Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 26 kwietnia 2017

Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i suszonymi morelami


Kasza jaglana dobra na wszystko.
Zdrowa i smaczna powoli wraca do naszych łask, jednak wciąż nie jest dość wystarczająco doceniana.
Dzisiaj mam dla was zapiekaną kaszę jaglaną z twarogiem i morelami.
Tym przepisem chcę zachęcić was do częstszego przyrządzania jaglanki.
Kasza z twarogiem i morelami stanowi świetne połączenie myślę, że będzie wam smakowała.


Zapraszam was na przepis.





Składniki:



Kasza jaglana 100 g.
Ser twarogowy 250 g.
Jajka 2 szt.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Sól 1 szczypta.
Morele suszone 10-15 szt.
Masło do wysmarowania formy.




Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i wystudzić, morele pokroić w paski, ser twarogowy rozdrobnić.
Do sera dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodajemy pozostałe składniki, morele, cukier i przestudzoną kaszę dokładnie wszystko łączymy.


Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.



Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kaszy kładę odrobinę masła.
Jest pyszna na ciepło i na zimno.


Smacznego:)

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Holenderski naleśnik



Chyba nie ma takiej osoby, która by nie lubiła naleśników.
Dzisiaj chcę wam zaprezentować, naleśnik holenderski w moim wykonaniu.
Jest on bardzo smaczny, puszysty doskonały na podwieczorek lub niedzielne śniadanie, uwielbiają go nie tylko dzieci, dorośli też za nim przepadają.
Przygotowanie naleśnika trwa dosłownie kilka minut, a proces pieczenia będziecie obserwować z zachwytem jak małe dzieci :)



Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Mąka 1\2 szklanki.
Jajka 2 szt.
Mleko ciepłe 1\2 szklanki.
Sól szczypta.
Masło 1 łyżka.
Cukier puder lub waniliowy cukier do posypania.
Konfitura lub mus.



Wykonanie:

Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:)
Patelnia musi się nagrzać.


Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć.
Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik.



Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały gródki.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów,




zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.





Podajemy posypanego cukrem pudrem i z odrobiną konfitur lub musu owocowego.


Smacznego:)


niedziela, 23 kwietnia 2017

Młoda kapustka duszona w śmietanie




Młoda kapustka jest pyszna i pachnąca, przepadają za nią wszyscy moi domownicy.
Najsmaczniejsza jest właśnie wiosną, każda następna już później tak nie smakuje :)
Kapustę szybko się przyrządza, a zapach, który się rozchodzi po domu, zwabia wszystkich do kuchni.
Jest świetnym dodatkiem do wiosennego obiadu, podana z młodymi ziemniaczkami jest wspaniała.

Przetestujcie ten przepis, może wam również przypadnie do gustu.



Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Kapusta 1 średnia główka.
Marchewka 2 szt.
Koperek pęczek.
Margaryna 2-3 łyżki.
Cebula duża 1 szt.
Śmietana 18% 2\3 szklanki.
Sól.
Pieprz.
Olej.




Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić.
Pokrojoną cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodajemy potartą marchewkę i chwilę dusimy.
Gdy marchewka będzie miękkawa, dodajemy pozostałe składniki, kapusta, koperek,śmietana, masło.
Podlewamy całość odrobinką wody i dusimy pod przykryciem, co chwilkę mieszając.








Dusimy, mieszając, aż kapusta puści sok, który lekko odparowujemy.
Kapustę przyprawiajcie pod koniec duszenia, ponieważ znacznie zmniejsza swoją objętość i łatwo jest przeholować z przyprawami.
Gdy kapusta będzie miękka i lekko odparowana jest gotowa do podania.
Jest pyszna nie tylko jako dodatek do obiadu, ja również jadam ją jako danie samodzielne.

Smacznego :)