Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 29 czerwca 2017

Fasolka szparagowa z mięsem - szybki obiad


Fasolka szparagowa cieszy się w kuchni polskiej dużą popularnością, najbardziej znana jest gotowana fasolka z zasmażaną bułką tartą.
Jest też stałym gościem w większości jarzynowych zup, idealnie smakuje z lekkimi sosami.
Moja dzisiejsza propozycja to pożywne danie z fasolki szparagowej i mielonego mięsa.
Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)

Porcja takiej fasolki poprawi wam humor po ciężkim dniu :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Fasolka szparagowa 500 g.
Mięso mielone (ja użyłam szynki) 500 g.
Cebula 1 szt.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Pieprz.
Sól.
Olej.
Papryka słodka 1 łyżka.
Papryka ostra 1\2 łyżeczki
Lubczyk.
Natka pietruszki.






Wykonanie:


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę, słodką i ostrą podsmażyć następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
Do całości dodajemy mielone mięso i razem wszystko dusimy.







Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Całość dusimy przez chwilę, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody, do gotowego mięsa dodajemy odsączoną fasolkę i wszystko razem łączymy.








Przed podaniem potrawę posypuję siekaną pietruszką.


Smacznego :)


środa, 28 czerwca 2017

Galaretka z czerwonej porzeczki


Czerwona porzeczka.
Drobne dekoracyjne owoce zawierające mnóstwo potasu i witaminy C.
Jest wiele osób, które nie przepadają za tymi owocami, jednak przetworzona porzeczka jest bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem
do deserów i ciast.
Poniżej podam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)


Jeszcze taka mała ciekawostka.


Oprócz właściwości odżywczych czerwonej porzeczki, która jest bogata w przeciwutleniacze galaretkę z tego owocu, stosuje się miejscowo w leczeniu oparzeń.




Zapraszam na przepis.








Składniki:


Sok z czerwonej porzeczki 1 l.
Cukier 60 dkg.


Alternatywa dla zapracowanych :)


Sok z czerwonej porzeczki 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.






Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.




Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.


Smacznego :)

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Frużelina truskawkowa


Frużelina prościej owoce w żelu konsystencją przypominająca kisiel.
Jest to doskonały dodatek do deserów i ciast, jest również świetnym dodatkiem do kremów i ciepłych gofrów.
Podana na śniadanie kaszka manna czy owsianka z kleksem frużeliny przekona do jedzenia każdego malucha :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:


Truskawki 1 kg.
Cukier biały diamant 1,5 szklanki.
Sok z cytryny 1 szt.
Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate.
Zimna woda do rozrobienia mąki 50-100 ml.









Wykonanie:

Truskawki opłukać, oczyścić, większe pokroić na ćwiartki.
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na około 2 godziny aż puszczą sok.
Gotujemy, dodajemy sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękną, do gotującej się masy wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.






Gorącą frużelinę nakładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i przewracamy na kilka minut do góry dnem.
Można przez 5-10 minut pasteryzować.





Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową

niedziela, 25 czerwca 2017

Kurczak z ryżem-szybki obiad


Kurczak z ryżem jest to szybkie danie, które pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu w słoneczne dni.
I nikt nie będzie marudził, że nie ma obiadu jak u babci :)
tylko ze smakiem wszystko spałaszują :)





Zapraszam na przepis.






Składniki:

Pierś z kurczaka 1 szt.
Ryż basmati  100 g.
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Por kawałek.
Papryczka chilli mała 1 szt. (można pominąć).
Fasolka szparagowa zielona cięta 1 puszka.
Szczypior.
Natka pietruszki.
Lubczyk.
Pieprz.
Sól.
Olej.







Wykonanie:


Ryż ugotować według przepisu z opakowania.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w pół talarki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
Szczypior, natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy.
Z papryczki chilli usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę, pora i czosnek, nadal smażymy przez chwilę.






W następnej kolejności dodajemy paprykę, szczypior, lubczyk i natkę pietruszki.
Całość dusimy pod przykryciem, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody.





W momencie, gdy papryka zmięknie, dodajemy ugotowany ryż oraz fasolkę szparagową.
Całość podsmażamy, mieszając przez chwilę, gdy smaki się połączą danie mamy gotowe do podania.




Na koniec całość posypuję siekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


Warzywa bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasion po gotowy produkt ☺
Bonduelle - od 25 lat z Wami

sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto z czereśniami


Sezon na czereśnie mamy w pełni, niestety trwa zbyt krótko, dlatego nie możemy go przeoczyć.
Ja uwielbiam te owoce, a że jestem szczęśliwą posiadaczkom drzewa czereśniowego, to przez cały sezon zajadam się nimi.
Najbardziej lubię kompot i ciasta z czereśniami, dzisiaj jedno z takich ciast upiekłam, jest bardzo proste i bardzo smaczne :)




Zapraszam na przepis.









Składniki:


Jajka 4 szt.
Sól 1 szczypta.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Cukier 1,5 szklanki.
Olej 3\4 szklanki.
Jogurt 3\4 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki.
Kakao 3 łyżki + 2 łyżki jogurtu.
Czereśnie 500 g.







Wykonanie:


Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier partiami, dokładnie ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlewać cienką strużką do białek cały czas ubijając na średnich obrotach, następnie ubijając wlewać porcjami olej
i jogurt.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami, miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia.








2\3 ciasta wylewamy do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki jogurtu, miksujemy
i wykładany tworząc kleksy na jasnym cieście.
Na całość układamy równomiernie czereśnie.





Pieczemy 45 minut w 175 C.
Po upieczeniu posypujemy wierzch ciasta obficie cukrem pudrem.




Smacznego :)




czwartek, 22 czerwca 2017

Czereśnie pod kokosową kruszonką


Pyszności :)
nie wiem jak wy, ale ja jestem wielką fanką owoców zapiekanych pod kruszonką,
więc przygotowałam deser, który idealnie nadaje się na letni piknik.
Czereśnie plus kokosowa kruszonka zrobiona na bazie zdrowej margaryny Optima Omega 3
zaskoczą was swoim delikatnym smakiem i będziecie z chęcią do nich powracać :)


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Czereśnie 500 g.
Mąka 100 g.
Cukier 100 g.
Wiórki kokosowe 50 g.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Margaryna (Omega Optima 3)  100 g.






Wykonanie:

Czereśnie wydrylować i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
W misce wymieszać mąkę, kokos, cukier i cukier waniliowy.
 Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane owoce i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.



Smacznego :)



Optymalny wybór na piknik

środa, 21 czerwca 2017

Placki śniadaniowe


Mamy lato !!! Świeci słoneczko :) weekend niebawem, więc będzie więcej czasu na przygotowanie miłego słodkiego śniadania :)
A takie placki  podane do dobrej kawy w promieniach porannego słońca będą początkiem miłego weekendu :)




Zapraszam na przepis.








Składniki:

Mąka pszenna 225 g.
Mleko 300 ml.
Jajka 2 szt.
Sól 1 szczypta.
Masło stopione 30 g.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.





Wykonanie:


Wszystkie składniki łączymy w misce mikserem na jednolitą masę i odstawiamy na 20 minut.
Po upływie tego czasu smażymy na małej patelni na niewielkiej ilości masła.




Z podanych proporcji wychodzi od 8 do 10 placków.
Placki podałam z domowym dżemem truskawkowym (przepis tutaj), doskonale też smakują z syropem klonowym,
domowym sosem owocowym mamy akurat świeże truskawki lub po prostu posypać cukrem pudrem.




Smacznego :)


wtorek, 20 czerwca 2017

Pasta śledziowa z suszonymi pomidorami


Piękna pogoda zachęca nas do urządzania pikników a co za tym idzie :) oczywiście przyrządzanie pysznych przekąsek piknikowych.
Przygotowałam dzisiaj smaczną pastę śledziową na bazie margaryny Optima Omega 3.
Zapewniam, że bułka ziarnista posmarowana taką pastą zniknie w mgnieniu oka:)


Zapraszam na przepis.





Składniki:


Śledzie matiasy  2 płaty.
Suszone pomidory 6-8 szt.
Szczypior 1 pęczek.
Margaryna "Optima Omega 3"   2 czubate łyżki.
Pieprz do smaku.
Sól o ile zajdzie potrzeba, śledzie są dość słone.





Wykonanie:

Śledzie, pomidory i szczypior drobno kroimy, dodajemy masło i całość rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.
Przyprawiamy pieprzem i pasta gotowa:)





Posmarowane kanapki dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego :)

Optymalny wybór na piknik

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Murzynek


Zwykły swojski murzynek z polewą.
Zawsze się udaje i bardzo szybko znika, jest przepyszny, długo zachowuje świeżość.
Jeżeli wolicie wersję bardziej wilgotną to ciasto polewamy polewą podstawową, która jest rzadsza i ciasto nasiąknie płynem czekoladowym.
Przy wersji mniej wilgotnej do polewy podstawowej dodaję czekoladę i polewa jest idealnie czekoladowa.
Ciasto w obu wersjach jest bardzo smaczne i puszyste.



Zapraszam na przepis.





Składniki:


Margaryna 375 g.
Cukier biały diamant2 i 1\4 szklanki.
Kakao 6 łyżek.
Woda 1,5 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Czekolada gorzka 100 g.






Wykonanie:


Do garnka wlać wodę, włożyć tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i kakao, mieszając podgrzewać aż tłuszcz i cukier się rozpuści, a składniki dobrze połączą.
Doprowadzić do wrzenia.
Z  powstałego płynu odlać 3\4 szklanki polewy.
Polewę ostudzić.
Resztę płynu również ostudzić i zmiksować, dodając kolejno porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jaka.
Masę wylewamy na wysmarowaną blachę 20 X 30 cm.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w 160 C.
Przy wersji bardziej wilgotnej jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą podstawową, która jest dość płynna, polewamy w formie, wówczas polewa wsiąka i murzynek nabiera wilgoci.
Ja tym razem użyłam polewy z dodatkiem 100 g czekolady, wersja druga.
Do odlanej polewy dodaję gorzką czekoladę, podgrzewam całość, energicznie mieszając, aż składniki idealnie się połączą, również polewamy ciepłe ciasto.




Polewę z dodatkiem czekolady możemy zdobić cukiereczkami, przy polewie podstawowej nie polecam, cukiereczki się rozpłyną.



Tak jak już wspomniałam zwykły prosty murzynek, ale jaki pyszny :)

Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru, który używany jest w naszej kuchni do wypieku ciast, deserów oraz przepysznych przetworów
znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową

niedziela, 18 czerwca 2017

Dżem truskawkowy


Wiem, że nie jest to żadna tajemna procedura ze starych zeszytów :)
jednak mimo to zachęcam was do zrobienia takiego dżemu.
Prosty i szybki dżem truskawkowy, łatwa wersja dla zapracowanych gospodyń.
Truskawki rozdrabniam blenderem na mus, z którego powstaje przepyszny dżemik uwielbiany przez małych i dorosłych :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:



Truskawki 1 kg
Cukier biały diamant 350 g.
Żelfix 3:1 1 sztuka.







Wykonanie:


Opłukane i oczyszczone owoce rozdrabniam blenderem na jednolity mus następnie dodaję żelfix, zagotowuję całość, dodaję cukier biały i również zagotowuję.(Postępuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu żelfixu).







Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam odstawiam na kilka minut do góry dnem, następnie odwracam i gotowe.










Dżem ma konsystencję puszystego musu, jest przepyszny, polecam szczególnie tym osobą, które wolą dżemy bez kawałków owoców.

Smacznego:)



Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/


Cukier z głową