Bardzo delikatny w smaku patison jest uniwersalnym warzywem w naszej kuchni.
Z powodzeniem możemy go smażyć, dusić czy robić z niego sałatki, jest świetnym dodatkiem do gulaszu i warzywnych potrawek.
Patison to również idealne warzywo na marynaty, które pozwolą nam zachować jego smak na zimę.
Poniżej znajdziecie przepis właśnie na jedną z takich marynat.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Patisony 1 kg.
Koper zielony 1 pęczek.
Pietruszka zielona 1 pęczek.
Liście selera 1 pęczek.
Papryczka chilli 1 strąk.
Czosnek 8-10 ząbków.
Do każdego słoika 1 łyżka soli (na litrowy słoik 1 łyżka soli).
Zalewa.
Woda 1 litr.
Ocet 5 łyżek.
Cukier 3 łyżki.
Wykonanie:
Patisony myjemy, odkrawamy czubek i ogonek, następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5-7 minut.
Kroimy drobno koperek, papryczkę chilli i czosnek wrzucamy wszystko do miseczki i razem mieszamy.
Liście selera i pietruszki kroimy drobno i razem mieszamy w drugiej miseczce.
Odlewamy wodę z patisonów, następnie na dno każdego słoika wkładamy warstwę siekanej zieleniny, warstwę patisonów,
po łyżce siekanego kopru z czosnkiem i papryczką, następnie zaczynamy od zieleniny i tak na zmianę.
Na wierzch każdego słoika dajemy warstwę zieleniny i sypiemy 1 łyżkę soli, ja kładę jeszcze mały liść selera.
Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy słoik.
Pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego :)
Jadłam patisony marynowane i bardzo mi smakowały. Dziękuję za przepis, wykorzystam 😊
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) pozdrawiam :)
Usuń