Takie specjalne, kanapkowe złote plastry, są one obowiązkową pozycją w mojej spiżarni.
Smakowite, wymyślne ogórasy o słodko kwaśnym posmaku są idealnym dodatkiem do kanapek i domowych burgerów.
Pozycja godna polecenia :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ogórki 2 kilogramy.
Woda 3 szklanki.
Ocet 2 szklanki.
Cukier 2,5 szklanki.
Sól 2 łyżki.
Kurkuma 1 łyżka.
Czosnek 2-3 ząbki.
Papryka chilli 1 szczypta.
Do każdego słoika.
Gorczyca 1 łyżeczka.
Ziele angielskie 2-3 ziarna.
Pieprz czarny około 10 ziaren.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plastry o grubości około 0,5 centymetra.
Na dno każdego słoika wkładamy gorczycę, pieprz i ziele angielskie, następnie układamy ciasno plastry ogórków.
Do wody dodajemy ocet, cukier, sól, kurkumę, czosnek i paprykę, zalewę doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu wyjmujemy czosnek z zalewy.
Gorącą zalewą napełniamy słoiki, mocno zakręcamy, następnie pasteryzujemy 7-8 minut.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz