Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Rolada z kaczki

Kaczka jako rolada jest wyjątkowym daniem na wyjątkowe uroczystości. 
Rolada jest bardzo smaczna, możemy podawać ją na gorąco, jak i na zimno.
Dodatkowo w roladzie użyłam piersi z kurczaka, która doskonale prezentuje się w połączeniu z ciemniejszym mięsem kaczki, tworząc efektowny marmurek.



Zapraszam na przepis.





Rolad z kaczki






Składniki.

Kaczka 1 sztuka.
Piersi z kurczaka 2 sztuki.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Gałka muszkatołowa.
Tymianek.
Marchewka na dno brytfanny.











Wykonanie.


Kaczkę wyluzować dokładny opis tej czynności znajdziecie tutaj, przy roladzie jest to o tyle łatwiejsze, że kaczkę możemy rozciąć wzdłuż grzbietu.
Pierś kaczki nadcinamy na połowy i rozkładamy, następnie całą kaczkę dokładnie nacieramy przyprawami i solą, zwijamy i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia piersi z kurczaka rozcinamy każdą na dwie części i układamy na płacie kaczki, uzupełniając miejsca, które zawierają, miej mięsa.











Kaczkę mocno zwijamy i związujemy sznurkiem, dno brytfanny wykładamy marchewką i układamy na niej roladę.
Pieczemy ją w 160-175 st.C czas pieczenia jest uzależniony od wielkości naszej rolady, moja była dość duża i piekłam ją około 2 godzin, podczas pieczenia polewamy wierzch rolady (2-3 razy) wytopionym tłuszczem z kaczki.
Po upieczeniu pozbywamy się sznurka i możemy podawać roladę na gorąco.













Smacznego😊





1 komentarz: