Tort kajmakowy z masą budyniową i mandarynkami jest rewelacyjną propozycją.
Słodycz kajmaku nie dominuj, niezbyt słodka masa budyniowa i mandarynki doskonale się z nim uzupełniają.
Przygotujcie się na smak, do którego będziecie chętnie wracać.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Biszkopt.
Jajka 7 szt.
Drobny cukier 1 szklanki.
Mąka pszenna 1 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\3 szklanki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie- ja daję dla pewności).
Drobny cukier 1 szklanki.
Mąka pszenna 1 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\3 szklanki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie- ja daję dla pewności).
Masa budyniowa.
Mleko 1 litr.
Budyń waniliowy 3 sztuki.
Cukier 3 łyżki.
Masło lub margaryna Kasia 250 gram.
Dodatkowo
Kajmak 1 puszka.
Mandarynki 2 puszki.
Cytryna 1 sztuka.
Czekoladki do dekoracji i sezamki.
Wykonanie:
Biszkopt.
Forma 23-24 cm dno wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować blachy.
Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt, z którego mamy trzy blaty na tort.
Mąkę przesiewamy, łączymy razem obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier, ciągle ubijając, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na małych obrotach miksera.
Wyłączamy mikser i dodajemy partiami mieszankę mąk i proszku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, biszkopt pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu formę z gorącym biszkoptem upuszczamy na blat z wysokości 50 cm, czynność ta powoduje pękanie pęcherzyków powietrza i wyrównanie ciasta.
Z podanych proporcji wychodzi duży biszkopt, z którego mamy trzy blaty na tort.
Masa budyniowa.
Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości mleka.
Do pozostałego mleka dodajemy cukier i gotujemy, na wrzące mleko wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy do gęstości, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy partiami budyń i ubijamy mikserem na puszystą masę.
Masę kajmakową przekładamy z puszki do miseczki i dokładnie ucieramy rózgą na jednolity krem.
Mandarynki odcedzamy z syropu, do syropu dodajemy sok z cytryny.
Biszkopt kroimy na trzy blaty, każdy blat lekko nasączamy syropem mandarynkowo cytrynowym, następnie smarujemy masą budyniową, na którą niedbale wyciskamy masę kajmakową i układamy mandarynki, przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy w ten sam sposób.
Boki tortu smarujemy masą budyniową, wierzch polewamy pozostałym karmelem około 1\3 puszki.
Tort w takiej formie odstawiam do lodówki na jakieś 2 godziny, a dopiero potem dekoruję resztką masy budyniowej, czekoladkami i mandarynkami.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz