Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pulpety z kiszoną kapustą w sosie pomidorowym


Dzisiaj moje pulpety z kiszoną kapustą, stary sprawdzony przepis, doskonałe danie na ciepło.
Pulpety można przygotować wcześniej, przed podaniem zalać sosem i zapiec.
Potrawę trochę odchudziłam, używając chudego mięsa z szynki, sos do zapiekania zrobiłam wyłącznie z przyprawionego soku pomidorowego.
Danie jest bardzo smakowite polecam :)



Zapraszam was na przepis.









Składniki:

Mięso mielone 1,5 kg.
Kapusta kiszona 500 g.
Jajka 4 szt.
Cebula 2 szt.
Sól.
Pieprz.
Pikantna mieszanka przypraw.
Papryka słodka.
Lubczyk 2 łyżki.
Olej do smażenia.
Sok pomidorowy.










Wykonanie:

Kapustę obgotować, odcisnąć i drobno posiekać, cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.
Do mielonego mięsa dodać przygotowaną kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, lubczyk i przyprawić do smaku.
 Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie formujemy małe pulpeciki - kotleciki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju z obu stron.












Z podanych składników wyszło mi 41 małych kotlecików, które częściowo zamrożę i będę miała przygotowane do zapiekania.
Prezentowana porcja na zdjęciu składa się z sześciu kotlecików, które zalałam 1,5 szklanki soku pomidorowego przyprawionego solą i pieprzem.
Zapiekałam całość w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Sok pomidorowy pięknie zgęstniał i powstał pyszny sos.
Jeżeli będziecie mieli ochotę, to do soku można dodać 2-3 łyżki śmietany i zapiec.
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.






Smacznego:)