Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 31 lipca 2017

Kiszone tarte ogórki


Kiszony przecier ogórkowy sprawdzony przepis, wychodzi pyszna ogórkowa :)
Jest to świetny sposób na ułatwienie sobie pracy podczas gotowania, odkręcamy słoik i mamy gotowe potarte ogóreczki :) 
Jestem pewna że jeśli raz ich spróbujecie to będziecie je robić co sezon.


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Ogórki 1,5 kg.
Sól 2 łyżki.
Czosnek 1 główka.
Suszony koper 2 czubate łyżki.








Wykonanie:


Większe ogórki które nam zazwyczaj zostają podczas kiszenia, trzemy na tarce o grubych oczkach dodajemy sól, zmiażdżony czosnek i koper.
Całość dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do słoików i pozostawiamy do ukiszenia, po upływie tygodnia 
Słoiki pasteryzujemy 15 minut.
Wynosimy słoiki do spiżarki i czekamy, aż najdzie nas ochota na zupę ogórkową :)


Smacznego :)


sobota, 29 lipca 2017

Sałatka szwedzka


Prosta sałatka szwedzka świetny dodatek do zimowych obiadów, domowych hamburgerów czy popularnej sałatki gyros.
Jest to oryginalny przepis bez żadnych ulepszeń i zbędnych dodatków.
Sałatka ta jest obowiązkowym przetworem w mojej spiżarni i bez wątpienia będzie wam smakowała.


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Ogórki 4 kg.
Woda 2 l.
Sól 2 łyżki.

Zalewa.

Woda 2,5 l.
Cukier 6 szklanek.
Ocet 10%  6 szklanek.

Przyprawy

Gorczyca 1 łyżeczka na 0,5 litrowy słoik.
Pieprz ziarna 1\2 łyżeczki na 0,5 litrowy słoik.




Wykonanie:

Ogórki kroję robotem na niezbyt cienkie plastry.
Dwa litry wody zagotowuję z 2 łyżkami soli, studzę i zalewam pokrojone ogórki, następnie odstawiam na 3 godziny.







Po upływie 3 godzin odlewam wodę z ogórków.
Do słoików wkładamy przyprawy a następnie układamy plastry ogórków.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy i wrzącą napełniamy słoiki, zakręcamy i
odstawiamy.
Pasteryzujemy następnego dnia około 15 minut.



Sałatka musi odstać kilka dni żeby ogórki przeszły zalewą.


Smacznego :)

czwartek, 27 lipca 2017

Ogórki meksykańskie


Sezon ogórkowy trwa w najlepsze a ja wykorzystuję go na maksa :)
Następną moją propozycją na domowe przetwory są ogórki meksykańskie.
Ogórki są bardzo smaczne i znikają od ręki, zdecydowanie są moim faworytem,
nie może zabraknąć ich w waszej spiżarni.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Ogórki  2 kg.
Sól  4 łyżki
Papryka chilli 2 łyżeczki.
Olej  1 szklanka.
Czosnek  1 i 1\2 główki.
Ocet 10 %  1 i 1\2 szklanki.
Cukier 50 dkg.
Liście laurowe 3 szt.
Ziele angielskie kilka ziaren.
Papryka słodka 1\2 łyżki.
Gorczyca 1-2 łyżki.






Wykonanie:

Ogórki kroimy w plastry grubości około 2 cm, posypujemy 4 łyżkami soli mieszamy i odstawiamy na 8-12 godzin, zasolone ogórki co jakiś czas mieszamy.
Po upływie 8-12 godzić odlewamy wodę z ogórków.




Zagotować olej i gorącym zalać ogórki, dodać zmiażdżony czosnek paprykę chilli, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i słodką paprykę.
Całość dokładnie mieszamy.



Ocet zagotować z cukrem i gorącą zalewą zalać ogórki.
Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszamy.




Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 5 -10 minut.





Smacznego:)

sobota, 22 lipca 2017

Fasolka z kiełbasą i ryżem - szybki obiad


Mamy piękną pogodę więc szkoda czasu na gary.
Łatwy, szybki i smaczny obiad to jest to czego nam dzisiaj potrzeba :)
Szybciutko gotujemy, jemy i zmykamy na rower :)


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Kiełbas surowa wędzona 150 g.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Fasolka biała w sosie chilli (możecie użyć dowolnej) 1 puszka.
Przecier pomidorowy 1-2 łyżki.
Ryż 100 g.
Pęczek zielonej pietruszki i lubczyku.
Olej.





Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę z pokrojoną drobno kiełbaską, następnie dodajemy potartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i lubczyk, dusimy pod przykryciem.
W razie potrzeb podlewamy wodą.





Gdy marchewka będzie miękka dodajemy fasolkę i przecier pomidorowy całość przyprawiamy według uznania.



Ryż gotujemy osobno i podajemy z fasolką.


Smacznego :)

środa, 19 lipca 2017

Sałatka z cukinii i ogórków


Jeszcze nie nacieszyliśmy się letnim słonkiem, a już plony z przydomowych ogródków przypominają nam o zimie.
Pierwsze dżemy i galaretki już za nami, następne w kolejce do zawekowania są ogórki i sałatki warzywne.
Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z cukinii i ogórków, jest pysznym dodatkiem do obiadu i domowych hamburgerów.


Zapraszam na przepis.






Składniki:


Cukinia 4 kg.
Ogórki 1,5 kg.
Papryka ja użyłam różnych kolorów 3 szt.
Cebula 0,5 kg.
Czosnek 1 główka.
Pęczek koperku zielonego.
Sól 2-3 łyżki.
Ziele angielskie 1 łyżka.
Pieprz czarny ziarna 1 łyżka.
Gorczyca 1 łyżka.



Zalewa:


Woda 3,5 szklanki.
Ocet 10% 1 szklanka.
Cukier 0,5 szklanki.
Sól 1 łyżka.
Olej 1 szklanka.









Wykonanie:


Z cukinii wydrążyć środki i pokroić w plasterki, ogórki też kroimy w plasterki.
Cebule i paprykę kroimy w paski, czosnek rozgniatamy.
Pokrojone warzywa zasolić dwoma łyżkami soli wymieszać i odstawić na godzinę.
Po upływie godziny warzywa puszczą sok, całość odciskamy, a odsączony płyn  wylewamy.
Przygotować zalewę.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować, gorącą zalewą zalewamy odciśnięte warzywa, dodajemy posiekany koperek, pieprz, ziele angielski, gorczycę i olej, dokładnie mieszamy.






Sałatkę odstawiamy na pół godziny, następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.





Smacznego :)

wtorek, 18 lipca 2017

Dżem z czarnej porzeczki


Czarna porzeczka symbol zdrowia i długiego życia.
Jest niezawodna podczas sezonu grypowego, czarne porzeczki zawierają dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, zaledwie 100 gram owoców pokrywa 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Doceniajmy te małe czarne kuleczki, ponieważ jest to prawdziwa bomba witaminowa.




Zapraszam na przepis.






Składniki:



Porzeczki czarne 1 kg.
Cukier 70-80 dkg.





Wykonanie:



Owoce oczyścić, opłukać, rozdrobnić blenderem i zasypać cukrem.
Gotować powoli do uzyskania właściwej gęstości.
Ze względu na dużą zawartość związków galaretyzujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko.
Gorący dżem nakładać do słoików i mocno zakręcać.






Smacznego :) Róbmy przetwory - edycja 3

środa, 12 lipca 2017

Ogórki kiszone z lubczykiem


Kiszenie ogórków przekazywane jest z pokolenia na pokolenie, tradycja ta wrosła na dobre w polskie domostwa.
Każda porządna gospodyni robi na zimę zapas tych kwaśnych rarytasów, kiszenie jest bardzo proste a smak domowego kiszeniaka jest niezastąpiony :)
Jeżeli nie chcecie zimą kupować kiszonych ogórków w sklepie, to właśnie nadchodzi czas na domowe kiszenie.



Zapraszam na przepis.






Składniki:


Ogórki.
Czosnek.
Koper.
Chrzan.
Lubczyk świeży.




Zalewa.


Woda 1 l.
Sól kamienna 1 czubata łyżka.



Wykonanie:


Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc następnie dokładnie myjemy i układamy ciasno w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoja dodajemy 3-4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, małą gałązkę świeżego lubczyku i na wierzch dość spory motek świeżego kopru z nasionami.
Do wody dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia, gotującą się zalewą napełniamy słoiki i mocno zakręcamy.

Lubczyk można pominąć, ale zapewniam, z tym dodatkiem są przepyszne.





Słoiki wynosimy do spiżarki i czekamy, aż ukisną.
Po 4-5 dniach można już jeść, najlepiej smakują ze swojskim smalcem, przepis na smalec znajdziecie tutaj.

Smacznego :)


  Róbmy przetwory - edycja 3

wtorek, 11 lipca 2017

Smalec domowy z mięsem i cebulką


Smalec od wieków gości na naszych stołach i przez wiele osób jest bardzo chętnie jadany.
Jeżeli już jeść smalec, to tylko zrobiony przez siebie i nie zapominajcie, że jest to dość kaloryczny przysmak.
Swojski smalec robię w sezonie ogórkowym i to właśnie wtedy objadamy się chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Jest to smak i zapach mojego dzieciństwa który, zatrzymałam w pamięci do dziś.



Zapraszam na przepis.









Składniki:

Smalec 0,5 kg. (wytopiony wcześniej ze słoniny)
Mięso 0,5 kg.
Cebula 2 szt.
Czosnek 4 ząbki.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Lubczyk 1 łyżeczka.







Wykonanie:


Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodać mielone mięso i lekko podsmażyć.
Dodajemy pozostały smalec, rozgnieciony czosnek i nadal smażyć.
Pod koniec, gdy całość nabierze odpowiedniego wyglądu, dodajemy przyprawy i chwilkę jeszcze podgrzewamy.
Przez cały czas smalec mieszamy, musimy uważać, żeby nasz praca nie poszła na marne.





Gotowy smalec przekładamy do naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.



Smalec jest dość treściwy, zawiera dużą ilość mięsa i jest bardzo smaczny.
W naszym domu nikt się nie oprze kromce ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem.
Przepis na kiszone ogórki z lubczykiem znajdziecie tutaj.


Smacznego :)


poniedziałek, 10 lipca 2017

Budyniowe racuchy z sosem owocowym


Dzisiaj na tapecie racuszki budyniowe na bazie jogurtu, świetne na letni obiad lub popołudniowy deser.
Delikatny budyniowy smak w połączeniu z orzeźwiającym sosem owocowym to idealny smakołyk w nagrodę po pracowitym dniu :)




Zapraszam na przepis.






Składniki:


Jogurt 1 szklanka.
Mąka pszenna 1 szklanka.
Jajko 1 szt.
Budyń waniliowy 1 szt.
Cukier waniliowy 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier puder 2 łyżki.
Olej do smażenia.

Na sos owocowy
Czarna porzeczka 1 szklanka.
Cukier 1 łyżka.
Jogurt 2 łyżki.






Wykonanie:


Jogurt, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać trzepaczką.
Budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być dość gęste.




Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Owoce rozdrabniamy blenderem, łączymy z cukrem i jogurtem.
Racuchy podajemy z sosem owocowym, dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego :)



niedziela, 9 lipca 2017

Fletbread z patelni


Macie ochotę na szybki smaczny chlebek :)
Kilka minut i mamy dodatek do letniego grilla lub smaczną przekąskę.
Z podanych proporcji wychodzą cztery placki, do wykonania tego chlebka możecie również użyć mąk pełnoziarnistych.
Nie musicie używać jogurtu greckiego, ze zwykłego jogurtu też wychodzą idealne.


Zapraszam na przepis :)




Składniki:


Mąka 1 szklanka.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku.
Natka pietruszki (siekana) 1 łyżka.
Oregano 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Jogurt naturalny 1\2 szklanki.






Wykonanie:

W misce umieszczamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę pietruszki i oregano, mieszamy, dodajemy jogurt.
Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką podsypując mąką.




Ciasto lekko się lepi, ale tak ma być, odstawiamy na 30-60 minut, miskę przykrywamy ścierką.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery części.




Formujemy kulki i wałkujemy, podsypując mąką na placuszki o grubości 2 mm.



Placki kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty aż ładnie się zrumieni i powstaną plamki, na patelnie nie dajemy tłuszczu.






Smacznego :)



wtorek, 4 lipca 2017

Domowy chleb z garnka


Chleb domowy, robiąc go samodzielnie, mamy świadomość co jemy.
Pieczenie chleba jest banalnie proste, jednak cały proces wypieku musimy wcześniej zaplanować, ponieważ ciasto potrzebuje około 10 godzin na wyrośnięcie.
Żeby upiec chleb, nie potrzebujecie super pieca chlebowego, wystarczy zwykły piekarnik i trochę chęci a po kilku godzinach jego zapach będzie roznosił się po całym domu.
Ja nie potrafię się opanować i za każdym razem zjadam kilka kromek jeszcze gorącego, najbardziej smakuje mi chleb z samym masłem :)

Piekę swój chleb w garnku rzymskim, ale idealnie też wychodzi w naczyniu żaroodporny lub żeliwnym.
Ciasto zawsze zarabiam rano i zostawiam do wyrośnięcia, a po powrocie z pracy zabieram się za wypiek chleba.
Ziarna dodajcie według własnych upodobań smakowych, najlepiej za każdym razem zmieniać i próbować innych :)


Zapraszam na przepis.









Składniki:


Mąka pszenna 350 gr.
Mąka żytnia 200 gr. (dałam pełnoziarnistą)
Sól 1 łyżka.
Oliwa 1 łyżka.
Drożdże instant 14 gr. (lub 25 gr. świeżych).
Cukier 1 łyżka.
Woda (ciepła) 1 i 1\2 szklanki.
Ziarna 1 szklanka.







Drożdże zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, następnie zalać połową ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.





Do dużej miski wsypać mąkę, sól dodać oliwę i ziarna oraz resztę ciepłej wody.
Wymieszać łyżką następne ręką, gdyby ciasto było geste dodać 2-3 łyżki wody, przy mące pełnoziarnistej ciasto pochłonie dodatkowo nawet do 1\2 szklanki wody.
Miskę owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia (ciasto bardzo ładnie powiększa swoją objętość).






Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut





Nagrzać piekarnik do 200 C i w takiej temperaturze pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, grzałka góra dół bez termoobiegu.
Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 20 minut.




 Chleb dobrze upieczony będzie wydawał głuchy odgłos podczas stukania palcem od spodu.



Smacznego :)