Jeszcze nie nacieszyliśmy się letnim słonkiem, a już plony z przydomowych ogródków przypominają nam o zimie.
Pierwsze dżemy i galaretki już za nami, następne w kolejce do zawekowania są ogórki i sałatki warzywne.
Dzisiaj podam wam przepis na sałatkę z cukinii i ogórków, jest pysznym dodatkiem do obiadu i domowych hamburgerów.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Cukinia 4 kg.
Ogórki 1,5 kg.
Papryka ja użyłam różnych kolorów 3 szt.
Cebula 0,5 kg.
Czosnek 1 główka.
Pęczek koperku zielonego.
Sól 2-3 łyżki.
Ziele angielskie 1 łyżka.
Pieprz czarny ziarna 1 łyżka.
Gorczyca 1 łyżka.
Zalewa:
Woda 3,5 szklanki.
Ocet 10% 1 szklanka.
Cukier 0,5 szklanki.
Sól 1 łyżka.
Olej 1 szklanka.
Wykonanie:
Z cukinii wydrążyć środki i pokroić w plasterki, ogórki też kroimy w plasterki.
Cebule i paprykę kroimy w paski, czosnek rozgniatamy.
Pokrojone warzywa zasolić dwoma łyżkami soli wymieszać i odstawić na godzinę.
Po upływie godziny warzywa puszczą sok, całość odciskamy, a odsączony płyn wylewamy.
Przygotować zalewę.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować, gorącą zalewą zalewamy odciśnięte warzywa, dodajemy posiekany koperek, pieprz, ziele angielski, gorczycę i olej, dokładnie mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na pół godziny, następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.
Smacznego :)
Jak kolorowo na talerzu, koniecznie trzeba będzie się zaopatrzyć w takie słoiczki na zimę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba :) polecam :)
UsuńTakie sałatki uwielbiam :) Są idealne do obiadu :)
OdpowiedzUsuń