Wyjątkowy smak i przepiękny kolor dżemu będzie kusił was nieustannie.
Owoc ten jest nie słusznie pomijany w naszych przetworach, ponieważ świetnie smakuje jako dżem i kompot.
Czereśnie zawierają mało pektyny więc robiąc naturalny dżem bez dodatków żelujących musimy wzbogacić je o sok z czerwonej porzeczki.
Jednak gdy zdecydujecie się na żelfix to spokojnie poradzi on sobie z tym problemem :)
Wspomnę jeszcze o jednej z wielu zalet tego wdzięcznego owocu, która na pewno zachęci was do wstawienia kilku czereśniowych słoiczków do swojej spiżarki.
Czereśnie zawierają więcej jodu niż dorsz i wiele innych ryb morskich w 100 gramach czereśni znajdziecie 330 miligramów jodu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Czereśnie 1 kilogram.
Sok z czerwonych porzeczek 1 szklanka.
Cukier 60 dekagramów.
Wersja z żelfixem
Czereśnie
Żelfix 1:3
Wykonanie:
Czereśnie umyć, oddzielić szypułki i pestki.
Sok z czerwonej porzeczki zagotować z cukrem, syrop zszumować i dodać czereśnie.
Po kilku minutach gotowania dżem odstawić na 2-3 godziny, a następnie gotować do właściwej gęstości.
Gorący dżem nakładamy do słoików i zakręcamy.
Wersję z żelfixem przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu żelfixu, nie będę ukrywała, że jest o niebo szybsza w przygotowaniu
i zawiera, o połowę miej cukru.
Smacznego :)
Owoc ten jest nie słusznie pomijany w naszych przetworach, ponieważ świetnie smakuje jako dżem i kompot.
Czereśnie zawierają mało pektyny więc robiąc naturalny dżem bez dodatków żelujących musimy wzbogacić je o sok z czerwonej porzeczki.
Jednak gdy zdecydujecie się na żelfix to spokojnie poradzi on sobie z tym problemem :)
Wspomnę jeszcze o jednej z wielu zalet tego wdzięcznego owocu, która na pewno zachęci was do wstawienia kilku czereśniowych słoiczków do swojej spiżarki.
Czereśnie zawierają więcej jodu niż dorsz i wiele innych ryb morskich w 100 gramach czereśni znajdziecie 330 miligramów jodu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Czereśnie 1 kilogram.
Sok z czerwonych porzeczek 1 szklanka.
Cukier 60 dekagramów.
Wersja z żelfixem
Czereśnie
Żelfix 1:3
Wykonanie:
Czereśnie umyć, oddzielić szypułki i pestki.
Sok z czerwonej porzeczki zagotować z cukrem, syrop zszumować i dodać czereśnie.
Po kilku minutach gotowania dżem odstawić na 2-3 godziny, a następnie gotować do właściwej gęstości.
Gorący dżem nakładamy do słoików i zakręcamy.
Wersję z żelfixem przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu żelfixu, nie będę ukrywała, że jest o niebo szybsza w przygotowaniu
i zawiera, o połowę miej cukru.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz