Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 22 października 2017

Pigwa do herbaty na zimę

Pigwa to jedno z pierwszych hodowanych przez człowieka drzew, które rodzi piękne złote i obłędnie pachnące owoce.
Bardzo polecam ten wspaniały owoc, zapewni on wam solidną dawkę witamin na zimowe dni.
Wielu nie wie co zrobić z tym nieprzystępnym twardym owocem, więc pomyślałam, że zaproponuję wam pigwę w miodzie do herbaty.
Dopóki nie spróbujecie tego rarytasu, nie przekonacie się o jego właściwościach i doskonałym smaku
a kto spróbuje takiej herbatki z pigwą, ten przepadł :)



Zapraszam na przepis:








Składniki:


Pigwa 1 kilogram.
Sok z cytryny 1 sztuki.
Miód 1 szklanka (miód można zastąpić cukrem).
Woda 1 szklanka.











Wykonanie:


Pigwę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i drobno kroimy owoce.
Do garnka wrzucamy pigwę, dodajemy wodę, sok cytrynowy i miód, całość razem mieszamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zagotowaną pigwę przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz