Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 11 maja 2017

Kapusta pekińska z papryką i groszkiem


Tym razem kapusta pekińska w innej odsłonie, czyli łatwo, szybko i smacznie.
Duszona kapusta z papryką i mrożonym groszkiem, ja zrobiłam na ostro, dodając olej smakowy z papryczkami chilli, ale spokojnie możecie zastąpić go zwykłym olejem i macie wersję łagodną.
Kapusta pekińska wbrew swojemu wyglądowi zawiera jednak wiele właściwości odżywczych,
dlatego też warto ją często przyrządzać.
Przygotowanie kapusty według mojego przepisu jest bardzo łatwe, możecie ją podać jako dodatek do dania głównego lub po prostu tak jak ja to często robię z grillowanym plastrem szynki dojrzewającej i pieczywem.
Jest to doskonały pomysł na ciepłą kolację.


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Kapusta pekińska średnia 1\2 szt.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Cebula 1 szt.
Groszek mrożony 1\2 szklanki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Lubczyk 1\2 łyżeczki.






Wykonanie:

Kroimy warzywa w paski, cebulę w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodajemy mrożony groszek i paprykę, dusimy kilka minut i dodajemy kapustę pekińską.
Całość razem mieszamy, dodajemy przyprawy i dalej dusimy pod przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać odrobiną wody.






Kapustka jest bardzo smaczna, na pewno wam przypadnie do gustu.

Smacznego :)

środa, 10 maja 2017

Zapiekane szparagi z szynką i serem


Pyszne i proste danie, znakomite w sezonie szparagowym.
Rozkoszujmy się ich smakiem, zostało nam już niewiele czasu, niebawem kończy się sezon na szparagi.
Przyrządzenie ich nie jest trudne, a warzywo to jest zdrowe i smaczne.

Zapraszam na przepis.




Składniki:

Szparagi zielone 500 g.
Szynka Serrano lub surowy chudy boczek 150-200 g.
Ser żółty 150-200 g.
sól.
Cukier.
Tłuszcz do wysmarowania naczynia.




Wykonanie:

Szparagi obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, zielone szparagi powinno gotować się 5 minut.
Przestudzone szparagi owijamy szynką i układamy w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem.
Wstawiamy do piekarnika i lekko zapiekamy w 180 stopniach, w momencie, gdy szynka się lekko podrumieni, posypujemy całość tartym serem i wstawiamy ponownie na kilka minut do piekarnika.
Całość zapiekamy do momentu, aż ser się ładnie roztopi.




Szparagi mamy gotowe możemy podawać do stołu.
Smacznego :)

wtorek, 9 maja 2017

Kurczak w sosie koperkowym



Kurczak w sosie koperkowym - smaczne danie nie tylko dla miłośników drobiu.
Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią i bardzo często go przyrządzam. 
Jednak gdy już znudził się wam ciągle pieczony kurczak, to mam dla was bardzo prosty przepis na pysznego kurczaka w sosie,
jest on idealny z ziemniakami lub kaszą, można też go podać po prostu z pieczywem, tak jak ja to zrobiłam.
Jestem pewna, że smak tej potrawy sprawi wam wiele przyjemności :)


Zapraszam was na przepis.








Składniki:


Udka z kurczaka 2 szt.
Cebula 1 szt.
Koperek 1 pęczek.
Mąka 2 łyżki.
Śmietana 3 łyżki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Lubczyk 1 łyżeczka.





Wykonanie:

Kurczaka lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę, dodać sól i pieprz.
Dusić pod przykryciem podlewając wodą, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Dolać wodę tak, aby wywaru było około 3-4 szklanki, dodać lubczyk i zagotować.
Dokładnie rozprowadzić mąkę śmietaną i zimną wodą uważać, żeby nie powstały grudki.
Wlewamy mąkę ze śmietaną na gotujący się wywar i zagęszczamy sos, dodajemy pokrojony koperek i gotowe.
Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolejcie odrobinę wody.





Ja uwielbiam kurczaka w sosie koperkowym i mam nadzieje, że wam również będzie smakował.


Smacznego :)


poniedziałek, 8 maja 2017

Frittata

  
Doskonała na weekendowe śniadanie, wtedy gdy mamy więcej wolnego czasu i możemy spokojnie delektować się pysznym śniadaniem z bliskimi.
Moja frittata jest bardzo kolorowa i smaczna a zapach, jaki się rozchodzi podczas przyrządzania, zwabi na śniadanie każdego nawet największego śpiocha :)


Zapraszam was na przepis.





Składniki:

Szynka lub inna wędlina. 100 g,
Jajka 2 szt.
Mleko 2 łyżki.
Ser żółty około 50 g.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Szczypiorek mały pęczek.
Sól.
Pieprz.
Olej do podsmażenia.

                                                                             

    


Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i dokładnie łączymy trzepaczką, następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty żółty ser.
Całość przyprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.






Szynkę kroimy w drobne paseczki i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem dusi, do momentu aż papryka stanie się lekko miękka.
Następnie zalewamy całość masą jajeczną, musimy całość lekko przemieszać, tak aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się na patelni, a jajka lekko ścięły.
Na koniec patelnię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut.










Frittata pięknie się zapiecze i jest gotowa do podania.

Smacznego :)