Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 19 września 2020

Malinówka

Nalewka o pięknym czerwonym kolorze i aromacie świeżych malin.
Nikt nie pogardzi kieliszkiem rozgrzewającej naleweczki w długie, zimowe wieczory, kiedy aura nie zachęca nas do wychylenia nosa spod koca.
Jest to skuteczny lek na przeziębienie, anginę czy grypę, który powinien znaleźć się w waszej spiżarni.



Zapraszam na przepis.





Malinówka




Składniki:

Maliny 1 kilogram.
Cukier 0,5 kilograma.
Wódka 0,5 litra.
Spirytus 0,5 litra.


Wykonanie:

Maliny płuczemy i wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i razem mieszamy.
Następnie spirytus łączymy z wódką, mieszamy i zalewamy maliny w słoju, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
Regularnie co kilka dni potrząsamy słojem.
Po upływie tego czasu zawartość słoja przecedzamy, a następnie filtrujemy, odstawiamy na minimum 2 tygodnie i ponownie możemy przefiltrować, aby uzyskać maksymalną klarowność.




 






Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz