Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 30 kwietnia 2017

Lody bananowe


Smaczne, zdrowe idealne dla naszych milusińskich.
Lody bananowe z cytrynową nutą.

Zapraszam was na przepis.






 

Składniki.

Banan 1szt.
Sok z cytryny 1\2szt. 




Wykonanie.

Banana rozdrobnić blenderem, dodać sok z cytryny i dokładnie razem połączyć.
Napełnić foremki do babeczek i wstawić na noc do zamrażarki.
Gotowe lody podałam posypane otwartą skórką cytrynową i przybrane miętą oraz kawałkami grejpfruta.
Lody wyszły bardzo smaczne, połączenie banana z sokiem cytrynowym jest dla mnie idealne.

Smacznego 😊

środa, 26 kwietnia 2017

Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i suszonymi morelami


Kasza jaglana dobra na wszystko.
Zdrowa i smaczna powoli wraca do naszych łask, jednak wciąż nie jest dość wystarczająco doceniana.
Dzisiaj mam dla was zapiekaną kaszę jaglaną z twarogiem i morelami.
Tym przepisem chcę zachęcić was do częstszego przyrządzania jaglanki.
Kasza z twarogiem i morelami stanowi świetne połączenie myślę, że będzie wam smakowała.


Zapraszam was na przepis.











Składniki:



Kasza jaglana 100 g.
Ser twarogowy 250 g.
Jajka 2 szt.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Sól 1 szczypta.
Morele suszone 10-15 szt.
Masło do wysmarowania formy.







Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i wystudzić, morele pokroić w paski, ser twarogowy rozdrobnić.
Do sera dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodajemy pozostałe składniki, morele, cukier i przestudzoną kaszę dokładnie wszystko łączymy.






Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.






Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kaszy kładę odrobinę masła.
Jest pyszna na ciepło i na zimno.


Smacznego:)

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Holenderski naleśnik


Chyba nie ma takiej osoby, która by nie lubiła naleśników.
Dzisiaj chcę wam zaprezentować, naleśnik holenderski w moim wykonaniu.
Jest on bardzo smaczny, puszysty doskonały na podwieczorek lub niedzielne śniadanie, uwielbiają go nie tylko dzieci, dorośli też za nim przepadają.
Przygotowanie naleśnika trwa dosłownie kilka minut, a proces pieczenia będziecie obserwować z zachwytem jak małe dzieci :)



Zapraszam was na przepis.










Składniki:

Mąka 1\2 szklanki.
Jajka 2 szt.
Mleko ciepłe 1\2 szklanki.
Sól szczypta.
Masło 1 łyżka.
Cukier puder lub waniliowy cukier do posypania.
Konfitura lub mus.



Wykonanie:

Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:)
Patelnia musi się nagrzać.


Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć.
Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik.





Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały gródki.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów,




zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.








Podajemy posypanego cukrem pudrem i z odrobiną konfitur lub musu owocowego.


Smacznego:)


niedziela, 23 kwietnia 2017

Młoda kapustka duszona w śmietanie


Młoda kapustka jest pyszna i pachnąca, przepadają za nią wszyscy moi domownicy.
Najsmaczniejsza jest właśnie wiosną, każda następna już później tak nie smakuje :)
Kapustę szybko się przyrządza, a zapach, który się rozchodzi po domu, zwabia wszystkich do kuchni.
Jest świetnym dodatkiem do wiosennego obiadu, podana z młodymi ziemniaczkami jest wspaniała.

Przetestujcie ten przepis, może wam również przypadnie do gustu.



Zapraszam was na przepis.











Składniki:


Kapusta 1 średnia główka.
Marchewka 2 szt.
Koperek pęczek.
Margaryna 2-3 łyżki.
Cebula duża 1 szt.
Śmietana 18% 2\3 szklanki.
Sól.
Pieprz.
Olej.






Wykonanie:


Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić.
Pokrojoną cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodajemy potartą marchewkę i chwilę dusimy.
Gdy marchewka będzie miękkawa, dodajemy pozostałe składniki, kapusta, koperek,śmietana, masło.
Podlewamy całość odrobinką wody i dusimy pod przykryciem, co chwilkę mieszając.















Dusimy, mieszając, aż kapusta puści sok, który lekko odparowujemy.
Kapustę przyprawiajcie pod koniec duszenia, ponieważ znacznie zmniejsza swoją objętość i łatwo jest przeholować z przyprawami.
Gdy kapusta będzie miękka i lekko odparowana jest gotowa do podania.
Jest pyszna nie tylko jako dodatek do obiadu, ja również jadam ją jako danie samodzielne.


Smacznego :)



piątek, 21 kwietnia 2017

Szarlotka


Szarlotka - ciasto rodem z Francji, jedna z historii głosi, że została stworzona specjalnie dla cara Aleksandra I.
Nazwę swą zawdzięcza Charlotcie szwagierce imperatora późniejszej carycy, która ponoć się nią zajadała.
Ta szarlotka jest na cieście krucho drożdżowym, jest to moja propozycja na niedzielne ciasto do kawy.
Nie ważne, jaka jest jej historia i skąd pochodzi, szarlotka jest przepyszna i na pewno większość ją zna i za nią przepada :)





Zapraszam na przepis.






Składniki:


Na ciasto.

Mąka 450 g.
Margaryna 250 g.
Śmietana 4 łyżki.
Sól szczypta.
Cukier 4 łyżki.
Żółtka 4 szt.
Drożdże 30 g.


Na nadzienie.

Jabłka smażone 2 l.
Galaretka cytrynowa 1 szt.










Wykonanie:


Drożdże utrzeć razem ze śmietaną co całkowitego rozpuszczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać sól i schłodzoną margarynę, dokładnie posiekać, następnie dodać rozrobione drożdże i utarte żółtka, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto można podzielić na dwie części, jedną wyłożyć dno blachy a drugą częścią przykryć jabłka, ja jednak wykrawam foremką ciasteczka, które będą ułożone na jabłkach, a pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim dno i boki blachy.

Jabłka obrać drobno pokroić i rozgotować w niewielkiej ilości wody, rozgotowane jabłka można rozdrobnić blenderem na jednolity mus.
Do ciepłej masy wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.











Na wyłożoną ciastem blachę wylać jabłka, następnie ułożyć wykrojone ciasteczka i pozostawić w cieple na 15-20 minut.
Piec w 180 stopniach 50-60 minut.







Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

sobota, 15 kwietnia 2017

Sos chrzanowy z jajkiem


Jest to pyszny sos na wielkanocny stół, idealny do zimnych i ciepłych mięs.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a składniki na pewno każdy znajdzie w swojej lodówce :)
Sos nam bardzo smakuje i gwarantuje wam, jest o niebo lepszy niż zwykły chrzan ze słoika,
który panoszy się na świątecznych  stołach :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Jajka 4 szt.
Chrzan tarty ze słoika 3\4 (słoik tradycyjny dżemowy).
Musztarda 2 łyżeczki czubate.
Śmietana gęsta 18% 2 czubate łyżki.
Pieprz czarny świeżo mielony.







Wykonanie:



Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka i białka.
Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać chrzan i razem utrzeć, następnie dodać musztardę, śmietanę i razem połączyć.
Na koniec ścieramy do masy białka również na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy pieprzem i razem łączymy.



Smacznego :)

Schab peklowany pieczony z rozmarynem


Nie ma nic lepszego niż porządny kawał pieczonego schabu :)
Schab marynowałam cztery dni według tego przepisu.
Wypróbowałam różne receptury marynowania mięs, jednak mięso marynowane w sposób czterodniowy najbardziej mi odpowiada.
Następnie natarłam schab pastą, którą wykonałam z przypraw, oleju i musztardy.
Mięsko wyszło pyszne, delikatne, idealne na ciepło i na zimno.
Zachęcam do wypróbowania.


Zapraszam was na przepis.









Składniki:

Schab 1,5 kg.
Musztarda 2 łyżki.
Olej 2 łyżki.
Czosnek 6 ząbków.
Rozmaryn
Sól
Papryka słodka.
Papryka chilli.









Wykonanie:

Schab po wyjęciu z marynaty dokładnie opłukać.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć razem z olejem, musztardą i przyprawami, dwie gałązki rozmarynu posiekać i dodać do masy.
Dobrze wymieszać składniki na jednolitą masę.
Schab osuszyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć z każdej strony masą.










Na dno brytfanny wlać odrobinę oleju i włożyć schab, na wierzch położyć gałązkę rozmarynu.
Piekłam przez 2 godziny w 150 stopniach.





Jeżeli macie ochotę na takie mięsko, a nie macie czasy na peklowanie,
to zamarynujcie świeże mięso na kilka godzin w masie z przypraw i upieczcie, na pewno będzie pyszne.


Smacznego :)



piątek, 14 kwietnia 2017

Tort świąteczny


Tort świąteczny.
Jest to ten sam tort,  którego recepturę podawałam już na swoim blogu,
Jednak chcę zaprezentować wam dekorację mojego tortu świątecznego.
Mam nadzieję, że wykorzystacie ten pomysł na przybranie swoich domowych wypieków.

Dla zainteresowanych dokładny przepis na tort znajduje się tutaj.



Zachęcam na przepis.










Smacznego :)

Babka cytrynowo pomarańczowa


Jeszcze jedna propozycja babki na nadchodzące święta :)
Babka cytrynowo pomarańczowa, bardzo smaczna o wyrazistym cytrynowym smaku.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, co również powinno zachęcić was do upieczenia mojej babki.



Zapraszam was na przepis.








Składniki:


Mąka 300 g.
Cukier puder 250 g.
Margaryna 250 g.
Cytryna 1 szt.
Pomarańcz 1 szt.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.

Na lukier

Cukier puder 150 g.
Sok z pomarańczy 3 - 4 łyżki.







Wykonanie:


Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny i połowy pomarańczy.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, następnie potartą skórkę i sok z cytrusów.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  dodajemy partiami do masy, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.




Cukier puder rozrabiamy sokiem z pomarańczy i mamy gotowy lukier.
Gotową babkę dekorujemy lukrem i ozdobnymi cukiereczkami.




Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna a kolorowe dekoracje ubarwią wasz świąteczny stół.


Smacznego:)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Babka zebra


Babka jest bardzo smaczna i efektownie wygląda.
Niesamowicie pachnie podczas pieczenia, jest bardzo prosta w wykonaniu i na pewno będzie wam smakowała.


Zapraszam na przepis.








Składniki:

Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Sól szczypta.
Cukier 2 szklanki.
Kakao bez cukru 1\2 szklanki.
Woda 9 łyżek.
Masło 300 g.
Wanilia 1 łyżeczka.
Jajka 5 szt.
Mleko 1\2 szklanki.








Wykonanie:


Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do kakao dodać 1\2 szklanki cukru i wodę, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem do dokładnego połączenia.
Następnie dodajemy po jednym jajku i każde dokładnie ubijamy do połączenia składników.
Do powstałej masy dodajemy w trzech porcjach mąkę na zmianę z mlekiem, dokładnie każdą porcję ubijamy do dokładnego połączenia.
Odmierzyć niepełne dwie szklanki powstałego ciasta i dodać do masy kakaowej, dokładnie wymieszać mikserem.








Do formy na babkę nakładamy dwie łyżki jasnego ciasta następnie na wierzch jedną łyżkę ciasta kakaowego, czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania ciast.
Ciasto cały czas nakładamy w tym samym miejscu, masa płynnie się rozprowadzi po formie, tworząc efektowne paski.
Na koniec można delikatnie potrząsnąć formą dla wyrównania masy.







Babkę pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego :)


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pulpety z kiszoną kapustą w sosie pomidorowym


Dzisiaj pulpety z kiszoną kapustą, stary sprawdzony przepis mojej teściowej.
Doskonałe danie na ciepło, które robimy w naszej rodzinie od ponad 50 lat.
Pulpety można przygotować wcześniej, przed podaniem zalać sosem i zapiec.
Potrawę trochę odchudziłam, używając chudego mięsa z szynki,
sos do zapiekania zrobiłam wyłącznie z przyprawionego soku pomidorowego.
Danie jest bardzo smaczne polecam :)

Zapraszam was na przepis.









Składniki:

Mięso mielone 1,5 kg.
Kapusta kiszona 500 g.
Jajka 4 szt.
Cebula 2 szt.
Sól.
Pieprz.
Pikantna mieszanka przypraw.
Papryka słodka.
Lubczyk 2 łyżki.
Olej do smażenia.
Sok pomidorowy.










Wykonanie:

Kapustę obgotować, odcisnąć i drobno posiekać, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.
Do mielonego mięsa dodać przygotowaną kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, lubczyk i przyprawić do smaku.
 Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie formujemy małe pulpeciki - kotleciki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju z obu stron.












Z podanych składników wyszło mi 41 małych kotlecików, które częściowo zamrożę i będę miała przygotowane do zapiekania.
Prezentowana porcja na zdjęciu składa się z sześciu kotlecików, które zalałam 1,5 szklanki soku pomidorowego przyprawionego solą i pieprzem.
Zapiekałam całość w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Sok pomidorowy pięknie zgęstniał i powstał pyszny sos.
Jeżeli będziecie mieli ochotę, to do soku można dodać 2-3 łyżki śmietany i zapiec.
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.






Smacznego:)