Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 8 czerwca 2018

Kompot z czereśni na zimę

Kompoty owocowe to symbol polskiej kuchni.
Niestety w wielu domach zostały wyparte przez kolorowe napoje w plastikowych butelkach, ale czy słusznie ???
Powinniśmy wprowadzić go ponownie do domowego menu, chociażby ze względu na dzieci.
Jest idealny na każdą okazję i na każdą porę roku, a zrobiony z owoców z własnego sadu jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zdrowy.
Czereśnie to bardzo wyczekiwane owoce, szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko, jednak przy odrobinie chęci możemy cieszyć się tymi owocami również w okresie zimowym :)



Zapraszam na przepis.




Kompot z czereśni na zimę



Składniki:


Czereśnie.

Syrop.

Woda 3 litry.
Cukier 1 kilogram.






Z wody i cukru gotujemy syrop.
Owoce oczyścić, umyć i ułożyć w wyparzonych słoikach do 2\3 wysokości, następnie owoce zalewamy gorącym syropem,
mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20-25 minut.





Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do momentu, aż wystygną.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz