Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 6 czerwca 2018

Jarmuż z czosnkiem

Jarmuż jest to jedna z najstarszych odmiana kapusty, posiada delikatne listki o lekko orzechowym smaku.
Ważne, aby podczas przygotowania jarmużu pozbawić go twardej pręgi, która jest dość łykowata i może popsuć nam całe danie.
Uznawany jest, za jedno z najzdrowszych warzyw świata co dla mnie jest wystarczającym powodem, żeby przekonać was do tego warzywa :)




Zapraszam  na przepis.





Jarmuż z czosnkiem





Składniki:


Jarmuż 250 gram.
Czosnek 2-3 ząbki lub 2 młode czosnki.
Oliwa.
Sól.
Pieprz.









Wykonanie:


Jarmuż pozbawić łykowatej pręgi ze środka liścia i pokroić w paski.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek i pokrojony jarmuż, dusimy razem na patelni przez kilka minut,
aż warzywo zmięknie, a smaki się połączą.
Przyprawiamy do smaku pod koniec duszenia.
Najsmaczniejszy jest jarmuż zbierany po przymrozkach, ale ja chętnie też przyżądzam młode wiosenne listki.










Jarmuż podałam z sadzonym jajkiem, doskonale też pasują młode ziemniaczki.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz