Melisa jest to wyjątkowe ziele, które dobrze smakuje, jak również, jest skuteczne w wielu schorzeniach
i to właśnie na jego bazie stworzymy leczniczą nalewkę.
Melisówka doskonale sprawdza się w zaburzeniach rytmu serca i trawienia, wyrównuje ciśnienie tętnicze krwi.
Oraz stanowi sprawdzony środek uspakajający.
Już od starożytności uważano, że melisa zapewnia długie zdrowie i życie.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Melisa całe gałązki 15-20 sztuk.
Spirytus 0,5 litra.
Cukier 250 gram.
Woda 0,5 litra.
Wykonanie:
Melisę dokładnie płuczemy i obrywamy zdrowe i nieuszkodzone listki.
Listki wkładamy do słoja, spirytus rozcieńczamy połową wody i zalewamy melisę w słoju, dobrze, aby płyn przykrył zioła.
Słój odstawiamy na trzy dni w ciepłe i ciemne miejsce.
Po trzech dniach przecedzamy alkohol i dokładnie wyciskamy zioła.
Pozostałą ilość wody zagotowujemy z cukrem, powstały syrop studzimy i mieszamy z przecedzonym alkoholem.
Nalewka którą, uzyskamy, jest aromatyczna i bardzo smaczna.
Możemy od razu się nią delektować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz