Dla mnie jest to idealne ciasto na upalne dni, wilgotny ser i orzeźwiające owoce w galaretce, rewelacja, polecam :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe.
Mąka 1 szklanka.
Jajka 5 sztuk.
Cukier 1\2 szklanki.
Olej 1\2 szklanki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Masa serowa.
Ser z wiaderka 1 kilogram.
Cukier 3\4 szklanki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Jajka 2 sztuki.
Masło 200 gram.
Budynie waniliowe 3 sztuki.
Mleko 1 szklanka.
Na wierzch ciasta.
Truskawki
Galaretki czerwone 3 sztuki.
Woda 1 litr.
Wykonanie:
Biszkopt na spód ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, oliwę i ubijamy na jednolitą masę.
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do blachy 24 x 28 centymetrów, wyłożonej papierem i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 s C.
Masa serowa.
Na małym ogniu rozpuszczamy w garnku masło z cukrem i dodajemy ser, lekko gotujemy.
W innym naczyniu rozprowadzamy budynie z jajkami i mlekiem, dokładnie mieszamy.
Następnie wlewamy do masy serowej i razem gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje.
Wierzchnią część ciasta (tylko przypieczoną skórkę) lekko ścinamy nożem.
Na przygotowany biszkopt wylewamy gorący ser, wyrównujemy wierzch i układamy na całości przekrojone na połówki truskawki.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody i studzimy, w momencie, gdy zacznie lekko krzepnąć, zalewamy wierzch ciasta.
Wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego skrzepnięcia galaretki.
Z podanych proporcji wychodzi solidna blacha pysznego ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz