Na powitanie tej wspaniałej pory roku przynoszę wam pachnącą babkę pełną rumianych i soczystych czereśni.
Taki deser na pewno sprawi przyjemność waszej rodzinie podczas leniwego popołudnia w ogrodzie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka pszenna 1 1\2 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\2 szklanki.
Cukier 3\4 szklanki.
Olej 1 szklanka.
Jajka 4 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier waniliowy 2 łyżeczka.
Czereśnie bez pestek 450 gram.
Wykonanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę, dodać olej i razem miksować.
Następnie połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać partiami do ubitej masy całość łączymy,
delikatnie mieszając łyżką.
Czereśnie wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki mąki, podrzucamy w misce tak długo, aż mąka otoczy ładnie czereśnie.
Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy przez 40-45 minut w 180 C.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz