Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 4 lipca 2017

Domowy chleb z garnka


Chleb domowy, robiąc go samodzielnie, mamy świadomość co jemy.
Pieczenie chleba jest banalnie proste, jednak cały proces wypieku musimy wcześniej zaplanować, ponieważ ciasto potrzebuje około 10 godzin na wyrośnięcie.
Żeby upiec chleb, nie potrzebujecie super pieca chlebowego, wystarczy zwykły piekarnik i trochę chęci a po kilku godzinach jego zapach będzie roznosił się po całym domu.
Ja nie potrafię się opanować i za każdym razem zjadam kilka kromek jeszcze gorącego, najbardziej smakuje mi chleb z samym masłem :)

Piekę swój chleb w garnku rzymskim, ale idealnie też wychodzi w naczyniu żaroodporny lub żeliwnym.
Ciasto zawsze zarabiam rano i zostawiam do wyrośnięcia, a po powrocie z pracy zabieram się za wypiek chleba.
Ziarna dodajcie według własnych upodobań smakowych, najlepiej za każdym razem zmieniać i próbować innych :)


Zapraszam na przepis.









Składniki:


Mąka pszenna 350 gr.
Mąka żytnia 200 gr. (dałam pełnoziarnistą)
Sól 1 łyżka.
Oliwa 1 łyżka.
Drożdże instant 14 gr. (lub 25 gr. świeżych).
Cukier 1 łyżka.
Woda (ciepła) 1 i 1\2 szklanki.
Ziarna 1 szklanka.







Drożdże zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, następnie zalać połową ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.





Do dużej miski wsypać mąkę, sól dodać oliwę i ziarna oraz resztę ciepłej wody.
Wymieszać łyżką następne ręką, gdyby ciasto było geste dodać 2-3 łyżki wody, przy mące pełnoziarnistej ciasto pochłonie dodatkowo nawet do 1\2 szklanki wody.
Miskę owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia (ciasto bardzo ładnie powiększa swoją objętość).






Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut





Nagrzać piekarnik do 200 C i w takiej temperaturze pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, grzałka góra dół bez termoobiegu.
Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 20 minut.




 Chleb dobrze upieczony będzie wydawał głuchy odgłos podczas stukania palcem od spodu.



Smacznego :)


poniedziałek, 3 lipca 2017

Bób z pieczarkami


Smaczne letnie danie z bobem, który właśnie teraz króluje na naszych straganach.

Namawiam was do przyrządzania bobu, jest to wspaniała roślina strączkowa, która zawiera ogromne ilości białka,
jest również bogatym źródłem kwasu foliowego.
Większość osób gotując bób, pozbawia go skórki, my jednak jadamy go ze skórką w niej bowiem, znajduje się całe bogactwo witamin.
Bób jest to jedno z wielu mich ulubionych warzyw, które często stawiam latem na stole :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Bób 1\2 kg.
Pieczarki 1\2 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4 ząbki.
Lubczyk 2 gałązki.
Natka pietruszki.
Olej.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku.
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do podsmażonej cebulki z czosnkiem, dodajemy posiekany lubczyk.
Całość razem smażymy, doprawiamy pieprzem i solą.






Ugotowany bób dokładnie odcedzamy.
Do usmażonych pieczarek dorzucamy odsączony bób, dodajemy potarte na tarce dwa następne ząbki czosnku.






Całość razem mieszamy i lekko podsmażamy, gdy smaki się połączą, danie jest gotowe.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.


Smacznego :)