Brzydka i pryszczata powierzchowność selera skrywa smaczne wnętrze
Które w bardzo prosty sposób możemy przetworzyć w pyszny dodatek do sałatek i surówek.
Seler marynowany to jeden z ostatnich moich przetworów tego lata, o którym nie mogłam zapomnieć i zachęcić was do wypróbowania tego specjału.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Seler 4 duże bulwy.
Zalewa.
Woda 7 szklanek.
Cukier 1 szklanka.
Ocet 10% 1 szklanka
Sól 2 łyżki.
Zalewa.
Woda 7 szklanek.
Cukier 1 szklanka.
Ocet 10% 1 szklanka
Sól 2 łyżki.
Wykonanie:
Seler oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, wkładamy seler do gorącej zalewy i gotujemy razem około 5 minut.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, wkładamy seler do gorącej zalewy i gotujemy razem około 5 minut.
Następnie napełniamy selerem słoiczki, uzupełniamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz