serka mascarpone



Witam.


Nie ma nic lepszego niż połączanie owoców i bitej śmietany z serkiem mascarpone :)
Zdradzę wam przepis na przepyszny tort, którym zajada się moja rodzina.
Choć brzmi to tajemniczo, to jednak przepis jest banalnie prosty, i zapewniam was, że będzie bardzo smakował i wam i waszym domownikom, nie będziecie żałować jeżeli, go upieczecie, a co więcej będziecie z siebie dumne :)


Do tortu wykorzystałam mrożone truskawki i brzoskwinie z puszki, jednak latem warto użyć świeżych owoców sezonowych.




Zapraszam na przepis.










Składniki:

Biszkopt

Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szkl.
Mąka pszenna 1 szkl.
Mąka ziemniaczana 1\3 szkl.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.


Masa

Śmietana 30% 1/2 l
Serek mascarpone 500 g.
Cukier puder 5 kopiatych łyżek.
Galaretka truskawkowa 1 szt.
Galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
Żelatyna 6 łyżek.
Woda zimna 1\3 szklanki.
Truskawki 500 g.
Brzoskwinie duża puszka 1 szt.




Wykonanie:


Biszkopt

Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając aż cukier się dokładnie rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąki i proszku delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, powoduje to pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie biszkopta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt z którego mamy trzy blaty na tort.
Więcej szczegółów i zdjęcia do opisanego powyżej biszkoptu tutaj.


Masa


Owoce rozdrobnić blenderem, tak aby powstało po 1\2 l musów, jeżeli jest mniej uzupełnić sokiem z puszki.
Następnie kolejno zagotować pierwszy mus truskawkowy, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę truskawkową mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści.
Te same czynności wykonujemy przy musie brzoskwiniowym.
Dwa blaty z ciasta zabezpieczamy w koło krążkami z form, tak aby nam nie ściekał mus z ciasta.
Gdy musy zaczynają gęstnieć, wylewamy na przygotowane blaty, zostawiamy na 2-3 godziny do zastygnięcia.
W momencie, gdy musy zastygną, zdejmujemy krążki i bierzemy się za przygotowanie masy.
Zalewamy żelatynę zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Do serka dodajemy cukier puder i razem mieszamy, żelatynę wkładamy do rondelka z gorącą wodą (na małym ogniu) i rozpuszczamy, uważamy, nie możemy dopuścić do zagotowania żelatyny, bo wówczas straci swoje właściwości.
Ubijamy śmietanę, do rozpuszczonej żelatyny dodaję partiami po trochę serka i dokładnie mieszam, czynność ta jest konieczna, ponieważ wlewając żelatynę do serka w całości, powstaną grudki, gdy połączymy do końca żelatynę z serkiem, wówczas dodajemy partiami ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Jedną czwartą masy wykładamy na pierwszy blat z galaretką, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem z galaretką i powtarzamy czynność, jedna czwarta masy rozprowadzamy i przykrywamy ostatnim trzecim blatem biszkopta.
Pozostała masa służy nam do pokrycia boków i wierzchu ostatniego blatu.
Dekorujemy tort według własnego uznania.







Wykonanie tego tortu naprawdę jest bardzo łatwe, wypróbujcie ten przepis, bo warto, a na pewno nie będziecie żałować.



Smacznego :)





środa, 22 marca 2017

Idealny biszkopt na tort



Witam.

Dzisiaj chcę was zaprosić do upieczenia biszkoptu na tort.
Jest to łatwy przepis, z którego wychodzi idealny duży biszkopt.
Po przełożeniu masą otrzymujemy konkretnej wielkości tor.
Można również przełożyć go zwykłym dżemem lub powidłami i posypać cukrem pudrem na pewne z chęcią zjecie takie szybkie biszkoptowe ciasto do kawy :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szkl.
Mąka pszenna 1 szkl.
Mąka ziemniaczana 1\3 szkl.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( niekoniecznie- ja daję dla pewności ).







Wykonanie:



Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować blachy.

Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt, z którego mamy trzy blaty na tort.










Bardzo was zachęcam do upieczenia tego biszkoptu, jest naprawdę idealny.


Smacznego :)




wtorek, 21 marca 2017

Sałatka z jajkiem panierowanym smażonym w oleju rzepakowym

Witam.


Niby zwykłe jajko, ale jakże można zmienić jego styl :)

Dzisiaj kolorowa sałatka wiosenna z jajkiem panierowanym, smażonym w głębokim olej rzepakowym.
Jest to świetna propozycja na świąteczne śniadanie, myślę, że jajko podane w ten sposób, przyciągnie oko gości a kolorowa sałatka warzywna, przyprawiona olejem rzepakowym również im posmakuje.

Poniżej składniki na dwie porcje.


 Zapraszam na przepis.






Składniki:


Jajka

Jajka 3 szt.
Bułka tarta 4 łyżki.
Olej rzepakowy do smażenia.
Sól.
Pieprz.

Sałatka

Sałata rzymska 1 szt.
Rzodkiewki 4 szt.
Pomidorki koktajlowe 8-10 szt.
Szczypiorek pęczek.
Olej rzepakowy 4 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Słonecznik 1\2 łyżki.


Wykonanie:


Dwa jajka ugotować na miękko i wystudzić.
Bułkę tartą przyprawić lekko solą i pieprzem, trzecie jajko roztrzepać, wystudzone jajka obtaczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce, wkładać na rozgrzany głęboki olej i smażyć na złoto.







Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, rzodkiewkę pokroić w plasterki, pomidorki w ćwiartki.
Warzywa ułożyć na talerzu, posypać przyprawami i słonecznikiem, polać olejem rzepakowym, na środku ustawić rozkrojone jajko i posypać siekanym szczypiorkiem.






Można ugotować jajka na twardo, też jest bardzo smaczne ja jednak wolę na miękko, lejące się żółtko daje dodatkowy efekt.
Do smażenia i sałatki wykorzystałam olej rzepakowy, poniżej podam trzy powody dla których olej rzepakowy jest codziennie wykorzystywany w mojej kuchni.

1. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak, A, E, D3, K.
3. Jest najlepszym olejem do smażenia oraz pieczenia i niezastąpiony w sałatkach i surówkach.



Smacznego :)




poniedziałek, 20 marca 2017

Wiejska zupa z fasolą



Witam.


Chociaż zimowe chłody już za nami, ja jednak mam dla was pyszną rozgrzewającą zupę wiejską.
Tak nazwałam tę zupę w przeszłości, ponieważ składniki, które do niej potrzebowałam, brałam z domowego ogrodu, czyli z wiejskiego ogródka :)
Zupa jest bardzo smaczna, znajdziecie w niej ziemniaki, makaron, fasolę duży Jaś, cały wachlarz warzyw, niestety nie ma w niej tym razem świeżego koperku i kalarepki, no cóż, obejdziemy się jakoś :) poczekamy na lato :) musi nam wystarczyć mrożona natka pietruszki, czasami zamiast fasoli daję zielony groszek.
Wczesnym latem jak mamy już młode ziemniaki i warzywa wówczas jest najsmaczniejsza.
Ta dzisiejsza w wersji zimowej, jak również w wersji letniej, którą pewnie przyrządzicie, powinna wam smakować :)

Zachęcam do ugotowania tej zupy, jest bardzo pożywna i podając ją z gotowanym mięsem mamy wspaniały obiad.


Zapraszam na przepis.







Składniki:


Pałki z kurczaka 5 szt.
Marchewka 3 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler kawałek 1\2 szt.
Por kawałek 1\2 białej części z dużego okazu.
Fasola duży Jaś 2 garści. Ja mam zamrożoną fasolę zrywaną latem, mniejszy problem z gotowaniem.
Makaron drobny 2 garści
Pietruszka.
Woda 3 l.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk suszony 1 łyżka.
Kostka rosołowa, jeżeli ktoś lubi.







Wykonanie:

Pałki zalewamy wodą, dodajemy fasolę i wstawimy do gotowania, między czasie trzemy na tarce o grubych oczkach seler, marchewkę i pietruszkę, kroimy pora w pół talarki i ziemniaki w kostkę.
Potarte warzywa i pora dorzucamy do garnka, w momencie, gdy fasola będzie prawie gotowa, dorzucamy ziemniaki, przyprawy i nadal gotujemy.
Na końcu, gdy wszystkie składniki są już ugotowane, dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem dodajemy pietruszkę.


Smacznego :)


Przepis bierze udział w akcji.









Warzywa korzeniowe 2017

niedziela, 19 marca 2017

Łatwa potrawka z piersi kurczaka



Witam.


Propozycją na dzisiaj jest  potrawka z piersi kurczaka, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Potrawka jest bardzo smaczna, możemy ja podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Myślę, że łatwość i krótki czas wykonania zachęci was do przygotowania tego dania.


Zapraszam na przepis.










Składniki:


Pierś z kurczaka pojedyncza 2 szt.
Pomidory krojone w puszce 2 puszki.
Cebula duża 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Bazylia pęczek.
Pieprz.
Sól.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Lubczyk 1\2 łyżeczki.
Olej do podsmażenia.









Wykonanie:

Piersi kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, następnie dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i posiekany drobno czosnek, dusimy przez chwilę pod przykryciem, wlewamy pomidory z puszki i nadal dusimy.
Dodajemy przyprawy według uznania, w momencie, gdy całość zgęstnieje i mięso będzie kruchutkie, potrawka jest gotowa, na koniec dodajemy pokrojoną bazylię.





Zapraszam do przygotowania przedstawionej potrawki.


Smacznego :)