Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 1 kwietnia 2017

Babka twarogowa



Witam.


Dzisiaj następna propozycja świąteczna "Babka twarogowa"
Babka jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, na pewno nie sprawi wam trudności.
Dodatek twarogu sprawia, że babka jest wilgotna i zbita smakiem przypomina oponki z serem.
W oryginalnym przepisie ser jest zmielony, ale ja kruszę ser, lubię jak w babce, są widoczne białe kawałki sera.
Mam nadzieję, że zechcecie wypróbować babkę z dodatkiem twarogu.


Zapraszam was na przepis.





Składniki:


Jajka 3 szt.
Cukier puder 15 dkg.
Mąka 40 dkg.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Śmietana 1\2 szklanki.
Ser twarogowy 20 dkg.
Margaryna 20 dkg.
Rum lub olejek rumowy 20 ml.





Wykonanie:


Jaja utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, ser, stopioną margarynę.
Wszystko dobrze wymieszać, dodać rum.
Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Po lekkim przestudzeniu babkę wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Babka nie wyrasta zbyt mocno, poniżej załączyłam zdjęcie formy wypełnionej ciastem przed upieczeniem i po upieczenia.





Smacznego:)

piątek, 31 marca 2017

Jajka faszerowane z szynką



Witam.


Następna moja propozycja na świąteczne jajka faszerowane.
I tym razem również proste składniki, ale za to, jak smaczne w połączeniu.
Mam nadzieję, że i to jajeczko w moim wykonaniu was skusi :)


Zapraszam was na przepis.






Składniki:

Jajka 4 szt.
Szynka konserwowa 4 plasterki.
Szczypior 1 pęczek.
Chrzan tarty 1 łyżka.
Jogurt naturalny 1 łyżka.
Sól.
Pieprz czarny.






Wykonanie:


Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki i wyjąć żółtka, szynkę i szczypior drobno pokroić.
Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojoną szynkę i szczypior oraz pozostałe składniki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę, nafaszerowane jajka dekorujemy, ja zostawiam kawałek żółtka i jedną część białka, które trę na wierzch jajek, na końcu posypuję szczypiorkiem.
Myślę, że będą wam smakować :)


Smacznego :)

czwartek, 30 marca 2017

Jajka faszerowane z makrelą


Witam.



Pomysł na świąteczne jajka.
Nie jest to nic nadzwyczajnego, zwykła makrela, jajka i odrobina dodatków :),
ale warto spróbować, jajka są bardzo smaczne a czas przygotowania niewielki.
Ja zawsze robię po kilka różnych farszy i mam kolorowy półmisek faszerowanych jajek.
Mam nadzieję, że się skusicie na takie jajeczko :)


Zapraszam na przepis.









Składniki:

Jajka 4 szt.
Makrela wędzona 1\2 szt.
Papryka czerwona duża 1\4 szt.
Szczypiorek pęczek.
Pieprz czarny.
Sól ( z solą ostrożnie, ponieważ wędzona makrela jest dość słona).
Majonez lub jogurt 1 łyżka.





Wykonanie:


Jajka ugotować na twardo, rozkroić na połówki i wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem następnie dodać do nich oczyszczoną z ości i skóry makrelę, dokładnie razem wymieszać aż uzyskamy jednolitą masę.
Szczypiorek i paprykę drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej, przyprawiamy do smaku, dodajemy majonez, mieszamy i faszerujemy masą białka jajek.
Dekorujemy szczypiorkiem i siekaną papryką.


Smacznego :)




poniedziałek, 27 marca 2017

Ryba w sosie pomidorowym



Witam.


Dzisiaj przyrządziłam smaczną rybę w sosie pomidorowym, ryba zrobiona według tego przepisu podawana jest na zimno i jest bardzo smaczna,
ja jadam ją również na ciepło, podgrzewam rybę w mikrofalówce  :)
Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie pochłania wiele czasu, rybę można przygotować dzień wcześniej, co na pewno ucieszy wszystkich zapracowanych.


Zapraszam na przepis.







Składniki:


Filety ulubionej ryby 0,5 kg.
Cebula duża 1 szt.
Sok pomidorowy 3 szklanki.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Liść laurowy 2-3 szt.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Cukier 1 łyżka.
Pieprz.
Sól.
Jajka 1-2 szt.
Bułka tarta 1 szklanka.
Olej do smażenia.






Wykonanie:

Rybę posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w tartej bułce, następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Pokrojoną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przyprawy, cukier, przecier i gotujemy. Ja przyprawiam dość mocno pieprzem.
W momencie, gdy sos lekko zgęstnieje, jest gotowy.
Rybę układamy warstwami w naczyniu i każdą warstwę zalewamy sosem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.





Zapraszam do przyrządzenia ryby według tego przepisu.



Smacznego :)