Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 3 czerwca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Mamy sezon truskawkowy więc przyszła pora na moje szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne a czas przygotowania to zaledwie kilka minut, możecie do upieczenia tego ciasta wykorzystać również maliny, agrest, porzeczki, jagody czy wiśnie.
Jestem pewna, że będzie to wasze ulubione letnie ciasto z owocami :)

Zapraszam na przepis.





Składniki:

Mąka 2 szklanki.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier 100 gr.
Jogurt naturalny 300 gr.
Jajka duże 2 szt.
Olej 1\2 szklanki.
Owoce 400 gr.




Przygotowanie:

Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy cukier i razem mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie razem łączymy.
Wszystkie czynności łączenia składników wykonujemy wyłącznie łyżką, nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo, tylko do powstania jednolitej masy.
Bardzo istotną rzeczą i całym sekretem udanego ciasta jest temperatura składników, wszystkie muszą mieć taką samą temperaturę pokojową.
Przygotowane ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzch układam owoce i wkładam blachę na 50 minut do nagrzanego piekarnika 180 stopni.




Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet najbardziej oporna gospodyni,
zachęcam do wypróbowania łatwego, szybkiego i bardzo letniego ciasta.

Smacznego:)

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

piątek, 2 czerwca 2017

Kurczak w słodko kwaśnym sosie morelowym



Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)
I znowu kurczak, którego uwielbiam :)
Potrawa jest bardzo smaczna, a sos z naturalnych składników nie ma sobie równych, miłośnicy potraw słodko kwaśnych powinni wypróbować to danie, na pewno nie będą żałować.

Zapraszam na przepis.



Składniki:

Pierś z kurczaka podwójna 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Morele 3 szt.
Miód 1 łyżka.
Sól.
Pieprz.
Papryka chilli.
Mieszanka przypraw curry.
Zielona pietruszka.
Olej.




Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę i morele kroimy w piórka, czosnek w plasterki.


Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka, lekko podsmażamy, dodajemy cebulę, czosnek, mieszamy i dusimy.
Dodajemy morele i przyprawy.
Ilość przypraw dodajemy według własnych upodobań, jednak radzę nie żałować chilli :)


Całość razem dusimy do momentu rozgotowania moreli i powstania sosu.
Na końcu dodajemy miód, który zrównoważy kwaśny sos i powstanie pyszna potrawa z kurczaka w ostrym sosie słodko kwaśnym.


Danie jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem na sypko.

Smacznego :)

wtorek, 30 maja 2017

Wiosenna botwinka


Prosta zupa, która wiosną króluje na naszych stołach.
Smaczna o pięknym kolorze zachęcającym do zjedzenia, nie wyobrażam sobie wiosennego menu bez botwinki.
Pierwsze młode buraczki mają nie powtarzalny smak a ugotowana z nich zupa podana z młodymi ziemniakami, jajkiem lub serem fetą zadowoli nawet wybrednych smakoszy zup.

Zapraszam na przepis.





Składniki:

Młode buraczki(6 sztuk średniej wielkości) 1 pęczek
Marchewka duża 1 szt.
Cebula 1 szt.
Kawałek szkieletu ja użyłam z kaczki.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk.
Koperek
Zielona pietruszka
Cytryna 1\2 szt.

Dodatki

Jogurt naturalny.
Jajka ugotowane na twardo.
Ser feta.
Ugotowane młode ziemniaki.





Wykonanie:

Szkielet kaczki zalewamy 3 l wody, wrzucamy cebulę i stawiamy do gotowania.
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, buraczki korzonki trę na tarce, liście drobno siekam.
Do gotującego się szkieletu dodajemy marchewkę i przyprawy, gotujemy do momentu, aż resztki mięsa będą odchodziły od kości, wówczas wyjmujemy szkielet i dodajemy do wywaru buraczki.




Ubytek wody uzupełniamy tak, aby gotowej zupy powstało nam około 3 litrów.
Gotujemy do momentu, aż buraczki będą miękkie, doprawiamy sokiem z cytryny i mamy zupę gotową do podania.


Botwinkę podałam w miseczkach dodając.

*  1 łyżka jogurtu plus gotowane jajko.
*  1 łyżka jogurtu pokruszony ser feta.
*  1 łyżka jogurtu gotowane młode ziemniaki.
Całość posypałam siekaną pietruszką z lubczykiem.



Smacznego :)