Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Ogórki kanapkowe

Takie specjalne, kanapkowe złote plastry, są one obowiązkową pozycją w mojej spiżarni. 
Smakowite, wymyślne ogórasy o słodko kwaśnym posmaku są idealnym dodatkiem do kanapek i domowych burgerów.

Pozycja godna polecenia :)



Zapraszam na przepis.



Ogórki kanapkowe







Składniki:

Ogórki 2 kilogramy.
Woda 3 szklanki.
Ocet 2 szklanki.
Cukier 2,5 szklanki.
Sól 2 łyżki.
Kurkuma 1 łyżka.
Czosnek 2-3 ząbki.
Papryka chilli 1 szczypta.

Do każdego słoika.

Gorczyca 1 łyżeczka.
Ziele angielskie 2-3 ziarna.
Pieprz czarny około 10 ziaren.



Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry o grubości około 0,5 centymetra.
Na dno każdego słoika wkładamy gorczycę, pieprz i ziele angielskie, następnie układamy ciasno plastry ogórków.












Do wody dodajemy ocet, cukier, sól, kurkumę, czosnek i paprykę, zalewę doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu wyjmujemy czosnek z zalewy.
Gorącą zalewą napełniamy słoiki, mocno zakręcamy, następnie pasteryzujemy 7-8 minut.










Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz