Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 30 maja 2017

Wiosenna botwinka


Prosta zupa, która wiosną króluje na naszych stołach.
Smaczna o pięknym kolorze zachęcającym do jedzenia, nie wyobrażam sobie wiosennego menu bez botwinki.
Pierwsze młode buraczki mają nie powtarzalny smak a ugotowana z nich zupa
podana z młodymi ziemniakami, jajkiem lub serem fetą jest wyborna.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Młode buraczki(6 sztuk średniej wielkości) 1 pęczek
Marchewka duża 1 szt.
Cebula 1 szt.
Kawałek szkieletu ja użyłam z kaczki.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk.
Koperek
Zielona pietruszka
Cytryna 1\2 szt.


Dodatki


Jogurt naturalny.
Jajka ugotowane na twardo.
Ser feta.
Ugotowane młode ziemniaki.









Wykonanie:



Szkielet kaczki zalewamy 3 l wody, wrzucamy cebulę i stawiamy do gotowania.
Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, buraczki korzonki trę na tarce, liście drobno siekam.
Do gotującego się szkieletu dodajemy marchewkę i przyprawy, gotujemy do momentu, aż resztki mięsa będą odchodziły od kości, wówczas wyjmujemy szkielet i dodajemy do wywaru buraczki.






Ubytek wody uzupełniamy tak, aby gotowej zupy powstało nam około 3 litrów.
Gotujemy do momentu, aż buraczki będą miękkie, doprawiamy sokiem z cytryny i mamy zupę gotową do podania.






Botwinkę podałam w miseczkach dodając.

*  1 łyżka jogurtu plus gotowane jajko.
*  1 łyżka jogurtu pokruszony ser feta.
*  1 łyżka jogurtu gotowane młode ziemniaki.
Całość posypałam siekaną pietruszką z lubczykiem.





Smacznego :)

wtorek, 23 maja 2017

Kotleciki z tuńczyka



Wiadomo nic nie zastąpi smaku świeżej ryby jednak tym razem przyrządziłam kotleciki z zapuszkowanego tuńczyka :)
Warto wypróbować ten przepis, ponieważ kotleciki są smaczne i banalnie proste w przyrządzeniu,
ta wersja jest łagodna, ale dla amatorów ostrzejszych smaków polecam wersję z chilli, wówczas danie jest bardziej wyraziste.



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Tuńczyk w sosie własnym 2 puszki.
Jajko 1 szt.
Bułka tarta 2 łyżki.
Papryka 1\2 szt.
szczypiorek.
Pietruszka.
Pieprz.
Sól.
Lubczyk.
Cytryna.






Wykonanie:



Tuńczyka odcisnąć lekko pozbawiając wody, paprykę pokroić w kostkę, zieleninę drobno posiekać.
Przygotowane składniki razem łączymy, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.











Formujemy kotleciki, nie panierujemy, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.








Przed podaniem kotleciki skropić sokiem z cytryny.



Smacznego :)

poniedziałek, 22 maja 2017

Chleb domowy z mąki orkiszowej


Smak domowego pieczywa nie ma sobie równych a upieczenie swojskiego chleba to naprawdę żadna filozofia.
Dobry chleb to zasługa dobrych składników, wody, mąki, soli, ale przede wszystkim składnika, który sprawi, że chleb pięknie wyrośnie drożdży lub zakwasu.
Ten, który ja upiekłam, jest na bazie drożdży, co dla początkujących osób jest dużym ułatwieniem,
przepis jest bardzo prosty a chlebuś bardzo smaczny :)
Do chleba dodałam nasiona lnu, słonecznika i czarnuszki, jednak w tej kwestii możecie działać intuicyjnie.




Zapraszam was na przepis.











Składniki:

Rozczyn

Drożdże 30 g,
Miód lub cukier 1 łyżka.
Woda 2 łyżki.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g.
Sól 2 łyżki.
Oliwa z oliwek 2 łyżki.
Ciepła woda 1,5 - 2 szklanki.
Siemię lniane 3 łyżki.
Słonecznik 3-4 łyżki.
Czarnuszka 1\2 łyżeczki.









Wykonanie:

Rozczyn.
Do drożdży dodajemy cukier, wodę razem rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W głębokiej misce łączymy wszystkie składniki, wodę dolewamy partiami i wyrabiamy ręcznie lub mieszamy robotem.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy czarnuszką.





Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Ostatnie 10 minut można wyjąć z formy i dopiec na kratce wówczas uzyskamy bardzo chrupiącą skórkę.





Smacznego :)

wtorek, 16 maja 2017

Pyszne ciasto z rabarbarem


Sezon rabarbarowy mamy w pełni więc rozpocznijmy go ciastem z rabarbarem.
Pysznym aromatycznym pełnym wiosennego smaku.
Rabarbar jest jednym z kulinarnych zwiastunów wiosny, następne za nim przyjdą truskawki, jest to doskonały duet naszych deserów, uwielbiany chyba przez wszystkich.

Dzisiaj jednak skupimy się na cieście z samym rabarbarem, które powinniście upiec dla swoich bliski, jest idealne do niedzielnej herbatki :)


Zapraszam was na przepis.








Składniki:

Jajka 5 szt.
Mąka 3 szklanki.
Margaryna 250 g.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki.
Cukier 2 szklanki.
Rabarbar  1\2 kg.
Budyń 1 szt.




Z żółtek, 1\2 szklanki cukru, mąki z proszkiem i margaryny szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić.






Rabarbar oczyścić i drobno pokroić, wrzucić do rondla dodać 1\2 szklanki cukru i odrobinę wody.
Gotować do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać, do masy dodać rozmieszany w odrobinie wody budyń, dokładnie wymieszać nie gotować.





Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części większą około 2\3 ciasta i mniejszą 1\3.
Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do wysmarowanej blachy, następnie delikatnie rozprowadzamy równomiernie po dnie blachy i wyklejamy boki.
Na wyłożoną ciastem blachę wylewamy przygotowany rabarbar.
Białka ubijajmy na sztywno i łączymy z pozostałym cukrem, a następnie mąką ziemniaczaną.
Powstałą pianę wylewamy na warstwę rabarbaru.





Na warstwę piany ścieramy pozostałą 1\3 część ciasta, która tworzy wierzch placka.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175-180 stopniach około 50 minut.




Ciasto przed podaniem posypałam cukrem i drobnymi cukiereczkami.

Smacznego :)


Rabarbar 2017

poniedziałek, 15 maja 2017

Pierś z kurczaka w papryce i zielonym groszku


Nadchodzi lato więc szkoda czasu na siedzenie przy garach, pomyślałam, że taki przepis na pewno niejednemu się przyda.
Przyrządziłam pierś z kurczaka w papryce i zielonym groszku, danie typu łatwe szybkie i smaczne.
Idealna propozycja na szybki obiad lub miłą letnią kolację na tarasie przy lampce dobrego wina.


Zapraszam was na przepis.











Składniki:


Pierś z kurczaka 1 szt.
Papryka 1 szt.
Groszek mrożony 1 szklanka.
Por 1\3 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Olej 4-5 łyżek.
Papryka słodka.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Pierś pokroić w dość duże kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pora w pół talaki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pora, chwilkę podsmażamy i dodajemy kurczaka, pomieszać a po chwili dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy, lekko podsmażyć, następnie dodajemy groszek i paprykę.
Dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszając, w razie potrzeby można lekko podlać wodą.
Gdy warzywa będą miękkie, potrawa jest gotowa do podania.









Przed podaniem całość posypałam zieloną pietruszką.
Danie jest aromatyczne i bardzo smaczne, a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Smacznego :)

czwartek, 11 maja 2017

Kapusta pekińska z papryką i groszkiem


Tym razem kapusta pekińska w innej odsłonie, czyli łatwo, szybko i smacznie.
Duszona kapusta z papryką i mrożonym groszkiem, ja zrobiłam na ostro, dodając olej smakowy z papryczkami chilli, ale spokojnie możecie zastąpić go zwykłym olejem i macie wersję łagodną.
Kapusta pekińska wbrew swojemu wyglądowi zawiera jednak wiele właściwości odżywczych,
dlatego też warto ją często przyrządzać.
Przygotowanie kapusty według mojego przepisu jest bardzo łatwe, możecie ją podać jako dodatek do dania głównego lub po prostu tak jak ja to często robię z grillowanym plastrem szynki dojrzewającej i pieczywem.
Jest to doskonały pomysł na ciepłą kolację.


Zapraszam was na przepis.







Składniki:

Kapusta pekińska średnia 1\2 szt.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Cebula 1 szt.
Groszek mrożony 1\2 szklanki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Lubczyk 1\2 łyżeczki.






Wykonanie:

Kroimy warzywa w paski, cebulę w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodajemy mrożony groszek i paprykę, dusimy kilka minut i dodajemy kapustę pekińską.
Całość razem mieszamy, dodajemy przyprawy i dalej dusimy pod przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać odrobiną wody.






Kapustka jest bardzo smaczna, na pewno wam przypadnie do gustu.

Smacznego :)

środa, 10 maja 2017

Zapiekane szparagi z szynką i serem


Pyszne i proste danie, znakomite w sezonie szparagowym.
Rozkoszujmy się ich smakiem, zostało nam już niewiele czasu, niebawem kończy się sezon na szparagi.
Przyrządzenie ich nie jest trudne, a warzywo to jest zdrowe i smaczne.



Zapraszam na przepis.







Składniki:

Szparagi zielone 500 g.
Szynka Serrano lub surowy chudy boczek 150-200 g.
Ser żółty 150-200 g.
sól.
Cukier.
Tłuszcz do wysmarowania naczynia.








Wykonanie:


Szparagi obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, zielone szparagi powinno gotować się 5 minut.
Przestudzone szparagi owijamy szynką i układamy w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym masłem.
Wstawiamy do piekarnika i lekko zapiekamy w 180 stopniach, w momencie, gdy szynka się lekko podrumieni, posypujemy całość tartym serem i wstawiamy ponownie na kilka minut do piekarnika.
Całość zapiekamy do momentu, aż ser się ładnie roztopi.









Szparagi mamy gotowe możemy podawać do stołu.

Smacznego :)

wtorek, 9 maja 2017

Kurczak w sosie koperkowym


Kurczak w sosie koperkowym - smaczne danie nie tylko dla miłośników drobiu.
Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią i bardzo często go przyrządzam. 
Jednak gdy już znudził się wam ciągle pieczony kurczak, to mam dla was bardzo prosty przepis na pysznego kurczaka w sosie,
jest on idealny z ziemniakami lub kaszą, można też go podać po prostu z pieczywem, tak jak ja to zrobiłam.
Jestem pewna, że smak tej potrawy sprawi wam wiele przyjemności :)



Zapraszam was na przepis.








Składniki:


Udka z kurczaka 2 szt.
Cebula 1 szt.
Koperek 1 pęczek.
Mąka 2 łyżki.
Śmietana 3 łyżki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Lubczyk 1 łyżeczka.





Wykonanie:

Kurczaka lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę, dodać sól i pieprz.
Dusić pod przykryciem podlewając wodą, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Dolać wodę tak, aby wywaru było około 3-4 szklanki, dodać lubczyk i zagotować.
Dokładnie rozprowadzić mąkę śmietaną i zimną wodą uważać, żeby nie powstały grudki.
Wlewamy mąkę ze śmietaną na gotujący się wywar i zagęszczamy sos, dodajemy pokrojony koperek i gotowe.
Gdyby sos wyszedł za gęsty, dolejcie odrobinę wody.





Ja uwielbiam kurczaka w sosie koperkowym i mam nadzieje, że wam również będzie smakował.


Smacznego :)


poniedziałek, 8 maja 2017

Frittata

  
Doskonała na weekendowe śniadanie, wtedy gdy mamy więcej wolnego czasu i możemy spokojnie delektować się pysznym śniadaniem z bliskimi.
Moja frittata jest bardzo kolorowa i smaczna a zapach, jaki się rozchodzi podczas przyrządzania, zwabi na śniadanie każdego nawet największego śpiocha :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Szynka lub inna wędlina. 100 g,
Jajka 2 szt.
Mleko 2 łyżki.
Ser żółty około 50 g.
Papryka czerwona 1\2 szt.
Szczypiorek mały pęczek.
Sól.
Pieprz.
Olej do podsmażenia.

                                                                             

    


Wykonanie:


Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i dokładnie łączymy trzepaczką, następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty żółty ser.
Całość przyprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę.










Szynkę kroimy w drobne paseczki i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem dusi, do momentu aż papryka stanie się lekko miękka.
Następnie zalewamy całość masą jajeczną, musimy całość lekko przemieszać, tak aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się na patelni, a jajka lekko ścięły.
Na koniec patelnię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut.












Frittata pięknie się zapiecze i jest gotowa do podania.

Smacznego :)