Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 12 września 2020

Seler marynowany

Brzydka i pryszczata powierzchowność selera skrywa smaczne wnętrze
Które w bardzo prosty sposób możemy przetworzyć w pyszny dodatek do sałatek i surówek. 
Seler marynowany to jeden z ostatnich moich przetworów tego lata, o którym nie mogłam zapomnieć i zachęcić was do wypróbowania tego specjału.


Zapraszam na przepis.





Seler marynowany





Składniki:

Seler 4 duże bulwy.
Zalewa.
Woda 7 szklanek.
Cukier 1 szklanka.
Ocet 10% 1 szklanka
Sól 2 łyżki.


Wykonanie:

Seler oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, wkładamy seler do gorącej zalewy i gotujemy razem około 5 minut.




Następnie napełniamy selerem słoiczki, uzupełniamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.



Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz