Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 20 lutego 2018

Drożdżowe rogaliki bliźniaczki

Dobre drożdżowe ciasto to naprawdę nie jest żaden wyczyn.
Wystarczy, że nie będziecie łamać starych sprawdzonych zasad, no i może jeszcze odrobina chęci z waszej strony,
a sami zobaczycie, że zapach pysznego drożdżowego ciasta często będzie gościł w waszym domu.
Po pierwsze, wszystkie składniki ciasta muszą być w tej samej pokojowej temperaturze.
I po drugie, ciasto drożdżowe musicie bardzo dobrze wyrobić :)
A to oznacza, że ciasto musi być gładkie, lśniące, ma lekko odchodzić od dna miski i musi posiadać dużo pęcherzyków powietrza :)
Jak te zasady spełnicie to już żadna drożdżówka nie będzie dla was zmorą :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:


Mąka pszenna 650 gram.
Cukier 125 gram.
Mleko letnie 250 mililitrów.
Jajko 1 sztuka.
Żółtka 2 sztuki.
Masło roztopione i przestudzone 100 gram.
Drożdże świeże 30 gram.
Cukier waniliowy 2 łyżeczki.
Sól 1\2 łyżeczki.
Marmolada owocowa.










Wykonanie:


Drożdże kruszymy do miski, następnie dodajemy około 1 łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleka i 1 łyżkę mąki.
Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, mleko, jajko i żółtka.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia i na końcu dodajemy roztopione, przestudzone masło.
Dokładnie mieszamy w misce łyżką aż się połączy masło z ciastem.
Następnie wyjmujemy ciasto z miski i dokładnie wyrabiamy na stolnicy, lekko podsypując mąką.
Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić nie może kleić się do rąk, musi z łatwością odchodzić od ręki.









Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Miskę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło po 30 minutach ciasto w misce ponownie lekko przerabiamy.
Po odpowietrzeniu ciasto przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.









Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko przerabiamy, następnie formujemy kulę, którą dzielimy na cztery części.
Z każdej części formujemy kulkę i wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.
Placek kroimy na 12 trójkątów, przy szerszej części nakładamy łyżeczką marmoladę i zwijamy małe rogaliki.








Rogaliki układamy na blachę wysmarowaną masłem w niewielkich odstępach,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 165 st.C piekarnika na 20-30 minut.











Z podanych proporcji wychodzi dwie blachy pysznych pulchniutkich rogalików.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz