Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto z czereśniami



Sezon na czereśnie mamy w pełni, niestety trwa zbyt krótko, dlatego nie możemy go przeoczyć.
Ja uwielbiam te owoce, a że jestem szczęśliwą posiadaczkom drzewa czereśniowego, to przez cały sezon zajadam się nimi.
Najbardziej lubię kompot i ciasta z czereśniami, dzisiaj jedno z takich ciast upiekłam, jest bardzo proste i bardzo smaczne :)




Zapraszam na przepis.









Składniki:


Jajka 4 szt.
Sól 1 szczypta.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Cukier 1,5 szklanki.
Olej 3\4 szklanki.
Jogurt 3\4 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki.
Kakao 3 łyżki + 2 łyżki jogurtu.
Czereśnie 500 g.







Wykonanie:


Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier partiami, dokładnie ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlewać cienką strużką do białek cały czas ubijając na średnich obrotach, następnie ubijając wlewać porcjami olej
i jogurt.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami, miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia.








2\3 ciasta wylewamy do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki jogurtu, miksujemy
i wykładany tworząc kleksy na jasnym cieście.
Na całość układamy równomiernie czereśnie.





Pieczemy 45 minut w 175 C.
Po upieczeniu posypujemy wierzch ciasta obficie cukrem pudrem.




Smacznego :)




czwartek, 22 czerwca 2017

Czereśnie pod kokosową kruszonką


Pyszności :)
nie wiem jak wy, ale ja jestem wielką fanką owoców zapiekanych pod kruszonką,
więc przygotowałam deser, który idealnie nadaje się na letni piknik.
Czereśnie plus kokosowa kruszonka zrobiona na bazie zdrowej margaryny Optima Omega 3
zaskoczą was swoim delikatnym smakiem i będziecie z chęcią do nich powracać :)


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Czereśnie 500 g.
Mąka 100 g.
Cukier 100 g.
Wiórki kokosowe 50 g.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Margaryna (Omega Optima 3)  100 g.






Wykonanie:

Czereśnie wydrylować i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
W misce wymieszać mąkę, kokos, cukier i cukier waniliowy.
 Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane owoce i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.



Smacznego :)



Optymalny wybór na piknik

środa, 21 czerwca 2017

Placki śniadaniowe


Mamy lato !!! Świeci słoneczko :) weekend niebawem, więc będzie więcej czasu na przygotowanie miłego słodkiego śniadania :)
A takie placki  podane do dobrej kawy w promieniach porannego słońca będą początkiem miłego weekendu :)




Zapraszam na przepis.








Składniki:

Mąka pszenna 225 g.
Mleko 300 ml.
Jajka 2 szt.
Sól 1 szczypta.
Masło stopione 30 g.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.





Wykonanie:


Wszystkie składniki łączymy w misce mikserem na jednolitą masę i odstawiamy na 20 minut.
Po upływie tego czasu smażymy na małej patelni na niewielkiej ilości masła.




Z podanych proporcji wychodzi od 8 do 10 placków.
Placki podałam z domowym dżemem truskawkowym (przepis tutaj), doskonale też smakują z syropem klonowym,
domowym sosem owocowym mamy akurat świeże truskawki lub po prostu posypać cukrem pudrem.




Smacznego :)


wtorek, 20 czerwca 2017

Pasta śledziowa z suszonymi pomidorami


Piękna pogoda zachęca nas do urządzania pikników a co za tym idzie :) oczywiście przyrządzanie pysznych przekąsek piknikowych.
Przygotowałam dzisiaj smaczną pastę śledziową na bazie margaryny Optima Omega 3.
Zapewniam, że bułka ziarnista posmarowana taką pastą zniknie w mgnieniu oka:)


Zapraszam na przepis.





Składniki:


Śledzie matiasy  2 płaty.
Suszone pomidory 6-8 szt.
Szczypior 1 pęczek.
Margaryna "Optima Omega 3"   2 czubate łyżki.
Pieprz do smaku.
Sól o ile zajdzie potrzeba, śledzie są dość słone.





Wykonanie:

Śledzie, pomidory i szczypior drobno kroimy, dodajemy masło i całość rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.
Przyprawiamy pieprzem i pasta gotowa:)





Posmarowane kanapki dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego :)

Optymalny wybór na piknik

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Murzynek


Zwykły swojski murzynek z polewą.
Zawsze się udaje i bardzo szybko znika, jest przepyszny, długo zachowuje świeżość.
Jeżeli wolicie wersję bardziej wilgotną to ciasto polewamy polewą podstawową, która jest rzadsza i ciasto nasiąknie płynem czekoladowym.
Przy wersji mniej wilgotnej do polewy podstawowej dodaję czekoladę i polewa jest idealnie czekoladowa.
Ciasto w obu wersjach jest bardzo smaczne i puszyste.



Zapraszam na przepis.





Składniki:


Margaryna 375 g.
Cukier biały diamant2 i 1\4 szklanki.
Kakao 6 łyżek.
Woda 1,5 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Czekolada gorzka 100 g.






Wykonanie:


Do garnka wlać wodę, włożyć tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i kakao, mieszając podgrzewać aż tłuszcz i cukier się rozpuści, a składniki dobrze połączą.
Doprowadzić do wrzenia.
Z  powstałego płynu odlać 3\4 szklanki polewy.
Polewę ostudzić.
Resztę płynu również ostudzić i zmiksować, dodając kolejno porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jaka.
Masę wylewamy na wysmarowaną blachę 20 X 30 cm.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w 160 C.
Przy wersji bardziej wilgotnej jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą podstawową, która jest dość płynna, polewamy w formie, wówczas polewa wsiąka i murzynek nabiera wilgoci.
Ja tym razem użyłam polewy z dodatkiem 100 g czekolady, wersja druga.
Do odlanej polewy dodaję gorzką czekoladę, podgrzewam całość, energicznie mieszając, aż składniki idealnie się połączą, również polewamy ciepłe ciasto.




Polewę z dodatkiem czekolady możemy zdobić cukiereczkami, przy polewie podstawowej nie polecam, cukiereczki się rozpłyną.



Tak jak już wspomniałam zwykły prosty murzynek, ale jaki pyszny :)

Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru, który używany jest w naszej kuchni do wypieku ciast, deserów oraz przepysznych przetworów
znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową

niedziela, 18 czerwca 2017

Dżem truskawkowy



Wiem, że nie jest to żadna tajemna procedura ze starych zeszytów :)
jednak mimo to zachęcam was do zrobienia takiego dżemu.
Prosty i szybki dżem truskawkowy, łatwa wersja dla zapracowanych gospodyń.
Truskawki rozdrabniam blenderem na mus, z którego powstaje przepyszny dżemik uwielbiany przez małych i dorosłych :)



Zapraszam na przepis.






Składniki:

Truskawki 1 kg
Cukier biały diamant 350 g.
Żelfix 3:1 1 sztuka.





Wykonanie:

Opłukane i oczyszczone owoce rozdrabniam blenderem na jednolity mus następnie dodaję żelfix, zagotowuję całość, dodaję cukier biały i również zagotowuję.(Postępuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu żelfixu).




Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam odstawiam na kilka minut do góry dnem, następnie odwracam i gotowe.








Dżem ma konsystencję puszystego musu, jest przepyszny, polecam szczególnie tym osobą, które wolą dżemy bez kawałków owoców.

Smacznego:)



Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/


Cukier z głową