Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 9 czerwca 2018

Babka z czereśniami

Sezon czereśniowy jest to miły zwiastun lata, wakacji i mam nadzieję pięknej słonecznej pogody :)
Na powitanie tej wspaniałej pory roku przynoszę wam pachnącą babkę pełną rumianych i soczystych czereśni.
Taki deser na pewno sprawi przyjemność waszej rodzinie podczas leniwego popołudnia w ogrodzie.



Zapraszam na przepis.




Babka z czereśniami






Składniki:


Mąka pszenna 1 1\2 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\2 szklanki.
Cukier 3\4 szklanki.
Olej 1 szklanka.
Jajka 4 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier waniliowy 2 łyżeczka.
Czereśnie bez pestek 450 gram.






Wykonanie:


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę, dodać olej i razem miksować.
Następnie połączyć obie mąki z  proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać partiami do ubitej masy całość łączymy,
delikatnie mieszając łyżką.






Czereśnie wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki, podrzucamy w misce tak długo, aż mąka otoczy ładnie czereśnie.
Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.







Przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy przez 40-45 minut w 180 C.















Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz