Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 14 września 2018

Sos warzywno-pomidorowy

Cała kuchnia w zapachach a ja mieszam, gotuję, podsmażam i pasteryzuję :)
Czyli przetwory ciąg dalszy, tym razem na warsztacie sos warzywno-pomidorowy o pięknym kolorze i zapachu letniego ogrodu.
Sos jest idealny do kaszy, ryżu czy makaronu doskonale też smakuje z pieczonym mięsem.
Myślę, że warto zaopatrzyć swoją domową spiżarnię w kilka słoików takiego sosu.



Zapraszam na przepis.




Sos warzywny







Składniki:


Cukinia (oczyszczona i obrana) 2 kilogramy.
Pomidory 2,5 kilograma.
Papryka czerwona słodka 4 sztuki.
Papryczka pepperoni 1 strąk.
Bakłażany 2 sztuki.
Cebula 4 sztuki.
Czosnek 1 główka.
Lubczyk 2-3 listki.
Bazylia pęczek.
Czubryca zielona 2 łyżeczki (jeżeli macie).
Papryka słodka 2 łyżeczki.
Pieprz czarny 1 łyżeczka.
Kurkuma 2 łyżeczki.
Oregano 2 łyżeczki.
Ocet 2 łyżki.
Oliwa z oliwek 1\2 szklanki.
Cukier 2 łyżki.
Sól 2 łyżki.
Przecier pomidorowy z kartonu 0,5 litra (nie koniecznie).






Wykonanie:


Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczka i posolić 2 łyżkami soli, następnie przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Bakłażany kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy na pół godziny.








Oczyszczoną paprykę, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mielenia mięsa.




Pomidory przepuściłam przez maszynkę, która oddziela skórki i nasiona od soku i miąższu, jeżeli nie macie takiego urządzenia,
to możecie lekko rozgotować pomidory i przetrzeć przez sito.





Po upływie 2 godzin zasolona cukinia ładnie puści sok, wtedy stawiamy ją na ogniu i gotujemy do momentu, aż lekko zacznie się rozpadać, następnie dodajemy zmielone warzywa, przetarte pomidory i świeże zioła, gotujemy razem około 30 minut.
W tym czasie odciskamy dokładnie bakłażana z soku i podsmażamy lekko na odrobinie rozgrzanego oleju.









Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki sos, dodajemy podsmażonego bakłażana i wszystkie przyprawy.
Jeżeli zajdzie potrzeba możecie jeszcze dosolić sos, mi jednak w zupełności wystarczyła sól, którą dodałam do cukinii.
Na końcu dodajemy przecier z kartonu, oliwę i doprowadzamy sos do wrzenia.
Gotowy sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut.











Smacznego :)


Tysiąc twarzy pomidora

3 komentarze: