Aby, rozsmakować się w nalewce kalinowej musimy się uzbroić w cierpliwość, kalinówka potrzebuje czasu, aby uzyskać swój niepowtarzalny smak.
Kalinę powinniśmy zbierać po pierwszych przymrozkach lub zamrozić ją na kilka godzin, wówczas traci ona goryczkę i pozbywamy się saponiny, która jest w większych ilościach trująca.
Nalewka kalinowa działa rozgrzewająco pomaga w kłopotach żołądkowo - jelitowych oraz dolegliwościach kobiecych, jest to trunek posiadający cenne właściwości zdrowotne.
Kalinę powinniśmy zbierać po pierwszych przymrozkach lub zamrozić ją na kilka godzin, wówczas traci ona goryczkę i pozbywamy się saponiny, która jest w większych ilościach trująca.
Nalewka kalinowa działa rozgrzewająco pomaga w kłopotach żołądkowo - jelitowych oraz dolegliwościach kobiecych, jest to trunek posiadający cenne właściwości zdrowotne.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Przemrożone owoce kaliny 2 szklanki.
Spirytus 96% 0,5 litra.
Wódka 0,5 litra.
Miód 0,5 litra.
Spirytus 96% 0,5 litra.
Wódka 0,5 litra.
Miód 0,5 litra.
Wykonanie:
Owoce kaliny wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce, po dwóch tygodniach zlewamy alkohol, owoce kaliny dokładnie wyciskamy.
Do alkoholu dodajemy płynny mód, jeżeli ma stałą konsystencję, to ogrzewamy chwilę w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy na tydzień.
Następnie filtrujemy nalewkę przez gazę lub filtr do parzenia kawy i rozlewamy do butelek.
Kalinówka powinna dojrzewać pół roku.
Następnie filtrujemy nalewkę przez gazę lub filtr do parzenia kawy i rozlewamy do butelek.
Kalinówka powinna dojrzewać pół roku.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz