Turecki Borek to zdecydowanie moje klimaty :)
Pierwszy raz przyrządziłam tę potrawę i bardzo nam smakowała, następnym razem wypróbuję wersję z innym nadzieniem.
Cieniutkie jak pergamin ciasto, wypełnione smakowitym farszem po wyjęciu z pieca cudownie chrupiące.
To jest właśnie to świeże, smaczne i znika od ręki :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto filo 1 opakowanie.
Woda do smarowania ciasta.
Farsz:
Szpinak 800 gram.
Ser feta 200 gram.
Ser twarogowy 100 gram.
Czosnek 4-5 ząbków.
Sól.
Pieprz.
Sos:
Olej 3 łyżki.
Mleko 3 łyżki.
Jajko 1 sztuka.
Czarnuszka do posypania po wierzchu ciast.
Wykonanie:
Szpinak smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy szpinak studzimy i dodajemy oba rodzaje sera, razem łączymy i mamy gotowy farsz do Borka.
Następną czynnością jest wypełnianie ciasta farszem.
Ciasto filo rozkładamy na stolnicy i pierwszy arkusz smarujemy dokładnie wodą, nakładamy przy brzegu trochę farszu i zwijamy w rulon.
Postępujemy tak z każdym następnym płatem.
Rulony zwijamy na kształt ślimaka w tortownicy, zaczynając od środka blachy, kolejno jeden po drugim.
W miseczce przygotowujemy sos do polania Borka.
Trzepaczką łączymy mleko, olej i jajko, można lekko przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowane ciasto najpierw dokładnie smaruję, a następnie polewam resztą sosu.
Wierzch posypuję odrobiną czarnuszki.
Pieczemy w 175-180 stopniach do chwili aż potrawa ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz