Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 16 sierpnia 2018

Marynowane patisony z chilli

Bardzo delikatny w smaku patison jest uniwersalnym warzywem w naszej kuchni.
Z powodzeniem możemy go smażyć, dusić czy robić z niego sałatki, jest świetnym dodatkiem do gulaszu i warzywnych potrawek.
Patison to również idealne warzywo na marynaty, które pozwolą nam zachować jego smak na zimę.
Poniżej znajdziecie przepis właśnie na jedną z takich marynat.


Zapraszam na przepis.






Składniki:

Patisony 1 kg.
Koper zielony 1 pęczek.
Pietruszka zielona 1 pęczek.
Liście selera 1 pęczek.
Papryczka chilli 1 strąk.
Czosnek 8-10 ząbków.

Do każdego słoika 1 łyżka soli (na litrowy słoik 1 łyżka soli).

Zalewa.

Woda 1 litr.
Ocet 5 łyżek.
Cukier 3 łyżki.









Wykonanie:


Patisony myjemy, odkrawamy czubek i ogonek, następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5-7 minut.





Kroimy drobno koperek, papryczkę chilli i czosnek wrzucamy wszystko do miseczki i razem mieszamy.
Liście selera i pietruszki kroimy drobno i razem mieszamy w drugiej miseczce.






Odlewamy wodę z patisonów, następnie na dno każdego słoika wkładamy warstwę siekanej zieleniny, warstwę patisonów,
po łyżce siekanego kopru z czosnkiem i papryczką, następnie zaczynamy od zieleniny i tak na zmianę.






Na wierzch każdego słoika dajemy warstwę zieleniny i sypiemy 1 łyżkę soli, ja kładę jeszcze mały liść selera.
Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy słoik.
Pasteryzujemy 15 minut.








Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jadłam patisony marynowane i bardzo mi smakowały. Dziękuję za przepis, wykorzystam 😊

    OdpowiedzUsuń