Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 21 czerwca 2019

Pasteryzowany szczaw na zimową szczawiówkę

Pierwsza wiosenna zupa szczawiowa zjadana jest z wielkim smakiem, zwiastuje ona nadejście pierwszych młodych warzyw,
których tak niecierpliwie wyczekujemy.
Nadmiar tych niepozornych zielonych listków, postanowiłam zakonserwować, żeby muc w zimowe dni cieszyć się smakiem letniej szczawiówki.



Zapraszam na przepis.





Pasteryzowany szczaw na zimową szczawiówkę





Składniki:

Listki szczawiu 200 gram.
Sól kamienna 1 czubata łyżeczka.
Woda przegotowana ostudzona 1\4 szklanki.







Wykonanie:


Oczyszczone listki szczawiu, bez ogonków i plam, dokładnie płuczemy i osuszamy.
Następnie drobno kroimy i wkładamy do miski, solimy i lekko mieszając, uciskamy.






Szczaw wkładamy do słoika, ugniatając szczelnie, następnie zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.





Z podanych proporcji wychodzi jeden słoiczek szczawiu na zupę.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz