Jest to jeden z przepisów na domowe nalewki, który warto wypróbować.
Trunek ten jest wyjątkowo delikatny, aromatyczny, klarowny o pięknej barwie i pełen smaku letnich truskawek.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Truskawki 1 kilogram.
Cukier 600 gram.
Alkohol 50% 1,5 - 2 litrów.
Wykonanie:
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoja warstwami, przesypując cukrem.
Następnie zalewamy alkoholem, całość odstawiamy na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po 3 tygodniach zlewamy nalewkę, usuwamy owoce i filtrujemy przez gazę.
Nalewka powinna dojrzewać 2-3 miesiące.
Smacznego 😊
Ciekawy przepis. Proste a pewnie bardzo smaczne. Jednak to czekanie musi być najgorsze :D
OdpowiedzUsuńPyszna i myślę że czekanie spokojnie można odpuścić :)
Usuń