Baranek wielkanocny to obowiązkowy element każdego wielkanocnego stołu.
Jest symbolem samego Chrystusa i przypomina nam o jego czystości, dobroci i posłuszeństwie.
Baranek pojawił się w polskim koszyczku wielkanocnym, dopiero w siedemnastym wieku i w zależności od zamożności gospodarstwa, robiono go z masła, cukru, ciasta i marcepana.
Mój baranek jest z masła, tak samo, jak kiedyś robiono go w ubogich wiejskich domach.
Zapraszam.
Składniki:
Masło 1 kostka.
Liście laurowe 2 sztuki.
Pieprz 2 ziarenka.
Papryka czerwona 1 szczypta.
Szczypiorek.
Wykonanie:
Dobrze schłodzone masło dzielimy na połowę, z jednej części wykrawamy głowę z szyją i ustawiamy na talerzyku, następnie resztę masła trzemy na tarce o drobnych oczkach i formujemy tułów baranka.
Na końcu robimy barankowi uszy z liści, oczy z pieprzu i pudrujemy nosek papryką, talerzyk posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz