Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 15 kwietnia 2017

Sos chrzanowy z jajkiem


Witam.


Sos chrzanowy z jajkiem.
Pyszny sos na wielkanocny stół, idealny do zimnych i ciepłych mięs.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a i składniki na pewno każdy znajdzie dzisiaj w lodówce :)
Sos mi bardzo smakuje i gwarantuje wam, jest o niebo lepszy niż zwykły chrzan ze słoika, który będzie panoszył się na świątecznych  stołach :)


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Jajka 4 szt.
Chrzan tarty ze słoika 3\4 (słoik tradycyjny dżemowy).
Musztarda 2 łyżeczki czubate.
Śmietana gęsta 18% 2 czubate łyżki.
Pieprz czarny świeżo mielony.




Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka i białka.
Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać chrzan i razem utrzeć, następnie dodać musztardę, śmietanę i razem połączyć.
Na koniec ścieramy do masy białka również na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy pieprzem i razem łączymy.


Smacznego :)

Schab peklowany pieczony z rozmarynem



Witam.


Dzisiaj przyrządziłam peklowany schab pieczony z rozmarynem i czosnkiem.
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Dzisiaj przyrządziłam peklowany schab pieczony z rozmarynem i czosnkiem.
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.







Wykonanie:

Schab po wyjęciu z marynaty dokładnie opłukać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć razem z olejem, musztardą i przyprawami, dwie gałązki rozmarynu posiekać i dodać do masy.
Dobrze wymieszać składniki na jednolitą masę.
Schab osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć z każdej strony masą.









Na dno brytfanny wlać 2 łyżki oleju i włożyć schab, na wierzch położyć gałązkę rozmarynu.
Piekłam przez 2 godziny w 150 stopniach.



Jeżeli macie ochotę na takie mięsko, a nie macie peklowanego mięsa, zamarynujcie świeże mięso na kilka godzin w masie z przypraw i upieczcie, na pewno też będzie pyszne.


Smacznego :)



piątek, 14 kwietnia 2017

Tort świąteczny



Witam.


Tort świąteczny jest to ten sam tort,  którego recepturę podawałam już na swoim blogu,
Jednak chcę zaprezentować wam dekorację mojego tortu świątecznego.
Mam nadzieję, że wykorzystacie ten pomysł na przybranie swoich domowych wypieków.

Dla zainteresowanych dokładny przepis na ten tort znajduje się tutaj.

Zachęcam do przygotowania tego tortu, jest bardzo pyszny.






Smacznego :)

Babka cytrynowo pomarańczowa


Witam.


Jeszcze jedna propozycja babki na nadchodzące święta :)
Babka cytrynowo pomarańczowa, bardzo smaczna o wyrazistym cytrynowym smaku.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, co również powinno was zachęcić do pieczenia.
Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis.



Zapraszam was na przepis.








Składniki:


Mąka 300 g.
Cukier puder 250 g.
Margaryna 250 g.
Cytryna 1 szt.
Pomarańcz 1 szt.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.

Na lukier

Cukier puder 150 g.
Sok z pomarańczy 3 - 4 łyżki.







Wykonanie:


Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny i połowy pomarańczy.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, następnie potartą skórkę i sok z cytrusów.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  dodajemy partiami do masy, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.




Cukier puder rozrabiamy sokiem z pomarańczy i mamy gotowy lukier.
Gotową babkę dekorujemy lukrem i ozdobnymi cukiereczkami.




Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna a kolorowe dekoracje ubarwią wasz świąteczny stół.


Smacznego:)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Babka zebra



Witam.


Następna babka świąteczna dla chętnych :)
Babka zebra - pyszna o efektownym wyglądzie i niesamowicie pachnie podczas pieczenia.
Jest bardzo prosta w wykonaniu i na pewno będzie wam smakowała.


Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Sól szczypta.
Cukier 2 szklanki.
Kakao bez cukru 1\2 szklanki.
Woda 9 łyżek.
Masło 300 g.
Wanilia 1 łyżeczka.
Jajka 5 szt.
Mleko 1\2 szklanki.








Wykonanie:


Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do kakao dodać 1\2 szklanki cukru i wodę, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem do dokładnego połączenia.
Następnie dodajemy po jednym jajku i każde dokładnie ubijamy do połączenia składników.
Do powstałej masy dodajemy w trzech porcjach mąkę na zmianę z mlekiem, dokładnie każdą porcję ubijamy do dokładnego połączenia.
Odmierzyć niepełne dwie szklanki powstałego ciasta i dodać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać mikserem.



Do formy na babkę nakładamy dwie łyżki jasnego ciasta następnie na wierzch jedną łyżkę ciasta kakaowego, czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania ciast.
Ciasto cały czas nakładamy w tym samym miejscu, masa płynnie się rozprowadzi po formie, tworząc efektowne paski.
Na koniec można delikatnie potrząsnąć formą dla wyrównania masy.


Babkę pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego :)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pulpety z kiszoną kapustą w sosie pomidorowym



Witam.


Dzisiaj moje pulpety z kiszoną kapustą, stary sprawdzony przepis, doskonałe danie na ciepło.
Pulpety można przygotować wcześniej, przed podaniem zalać sosem i zapiec.
Potrawę trochę odchudziłam, używając chudego mięsa z szynki, sos do zapiekania zrobiłam wyłącznie z przyprawionego soku pomidorowego.
Danie jest bardzo smakowite polecam :)


Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Mięso mielone 1,5 kg.
Kapusta kiszona 500 g.
Jajka 4 szt.
Cebula 2 szt.
Sól.
Pieprz.
Pikantna mieszanka przypraw.
Papryka słodka.
Lubczyk 2 łyżki.
Olej do smażenia.
Sok pomidorowy.







Wykonanie:

Kapustę obgotować, odcisnąć i drobno posiekać, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.
Do mielonego mięsa dodać przygotowaną kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, lubczyk i przyprawić do smaku.
 Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie formujemy małe pulpeciki - kotleciki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju z obu stron.






Z podanych składników wyszło mi 41 małych kotlecików, które częściowo zamrożę i będę miała przygotowane do zapiekania.
Prezentowana porcja na zdjęciu składa się z sześciu kotlecików, które zalałam 1,5 szklanki soku pomidorowego przyprawionego solą i pieprzem.
Zapiekałam całość w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Sok pomidorowy pięknie zgęstniał i powstał pyszny sos.
Jeżeli będziecie mieli ochotę, to do soku można dodać 2-3 łyżki śmietany i zapiec.
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.



Smacznego:)




środa, 12 kwietnia 2017

Pyszna cukinia z czosnkiem i serem



Witam.


Dzisiaj danie z serii łatwe, szybkie i smaczne.
Duszona cukinia z czosnkiem i serem.
Przygotowana w ten sposób cukinia, na pewno zaspokoi gusta wielu wegetarian, a i mięsożercy się w niej rozsmakują, jest idealna do grillowanej piersi z kurczaka.
Przyrządzenie trwa zaledwie kilka chwil, a smakuje wybornie, zachęcam do wypróbowania.


Zapraszam was na przepis.






Składniku:


Cukinia średnia 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Olej do podsmażenia.
Sól.
Pieprz.
Ser do potarcia po wierzchu.
Ja użyłam sera, który dostałam jako prezent z wyprawy do Włoch, niestety nie było na nim etykiety, według mnie jest to provolone o wyrazistym ostrym smaku, zgrał się idealnie z łagodną cukinią.






Wykonanie:

Czosnek posiekać i lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Cukinię pokroić w talarki lub zetrzeć na szatkownicy do kapusty, dorzucić na patelnię i dusić do momentu aż zrobi się miękka.
Ja na chwilę przykrywam patelnię.
Przyprawiamy według własnych upodobań.
Cały sok, jaki wypuści cukinia, musicie odparować.
Przed podaniem posypuję potartym serem.


Smacznego:)

wtorek, 11 kwietnia 2017

Buraczki ćwikłowe



Witam.


Ponieważ zbliżają się święta, a większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez buraczków ćwikłowych, postanowiłam zaprezentować wam buraczki w moim wydaniu.
Ja nie lubię buraczków tartych na jednolitą masę, moje buraki tarte są na  małych oczkach tarki i doprawiane solidnie chrzanem.
Właśnie takie buraczki najbardziej smakują mojej rodzinie.
Jeżeli macie ochotę na buraczki ćwikłowe, to skorzystajcie z taj propozycji :)


Zapraszam was na przepis.







Składniki:


Buraki 2 kg.
Chrzan świeży korzeń 80-100 g. (można zastąpić tartym ze słoika)
Cukier 2 łyżki
Sok z całej cytryny. (można zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym)
Pieprz czarny.
Sól.





Wykonanie:

Ugotowane buraczki ścieram na tarce o małych oczkach, chrzan ścieram na całkiem drobno.
Do potartej masy dodajemy przyprawy i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
Przyprawy i chrzan dodajcie według własnego gustu, buraczki przecież nie muszą być ostre, wersja łagodna jest równie smaczna.


Zachęcam do zrobienia buraczków ćwikłowych, są świetnym dodatkiem do wędliny i dań obiadowych.


Smacznego :)



niedziela, 9 kwietnia 2017

Kruche ciasteczka świąteczne



Witam.


Dzisiaj następna propozycja świąteczna.
Kruche ciasteczka, bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne, możecie przyrządzić razem z dziećmi, zapewniam was, będą miały ogromną radochę.
Jedną część ciasteczek moja mała pomocnica udekorowała, a drugą przełożyłyśmy marmoladą wymieszaną pól na pół z dżemem.
Ciasteczka wyszły bardzo efektowne i oczywiście smaczne :)


Zapraszam was na przepis.







Składniki:


Maka 250 g.
Masło 125 g.
Cukier drobny 100 g.
Żółtka 3 szt.
Marmolada 1\2 szklanki.
Dżem porzeczkowy 1\2 szklanki.
Cukier puder do posypania.






Wykonanie:

Do mąki dodać zimne masło, cukier i żółtka, posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 5 milimetrów i wykrawać foremką ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 15-20 minut.
Króliczki zdobiłam lukrem i kolorowymi cukiereczkami.
Na jajeczka potrzebne są dwa ciastka, w jednym wykrawamy dziurkę i przychodzi ono na górę,
spodnie smarujemy marmoladą wymieszaną z dżemem porzeczkowym w proporcjach 1:1,
następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką i posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli zdecydujecie się upiec takie ciasteczka, to  będą one miłym urozmaiceniem waszego świątecznego stołu.

Smacznego :)